UPDATE: Emma Răducanu devine prima jucătoare din istorie care câștigă un turneu de Grand Slam, după ce a venit din calificări! Jucătoarea cu origini românești NU a pierdut niciun set la Flushing Meadows. Încă o partidă magică făcută de Emma Răducanu la New York. Fără set cedat, venită din calificări, britanica s-a impus cu 6-4, 6-3 într-o partidă în care doar primul set a fost echilibrat.
Răducanu este a doua jucătoare din istorie care ajunge într-o finală de Grand Slam, după ce a jucat mai puţin de 3 astfel de turnee. La Wimbledon 2021 ea debuta şi o făcea cu stil, ajungând până în optimi.
Graţie succesului de la US Open, Emma Răducanu va primi un cec uriaş, de 2,5 milioane de dolari. De luni, ea va fi numărul 23 modial şi va beneficia de statutul de cap de serie la turnee. În acelaşi timp, Răducanu va fi prima rachetă a Marii Britanii, oprind supremaţia de 6 ani a Johannei Konta. În ceea ce o priveşte pe Leylah Fernandez, sportivă care a depăşit în drumul spre finală 4 capi de serie (inclusiv numerele 2,3 şi 5 WTA), aceasta va urca pe poziţia 27 WTA.
Înainte de partida cu Sakkari, câștigată de britanică în două seturi, 6-1, 6-4, Mats Wilander, expertul Eurosport, anticipa că turneul de la US Open nu va fi o picătură într-un ocean pentru Emma Răducanu, deși e mereu riscant să dai pronosticuri pe termen lung atunci când vine vorba de sportivi atât de tineri. „În doi ani, va fi în primele 5 din lume”, spunea marele campion suedez. Acum, după ce a văzut-o pe Răducanu în semifinale, Mats a supralicitat: Emma nu doar că va fi în primele din lume în clasament, dar va domina circuitul, urmând a câștiga multe turnee de Grand Slam.
„E un spectacol remarcabil ce face Emma Răducanu pe teren. Am spus după Wimbledon că va confirma, dar nu te gândești niciodată că cineva atât de tânăr poate să gestioneze presiunea atât de bine precum o face ea. E deja un star, va câștiga multe turnee de Grand Slam, sunt convins de asta. Merită pe deplin să fie în finală și cred că va fi greu de învins sâmbătă”, a explicat Wilander la Eurosport.
EUROSPORT LIVE VIDEO Emma Răducanu-Leylah Fernandez ONLINE streaming. Finala feminină de la US Open, prima de grand slam în care ambele jucătoare nu sunt favorite. Jucătoarea britanică Emma Răducanu, 18 ani, locul 150 WTA, venită din calificări, şi sportiva canadiană Leylah Fernandez, 19 ani, locul 73 WTA, se vor întâlni, sâmbătă, nu înainte de ora 23.00, în finala US Open, ultimul grand slam al anului.
UPDATE: 6-3 şi în setul 2, Emma Răducanu câştigă US Open.
UPDATE: Emma Răducanu s-a zgâriat după ce al său genunchi a luat contact cu suprafața de joc și are nevoie de îngrijiri medicale, pentru că sângerează. Leylah Fernandez nu este de acord cu time out-ul medical și protestează.
UPDATE: Emma Răducanu-Leylah Fernandez 6-4 în primul set. Meci echilibrat, cu break-uri şi re-breakuri, decis la ultimul schimb de mingi, când sportiva britanică cu tată român a reuşit să câştige a patra minge de set.
Este pentru prima dată în Era Open, atât la masculin, cât şi la minin, că în ultimul act al unui grand slam se întâlnesc două jucătoare care nu sunt favorite.
FINALA US OPEN 2021 live pe EUROSPORT PLAYER
În SUA sunt în vigoare restricții de călătorie pentru persoanele care vin din Spațiul Schengen, Regatul Unit sau Irlanda, astfel, soții Răducanu aveau nevoie de o aprobare specială pentru a călca pe pământ american. Aceștia nu au făcut cererea necesară, parcursul Emmei fiind o surpriză pentru toată lumea, inclusiv pentru sportivă.
”Îmi pare rău că nu sunt aici lângă mine, dar simt încurajările și sprijinul lor (n.r.- ale părinților săi)”, a declarat Emma Răducanu, imediat după calificarea în finala US Open, potrivit eurosport.ro.
Este o premieră din 1999 când în ultimul act se întâlnesc două adolescente în finala unui grand slam. În acel an, americanca Serena Williams, o învingea, tot în finala US Open, pe elveţianca Martina Hingis, cu 6-3, 7-6 (4).
