Europarlamentarul Victor Negrescu, sceptic vizavi de faptul că PNRR va putea fi retrimis până pe 15 iunie, data-limită impusă de CE: „România riscă să îşi vadă planul aprobat abia în toamnă şi, în consecinţă, proiectele să înceapă cu întârziere”

România va trebui să refacă PNRR, ţinând cont de toate observaţiile Comisiei Europene, a anunţat europarlamentarul Victor Negrescu. Acesta spune că, cel mai probabil, PNRR va fi aprobat abia în toamnă.
Oana Anghel
11 iun. 2021, 10:05
Europarlamentarul Victor Negrescu, sceptic vizavi de faptul că PNRR va putea fi retrimis până pe 15 iunie, data-limită impusă de CE:

PNRR va trebui refăcut până cel târziu pe 15 iunie, a anunţat Victor Negrescu la Aleph News.

Trebuie să refacem tot ceea ce solicită Comisia Europeană. Pe de o parte trebuie să venim cu analize de cost adecvate, să venim cu date relevante şi, în unele cazuri, trebuie, într-adevăr, să schimbăm proiectele, aşa cum au fost ele definite în PNRR de către actualii guvernanţi. De fapt, pentru noi nu e o surpriză. De mult timp spun că sunt probleme şi inclusiv pe acest plan noi am văzut varianta draft şi am spus atunci că nu este normal ca analizele de cost să fie bazate pe preţuri disponibile pe site-uri sau alte chestiuni de genul acesta”, a spus social-democratul.

Europarlamentarul PSD a mai spus că cel mai probabil România va avea Planul aprobat doar în septembrie, ceea ce va atrage după sine o întârziere a proiectelor.

Consecinţa posibilă este ca în România să îşi vadă planul aprobat de abia în toamnă şi, în consecinţă, să avem o începere a proiectelor mult întârziată, conducând, inevitabil, la imposibilitatea de a accesa toate sumele de bani disponibile pentru România până la finalul lunii august 2026. Trebuie spus că noi trebuie să contractăm, de fapt, 70% din granturi încă de anul viitor şi acest lucru este foarte greu dacă deja sunt multe probleme şi guvernanţii nu sunt dispuşi la dialog”, a detaliat Negrescu.

Citeste si PNRR, reproşuri pe bandă rulantă de la Comisia Europeană. Proiecte întregi sunt DEMOLATE

Europarlamentarul a precizat că o primă variantă refăcută trebuie trimisă în câteva zile, mai exact până pe 15 iunie. Negrescu este însă sceptic că acest lucru va fi posibil.

Ştiu că trebuie să prezentăm până în data de 15 iunie un prim răspuns. Văzând amplitudinea comentariilor şi problemele remarcate de către Comisia Europeană cred că nu vom putea să trimitem răspunsuri adecvate până pe 15 iunie pentru a ne putea să ne încadrăm în acest calendar de două luni şi la 1 iulie să avem un acord. În momentul de faţă, aşa cum văd lucrurile, merg pe scenariul cel mai negativ, acela la Planul să fie aprobat în septembrie, pentru că nu este la nivelul dorit de către CE şi nici la nivelul pe care ar trebui să îl avem pentru români şi pentru accesarea acestor sume de bani într-o manieră consistentă”, a mai spus europarlamentarul.

Reamintim că CE ne-a trimis proiectul PNRR înapoi cu zeci de observaţii. Cele 29 de miliarde de euro pentru România ar putea să nu mai fie atât de sigure, pentru că o parte dintre proiecte ar putea să pice.

Citeste si Banii pentru spitale, redirecţionaţi către toalete publice. Manager spital: „Au considerat că urgența numărul …

Unul dintre reproşurile aduse PNRR-ului depus de România este că nu corespund datele din documentele .xls cu cele din documentele word pentru anumite proiecte. Este vorba, în acest caz, despre renovarea spitalelor.

Un alt exemplu este că România a cerut bani prin PNRR pentru a renova terapia intensivă pentru nou-născuţi. În documentul word sunt ceruţi 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul .xls anexat aceluiaşi proiect suma finală este de 71 de milioane de euro.

S-a depus cerere pentru finanţare a unui spital nou, doar că suma diferă de la un document la altul. Odată sunt ceruţi 570 de milioane de euro, iar în altul, 517 milioane de euro.

La alte capitole, cum sunt Turismul şi Fondul pentru Tranziţie Verde şi Digitală, nu sunt justificări pentru costuri.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Statul ia banii românilor. Lege nouă din 2026 pentru absolut toți proprietarii de locuințe și terenuri
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
CFR vine cu noi reguli pentru călători! Dacă suferi de o boală contagioasă, poți fi dat imediat jos din tren
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Taxele pe care toți românii sunt obligați să le plătească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Nadia Comăneci laudă locul 7 al gimnastelor române la Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?