PNRR va trebui refăcut până cel târziu pe 15 iunie, a anunţat Victor Negrescu la Aleph News.
„Trebuie să refacem tot ceea ce solicită Comisia Europeană. Pe de o parte trebuie să venim cu analize de cost adecvate, să venim cu date relevante şi, în unele cazuri, trebuie, într-adevăr, să schimbăm proiectele, aşa cum au fost ele definite în PNRR de către actualii guvernanţi. De fapt, pentru noi nu e o surpriză. De mult timp spun că sunt probleme şi inclusiv pe acest plan noi am văzut varianta draft şi am spus atunci că nu este normal ca analizele de cost să fie bazate pe preţuri disponibile pe site-uri sau alte chestiuni de genul acesta”, a spus social-democratul.
Europarlamentarul PSD a mai spus că cel mai probabil România va avea Planul aprobat doar în septembrie, ceea ce va atrage după sine o întârziere a proiectelor.
„Consecinţa posibilă este ca în România să îşi vadă planul aprobat de abia în toamnă şi, în consecinţă, să avem o începere a proiectelor mult întârziată, conducând, inevitabil, la imposibilitatea de a accesa toate sumele de bani disponibile pentru România până la finalul lunii august 2026. Trebuie spus că noi trebuie să contractăm, de fapt, 70% din granturi încă de anul viitor şi acest lucru este foarte greu dacă deja sunt multe probleme şi guvernanţii nu sunt dispuşi la dialog”, a detaliat Negrescu.
Citeste si PNRR, reproşuri pe bandă rulantă de la Comisia Europeană. Proiecte întregi sunt DEMOLATE
Europarlamentarul a precizat că o primă variantă refăcută trebuie trimisă în câteva zile, mai exact până pe 15 iunie. Negrescu este însă sceptic că acest lucru va fi posibil.
„Ştiu că trebuie să prezentăm până în data de 15 iunie un prim răspuns. Văzând amplitudinea comentariilor şi problemele remarcate de către Comisia Europeană cred că nu vom putea să trimitem răspunsuri adecvate până pe 15 iunie pentru a ne putea să ne încadrăm în acest calendar de două luni şi la 1 iulie să avem un acord. În momentul de faţă, aşa cum văd lucrurile, merg pe scenariul cel mai negativ, acela la Planul să fie aprobat în septembrie, pentru că nu este la nivelul dorit de către CE şi nici la nivelul pe care ar trebui să îl avem pentru români şi pentru accesarea acestor sume de bani într-o manieră consistentă”, a mai spus europarlamentarul.
Reamintim că CE ne-a trimis proiectul PNRR înapoi cu zeci de observaţii. Cele 29 de miliarde de euro pentru România ar putea să nu mai fie atât de sigure, pentru că o parte dintre proiecte ar putea să pice.
Unul dintre reproşurile aduse PNRR-ului depus de România este că nu corespund datele din documentele .xls cu cele din documentele word pentru anumite proiecte. Este vorba, în acest caz, despre renovarea spitalelor.
Un alt exemplu este că România a cerut bani prin PNRR pentru a renova terapia intensivă pentru nou-născuţi. În documentul word sunt ceruţi 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul .xls anexat aceluiaşi proiect suma finală este de 71 de milioane de euro.
S-a depus cerere pentru finanţare a unui spital nou, doar că suma diferă de la un document la altul. Odată sunt ceruţi 570 de milioane de euro, iar în altul, 517 milioane de euro.
La alte capitole, cum sunt Turismul şi Fondul pentru Tranziţie Verde şi Digitală, nu sunt justificări pentru costuri.