EUROSPORT LIVE VIDEO Emma Răducanu-Leylah Fernandez ONLINE streaming. Răducanu va juca al zecelea meci la această ediţie a turneului de la Flushing Meadows, după ce în precedentele nouă nu a pierdut niciun set, nu a ajuns niciodată la tie-break, s-a impus într-un singur set cu 7-5 şi a cedat doar 43 de ghemuri, mai puţin de cinci pe partidă: 6-1, 6-2, cu olandeza Bibiane Schoofs, locul 285 WTA, 6-3, 7-5, cu Mariam Bolkvadze din Georgia, locul 167 WTA, 6-1, 6-4, cu egipteanca Mayar Sherif, locul 96 WTA, 6-2, 6-3, cu elveţianca Stefanie Voegele, locul 128 WTA, 6-2, 6-4, cu Shuai Zhang, locul 49 WTA, 6-0, 6-1, cu spaniola Sara Sorribes Tormo, locul 41 WTA, 6-2, 6-1, cu americanca Shelby Rogers, locul 43 WTA, 6-3, 6-4, cu elveţianca Belinda Bencic, locul 12 WTA şi cap de serie numărul 11, şi 6-1, 6-4, cu Maria Sakkari din Grecia, locul 18 WTA şi cap de serie numărul 17.
În urmă cu treisprezece săptămâni, Răducanu era locul 366, iar US Open este al patrulea turneu la care participă în circuitul WTA. Ea nu se confruntase niciodată cu o jucătoare din Top 40 înainte de a o întâlni pe Belinda Bencic, în sferturile de finală, şi apoi a devenit prima jucătoare din calificări care a ajuns într-o finală de grand slam în Era Open.
Dacă sportiva cu tată român şi mamă chinezoaică a impresionat prin rapiditatea cu care şi-a trimis adversarele acasă, Fernandez a uimit prin numele „grele” din circuit pe care le-a eliminat, între care trei jucătoare din Top 5 WTA: 7-6 (3), 6-2, cu croata Ana Konjuh, locul 88 WTA, 7-5, 7-5, cu estona Kaia Kanepi, locul 70 WTA, 5-7, 7-6 (2), 6-2, cu japoneza Naomi Osaka, locul 3 WTA, 4-6, 7-6 (5), 6-2, cu germana Angelique Kerber, locul 17 WTA şi cap de serie numărul 16, 6-3, 3-6, 7-6 (5), cu Elina Svitolina, locul 5 WTA şi cap de serie numărul 5, şi 7-6 (3), 4-6, 6-4, cu Arina Sabalenka din Belarus, locul 2 WTA.
Dacă Răducanu a jucat nouă meciuri, faţă de şase, Fernandez, la actuala ediţie a US Open, jucătoarea britanică a stat cu o oră mai puţin pe teren decât adversara ei din finală.
Fernandez şi Răducanu s-au mai întâlnit o dată în carieră, în turul al doilea al competiţiei de juniori de la Wimbledon, în 2018, când britanica născută la Toronto a câştigat cu 6-2, 6-4.
Cu o victorie sâmbătă, Răducanu va deveni prima jucătoare din Marea Britanie câştigătoare a unui grand slam după Virginia Wade, în 1977, la Wimbledon.
Dacă Răducanu participă pe tabloul principal al unui grand slam pentru a doua oară, după ce a ajuns în optimi la Wimbledon, tot în acest an, Fernandez, de asemenea născută în Canada, la Montreal, cu rădăcini în familii de imigranţi (tatăl din Ecuador, mama din familie filipineză, dar născută în Canada), este la a şaptea participare, cu turul al doilea ce mai bună performanţă anterioară.
Sportiva canadiană, cu două luni şi o săptămână mai în vârstă decât Răducanu, s-a remarcat şi la juniori, cu o finală la Australian Open şi un titlu la Roland Garros, în 2019.
Fernandez are deja un trofeu WTA în palmares, la Monterrey, în acest an, şi a ocupat, în iunie, locul 66 WTA, cel mai bun din carieră.
În clasamentul live, Leylah Fernandez este pe locul 27 şi poate urca până pe locul 18, după openul american. La rândul ei, Răducanu este pe locul 32 şi poate ajunge, luni, pe locul 23.
Câştigătoarea turneului va primi 2,5 milioane de dolari şi 2.000 de puncte WTA, iar finalista, 1,25 de milioane de dolari şi 1.300 de puncte WTA.
Prezentatorul britanic de televiziune Adil Ray a stârnit controverse după ce a postat, vineri, un mesaj pe Twitter cu referire la Emma Răducanu, jucătoare care va evolua în finala US Open.
“Dacă joci într-o finală de tenis eşti britanică, dacă lucrezi în construcţii /eşti curier/chelneriţă etc eşti româncă”, a scris Ray, care prezintă emisiunea Good Morning Britain la ITV.
Potrivit express.co.uk, mesajul a atras sute de reacţii. “Ca de obicei, domnul Ray încearcă din nou să stârnească o discuţie despre rasă unde nu există aşa ceva”, a notat un utilizator de Twitter.
