În contextul în care dezbaterile despre scăderea vitezei maximale permise la 80 de kilometri pe oră pe drumurile secundare din Franţa au devenit tot mai aprinse, nerespectarea limitelor de viteză a devenit o practică tot mai răspândită, potrivit celui de-al cincilea barometru european pentru condus responsabil întocmit de Fundaţia Vinci Autoroutes, scrie agerpres.ro.
Citeşte şi Mii de şoferi vor primi înapoi banii plătiţi pe amenzi de viteză. Radarele au fost setate greşit
Astfel, 89% dintre europenii chestionaţi au dezvăluit că depăşesc limitele de viteză. Cei mai mari amatori de viteză (sau cei mai oneşti) se află în Germania şi în Suedia, unde 93% dintre automobilişti au recunoscut că fac acest lucru. În Suedia 78% dintre conducătorii de automobile au recunoscut şi faptul că nu respectă distanţa de securitate în trafic.
Grecii par să fie cei mai indisciplinaţi şoferi din Europa: aproape jumătate (49%) afirmă că li se întâmplă să conducă fără centura de siguranţă, 28% spun că se urcă la volan deşi depăşesc limita de alcoolemie de 0,5 grame pe litru, iar 27% dintre ei circulă pe banda de urgenţă.
Grecii ocupă un loc de frunte şi în privinţa insultelor la volan, mărturisind că lansează înjurături frecvente la adresa celorlalţi conducători auto (71%) şi că îşi „lipsesc” intenţionat vehiculul de cele ale şoferilor care îi enervează (52%). În Polonia, 29% dintre şoferi spun că nu ezită să coboare din maşină pentru a se certa cu alţi participanţi la trafic.
Automobiliştii din ţările mediteraneene – Grecia, Spania, Italia, Franţa – sunt, global, consideraţi printre cei mai „ireverenţioşi” de către ceilalţi europeni. Alte practici negative în timpul condusului: francezii folosesc cel mai puţin semnalizarea (63%), iar spaniolii îi claxonează frecvent (66%) pe şoferii care îi enervează.
În schimb, suedezii sunt consideraţi cei mai plini de curtoazie dintre şoferi, devansându-i în acest clasament pe slovaci şi pe britanici.
Cu ocazia vacanţelor din sezonul estival, există şanse mari ca europenii să se intersecteze pe şosele în timp ce privirile lor sunt îndreptate spre ecranele de smartphone sau pe GPS – o infracţiune partajată pe scară largă în Europa, indiferent de ţară: 41% dintre şoferii europeni îşi reglează GPS-ul în timp ce conduc, aproape o treime (30%) vorbesc la telefon fără să deţină un kit handsfree şi aproape un sfert (24%) scriu sau citesc e-mailuri şi SMS-uri în timp ce se află la volan (acest procent ajunge la 38% pentru şoferii cu vârste de sub 35 de ani).
Studiul a fost realizat pe baza unui sondaj Ipsos din 19 ianuarie până pe 27 februarie 2018 pe internet, în rândul a 11.038 de persoane cu vârste de peste 15 ani. Cel puţin 1.000 de persoane din fiecare dintre cele 11 ţări au participat la sondaj. Reprezentativitatea fiecărui eşantion este asigurată prin metoda cotelor.