Europenii ar putea folosi în curând biocarburanți sustenabili

Europenii ar putea folosi în curând biocarburanți sustenabili, după ce Comisia de Mediu a Parlamentului European (PE) a votat pentru contabilizarea integrală a emisiilor indirecte (ILUC) ale biocarburanților, transmite asociaţia Terra Mileniul III.
Cristina Dinu
15 iul. 2013, 11:47
Europenii ar putea folosi în curând biocarburanți sustenabili

Aceștia sunt luați în calcul pentru atingerea țintelor asumate de Uniunea Europeană în ceea ce privește reducerea emisiilor și utilizarea energiei din surse regenerabile în transporturii, însă în multe cazuri au emisii mai mari decât carburanţii fosili.

Votul europarlamentarilor din Comisia de Mediu va contribui la promovarea producerii unor carburanţi care reduc în mod real emisiile din transporturi, precum biocarburanţii avansaţi şi energia electrică din surse regenerabile, utilizată pentru vehiculele electrice.

„Este încurajator faptul că parlamentarii europeni, a căror misiune este protecţia mediului, au abordat în mod corect problema politicii UE în domeniul biocarburanţilor, prin introducerea contabilizării integrale a factorilor ILUC. Acest vot deschide calea pentru producerea de biocarburanţi cu adevărat sustenabili, care vor reduce în mod real emisiile din transporturi, până în anul 2020″, a declarat Nusa Urbancic, manager de proiect pentru biocarburanţi în cadrul organizaţiei internaţionale Transport&Environment.

Emisiile provenite din ILUC (schimbarea indirectă a destinaţiei terenurilor) rezultă atunci când biocarburanții iau locul culturilor alimentare și determină deplasarea producției alimentare către terenuri neagricole, cum ar fi pădurile, provocând astfel creșterea cantității de emisii și afectând ecosistemeleii.

Parlamentarii europeni au votat, de asemenea, pentru limitarea la 5,5% a volumului de biocarburanţi obţinuţi din plante alimentare, ce pot fi luaţi în considerare pentru atingerea ţintei de 10% din carburanţii din surse regenerabile utilizaţi în transporturi. În anul 2011, ţările UE – care traversează o perioadă de criză economică – au cheltuit în jur de 10 miliarde € pentru a susţine industria de biocarburanţi, aşa cum indică un studiu recent al Institutului Internaţional pentru Dezvoltare Sustenabilă (IISD)iii. Aceste subvenţii din bani publici au fost necesare pentru a susţine o cotă de 4,5%, pentru biocarburanţi, în anul 2011.

O altă propunere votată de Comisia de Mediu a fost ca, după 2020, ţinta de volum (pentru producţia de biocarburanţi) să fie înlocuită cu o ţintă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. În acest fel, obiectivul cuprins în Directiva pentru Calitatea Carburanţilor (FQD) se extinde, în mod efectiv, până în 2025. Conform T&E, aceasta este cea mai bună soluţie de decarbonizare a carburanţilor utilizaţi în transporturi.

„În septembrie, Parlamentul European trebuie să susţină prin vot decizia de acum – bazată pe studii ştiinţifice solide – a Comisiei de Mediu. În caz contrar, cel puţin 10 miliarde € din banii cetăţenilor europeni se vor risipi pentru susţinerea, în continuare, a unor biocarburanţi care, în multe cazuri, sunt de două ori mai poluanţi decât cei fosili”, susțin reprezentanții T&E.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cum fac românii mai mulți bani. Metoda e imbatabilă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Acord Rusia-Ucraina pentru evacuarea locuitorilor din Kursk
MediaFlux
Se dau 7.000 de LEI pe LUNĂ timp de 36 de LUNI! Cine va BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!