Altă persoană a subliniat faptul că Adil Ray a folosit o generalizare: “Este o generalizare, nu toţi gândim astfel”.
“Absurd. Sugeraţi că Răducanu nu este britanică? Sau că românii care muncesc în UK nu sunt români?”, a scris alt utilizator.
O persoană a scris că astfel de generalizări s-au mai folosit de-a lungul anilor în cazul unor vedete din spor: “Îmi aminteşte de gluma folosită de un stand-up comedian despre Zinedine Zidane. Când înscrie/câştigă: Este francez, este campionul nostru. Când greşeşte: Nu, el nu este francez ca noi. Este din Algeria”.
Alt utilizator a amintit de “paradoxul Murray”: “Murray este britanic atunci când câştigă, scoţian când pierde”.
Jucătoarea britanică Emma Răducanu, 18 ani, locul 150 WTA, venită din calificări, va întâlni sportiva canadiană Leylah Fernandez, 19 ani, locul 73 WTA, sâmbătă, nu înainte de ora 23.00, în finala US Open, ultimul grand slam al anului. Emma Răducanu are tată român şi mamă chinezoaică. Sportiva s-a născut la Toronto şi s-a mutat împreună cu familia sa în Anglia când avea doi ani.
Finala US Open 2021 se dispută sâmbătă între două sportive care până acum câteva luni erau aproape necunoscute: tinerele Emma Răducanu, locul 150 mondial, și Leyah Fernandez, locul 73. „Mi-e imposibil să spun cine e favorita, le iubesc pe amândouă. Pentru mine, asta este suficient, faptul că voi vedea o finală cu ele, o să fie ceva extraordinar să vedem înfruntarea acestor două inteligențe tactice și tehnice și, în același timp, fete cu zâmbetul pe buze, relaxate, cred că va fi un mare triumf pentru tenisul din toate timpurile”, a declarat, vineri, la Digi24, comentatorul de tenis Cristian Tudor Popescu.
Victoria la US Open ar putea să o facă pe Emma Răducanu cea mai bine plătită sportivă britanică din toate timpurile. Are un potenţial de 100 de milioane de lire sterline
Emma Răducanu, în vârstă de 18 ani, este născută în Canada, dar reprezintă Marea Britanie, țara în care părinții ei s-au mutat când ea avea 2 ani. Tatăl ei este român, iar mama chinezoaică. „Singurul lucru despre care putem spune că este românesc, fără niciun fel de ezitare, este numele Răducanu. În rest, n-are sens să facem asocieri, s-o considerăm ‘de-a noastră’. Este crescută în alte țări, nu este de-a noastră. Faptul că tatăl este român este o chestiune genetică, nu putem spune că este de-a noastră. Dar putem, sigur, s-o iubim! Nu ne împiedică nimeni. Eu nu pot să fac, de pildă, o diferență de afecțiune pe care o port celor două foarte tinere jucătoare, Emmei Răducanu și Leylahei Fernandez, care chiar nu are nicio legătură cu România”, spune Cristian Tudor Popescu.
Liderul ATP, sârbul Novak Djokicici, s-a calificat, vineri, în a noua finală din carieră la US Open şi este la un singur meci de titlul de grand slam cu numărul 21, un record, şi de Marele Şlem.
El l-a învins, în semifinale, cu scorul de 4-6, 6-2, 6-4, 4-6, 6-2, pe germanul Alexander Zverev, locul 4 ATP şi cap de serie numărul 4, după un meci care a durat trei ore şi 34 de minute.
Djokovici, 34 de ani, poate deveni primul jucător după 52 de ani şi după australianul Rod Laver în 1969 care realizează Marele Şlem, câştigarea celor patru turnee de grand slam într-un an.
Emma Răducanu scrie istorie la US Open. Este prima jucătoare venită din calificări care va juca finala
Adversarul lui din ultimul act la Flushing Meadows este rusul Daniil Medvedev, locul 2 ATP, care l-a depăşit, tot sâmbătă, în semifinale, cu scorul de 6-4, 7-5, 6-2, pe canadianul Felix Auger-Aliassime, locul 15 ATP şi cap de serie numărul 12, într-o partidă de două ore şi patru minute.
Medvedev, 25 de ani, este la a doua finală la US Open, după cea pierdută în 2019, a treia din carieră la un grand slam, dar îi lipsşte un trofeu major din palmares.
Scorul întâlnirilor directe dintre Djokovici şi Medvedev este de 5-3 în favoarea rusului. Ultima dată, Djokovici l-a învins pe Medvedev la Australian Open, cu scorul de 7-5, 6-2, 6-2.
Câştigătorul turneului va primi 2,5 milioane de dolari ATP şi 2.000 de puncte, iar finalistul, 1,25 de milioane de dolari şi 1.200 de puncte ATP.