Europenii ar putea folosi în curând biocarburanți sustenabili

Europenii ar putea folosi în curând biocarburanți sustenabili, după ce Comisia de Mediu a Parlamentului European (PE) a votat pentru contabilizarea integrală a emisiilor indirecte (ILUC) ale biocarburanților, transmite asociaţia Terra Mileniul III.
Cristina Dinu
15 iul. 2013, 11:47
Europenii ar putea folosi în curând biocarburanți sustenabili

Aceștia sunt luați în calcul pentru atingerea țintelor asumate de Uniunea Europeană în ceea ce privește reducerea emisiilor și utilizarea energiei din surse regenerabile în transporturii, însă în multe cazuri au emisii mai mari decât carburanţii fosili.

Votul europarlamentarilor din Comisia de Mediu va contribui la promovarea producerii unor carburanţi care reduc în mod real emisiile din transporturi, precum biocarburanţii avansaţi şi energia electrică din surse regenerabile, utilizată pentru vehiculele electrice.

„Este încurajator faptul că parlamentarii europeni, a căror misiune este protecţia mediului, au abordat în mod corect problema politicii UE în domeniul biocarburanţilor, prin introducerea contabilizării integrale a factorilor ILUC. Acest vot deschide calea pentru producerea de biocarburanţi cu adevărat sustenabili, care vor reduce în mod real emisiile din transporturi, până în anul 2020″, a declarat Nusa Urbancic, manager de proiect pentru biocarburanţi în cadrul organizaţiei internaţionale Transport&Environment.

Emisiile provenite din ILUC (schimbarea indirectă a destinaţiei terenurilor) rezultă atunci când biocarburanții iau locul culturilor alimentare și determină deplasarea producției alimentare către terenuri neagricole, cum ar fi pădurile, provocând astfel creșterea cantității de emisii și afectând ecosistemeleii.

Parlamentarii europeni au votat, de asemenea, pentru limitarea la 5,5% a volumului de biocarburanţi obţinuţi din plante alimentare, ce pot fi luaţi în considerare pentru atingerea ţintei de 10% din carburanţii din surse regenerabile utilizaţi în transporturi. În anul 2011, ţările UE – care traversează o perioadă de criză economică – au cheltuit în jur de 10 miliarde € pentru a susţine industria de biocarburanţi, aşa cum indică un studiu recent al Institutului Internaţional pentru Dezvoltare Sustenabilă (IISD)iii. Aceste subvenţii din bani publici au fost necesare pentru a susţine o cotă de 4,5%, pentru biocarburanţi, în anul 2011.

O altă propunere votată de Comisia de Mediu a fost ca, după 2020, ţinta de volum (pentru producţia de biocarburanţi) să fie înlocuită cu o ţintă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. În acest fel, obiectivul cuprins în Directiva pentru Calitatea Carburanţilor (FQD) se extinde, în mod efectiv, până în 2025. Conform T&E, aceasta este cea mai bună soluţie de decarbonizare a carburanţilor utilizaţi în transporturi.

„În septembrie, Parlamentul European trebuie să susţină prin vot decizia de acum – bazată pe studii ştiinţifice solide – a Comisiei de Mediu. În caz contrar, cel puţin 10 miliarde € din banii cetăţenilor europeni se vor risipi pentru susţinerea, în continuare, a unor biocarburanţi care, în multe cazuri, sunt de două ori mai poluanţi decât cei fosili”, susțin reprezentanții T&E.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Test Tesla Model 3. Ce s-a întâmplat cu celebra mașină electrică la -5 grade. Capacitatea bateriei a scăzut șocant, câți kilometri ”a dus”, de fapt, după cei 702 declarați oficial
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Vladimir Ciorbă confirmă că a denunțat primarul din Sinaia, Vlad Oprea, la DNA
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin