EUROSTAT Care sunt ţările europene în care se munceşte cel mai mult şi cel mai puţin. Diferenţe majore între orele lucrate săptămânal de bărbaţi şi femei

Numărul mediu de ore lucrate pe săptămână în Europa variază considerabil, potrivit ultimului raport Eurostat. Țările cu cel mai mare număr de lucrători cu fracțiune de normă raportează săptămâni de lucru medii mai scurte.
Filip Stan
27 iun. 2023, 18:20
EUROSTAT Care sunt ţările europene în care se munceşte cel mai mult şi cel mai puţin. Diferenţe majore între orele lucrate săptămânal de bărbaţi şi femei

Date noi de la Eurostat, biroul oficial de statistică al Uniunii Europene, arată că timpul mediu de lucru în Europa variază considerabil de la o țară la alta. Metodele de lucru s-au schimbat în ultimii ani. Tarifele pentru munca de la domiciliu au crescut în UE în timpul pandemiei de COVID-19. Unele companii oferă acum opțiuni de lucru la distanță mai flexibile.

Săptămânile de patru zile cu același volum de muncă au fost, de asemenea, testate în mai multe țări. În 2022, lucrătorii din UE cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani au lucrat în medie 36,2 ore pe săptămână, potrivit Rador. Adică cu 24 de minute mai puțin decât în ​​2019, înainte de pandemie.

Care țări au cele mai lungi, respectiv cele mai scurte ore de lucru?

În 2022, numărul mediu de ore efective săptămânale lucrate într-un loc de muncă principal în UE a variat de la 32,4 ore în Țările de Jos la 39,7 ore în Grecia și România. Aceste cifre se referă la lucrătorii cu normă întreagă și cu normă parțială cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani.

Oamenii din țările balcanice au cele mai lungi săptămâni de lucru

La compararea țărilor europene pentru care sunt disponibile aceste informații, Turcia arată cele mai lungi săptămâni de lucru, cu 42,9 ore în 2020, ceea ce corespunde celor mai recente date. Turcia este urmată de Muntenegru (42,8 ore, date 2020) și Serbia (42,3 ore). Acestea sunt țări în care săptămâna medie de lucru este de peste 40 de ore.

Grecia și România sunt urmate de Polonia (39,5 ore), Bulgaria (39,2 ore) și Macedonia de Nord (39 de ore). Toate aceste elemente indică faptul că locuitorii țărilor balcanice sunt cei care lucrează în medie cele mai lungi ore pe săptămână.

Cele mai scurte săptămâni de lucru: Țările de Jos, Austria și Norvegia

În lista țărilor cu cea mai scurtă medie a săptămânii de lucru în 2022, Țările de Jos (32,4 ore) sunt urmate de Austria (33,7 ore), Norvegia (34,1 ore), Danemarca și Germania (34,6 ore fiecare).

Regatul Unit (36,4 ore în 2019) a avut aceeași medie a orelor de lucru ca și UE. Franța și Italia (36,2 ore fiecare) prezintă cifre puțin mai mici decât UE. Spaniolii au lucrat 36,5 ore pe săptămână, cu doar 6 minute mai mult decât media UE.

În cele cinci țări nordice, durata medie a săptămânii de lucru este mai mică decât în ​​UE.

Săptămâna medie de lucru: normă întreagă vs. normă parțială

Diferențele în săptămânile de lucru medii între țările UE variază în funcție de tipul de angajare, adică cu normă întreagă sau cu fracțiune de normă.

Pentru locurile de muncă cu normă întreagă, săptămâna medie de lucru variază de la 37,4 ore în Finlanda la 41,3 ore în toate țările UE în 2022.

Inclusiv Asociația Europeană de Liber Schimb (AELS) și țările candidate la UE, Turcia (46 de ore) a avut cea mai lungă săptămână de lucru medie, urmată de Serbia (43,5 ore), precum și de Muntenegru și Elveția (43,4 ore fiecare).

Regatul Unit (41 de ore, date 2019) și Germania (39,5 ore) au avut orele medii de lucru mai lungi decât UE (39,3 ore) în rândul lucrătorilor cu normă întreagă, în timp ce Italia (39,2 ore), Spania (39,1 ore) și Franța (38,7 ore). ) avea cifre mai mici.

Pentru angajarea cu fracțiune de normă, timpul mediu de lucru săptămânal a variat de la 17,8 ore în Portugalia la 27 de ore în România în toate țările UE în 2022. Media UE a fost de 21,8 ore.
Persoanele cu joburi cu fracțiune de normă au lucrat 22,8 ore în Franța, 21,4 ore în Germania și 20,2 ore în Marea Britanie. Turcia (17,4 ore) a avut cea mai scurtă săptămână medie de lucru din această categorie.

Tipul locului de muncă influențează săptămâna medie de lucru

Dispozițiile legale diferite și durata tipică a săptămânilor de lucru pot influența numărul mediu de ore lucrate pe săptămână. Mai important, diferențele în proporția lucrătorilor cu fracțiune de normă între țări influențează rezultatele. Eurostat a constatat că țările cu o proporție mai mare de lucrători cu fracțiune de normă raportează săptămâni de lucru medii mai scurte pentru numărul total de persoane angajate.

Graficul de mai sus arată o corelație negativă puternică între acești doi indicatori. În 2022, ponderea lucrătorilor cu fracțiune de normă în totalul angajării a fost de 38,4% în Țările de Jos, cea mai mare rată din UE, în timp ce săptămâna medie de lucru pentru toți lucrătorii a fost de 32,4 ore, cea mai scurtă durată din UE.

Diferențele de timp de lucru între bărbați și femei

Există diferențe considerabile de gen în ceea ce privește durata medie a săptămânii de lucru în țările europene. Aceasta se referă atât la lucrătorii cu normă întreagă, cât și pe cei cu normă parțială, cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani.

Dintre diferențele de gen, lucrătorii bărbați au avut în medie săptămâni de lucru mai lungi decât femeile în toate țările în 2022. Cea mai mare diferență între țările UE este în Țările de Jos, cu o diferență de 8,5 ore.

Cel mai mare decalaj din Europa a fost în Elveția, cu 9,7 ore, în timp ce cel mai mic decalaj a fost înregistrat în Bulgaria, cu 0,5 ore. Decalajul mediu în UE a fost de 5,1 ore.

În rândul bărbaților, cea mai scurtă săptămână de lucru medie a fost observată în Țările de Jos și Norvegia (ambele 36,4 ani), în timp ce cea mai lungă a fost înregistrată în Turcia (44,8 ore). Media UE a fost de 38,4 ore, iar bărbații din Grecia au avut cel mai mare timp de lucru săptămânal din UE (41,7 ore).

În rândul femeilor, săptămâna medie de lucru a fost cea mai lungă din Muntenegru (41,7 ore). Media UE a fost de 33,6 ore. Femeile din Olanda (27,9 ore) au avut cea mai scurtă săptămână de lucru medie din UE, în timp ce România (39,3 ore) a avut cea mai lungă săptămână.

Europenii care lucrează 49 de ore sau mai mult pe săptămână

Ponderea angajaților, atât cu normă întreagă, cât și cu normă parțială, care lucrează de obicei 49 de ore sau mai mult pe săptămână este, de asemenea, un indicator util. În UE, 7,4% dintre angajații au lucrat ore lungi în locul de muncă principal în 2022.

Această proporție variază de la 0,7% în Bulgaria la 12,6% în Grecia, în toate țările UE.

Inclusiv alte țări europene, Turcia are cea mai mare rată (28,1%), urmată de Regatul Unit și Islanda, unde 14,1% dintre angajați lucrează 49 de ore sau mai mult pe săptămână.

Citeşte şi: Prețuri pentru toate buzunarele pe litoralul românesc. Cât costă o ciorbă de burtă la împinge tava, în Eforie Nord

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Mâncarea românească pe care Papa Francisc a adorat-o. L-a impresionat chiar la vizita făcută în țara noastră
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
Playtech.ro
Ce este permisul de conducere internațional. Cum îl obții rapid în România, unde îl poți folosi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Proiectul odios al lui Ceaușescu, în care au murit peste 400 de români, din nou funcțional
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Obiectul din România care a fost pus în sicriul Papei Francisc
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul vrea banii cetățenilor. Românii au termen limită până pe 25 iunie. Nu poți depăși
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Sicriul Papei Francisc, sărutat la ieșirea din Bazilica Sf. Petru. Gestul de la slujba de înmormântare care a emoționat o lume întreagă
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Trump are planul final pentru război la funeraliile Papei Francisc. Zelenski cedează!
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte