Creşterea populaţiei europene rezultă în parte dintr-o creştere naturală: în 2012 au fost înregistrate 5,2 milioane de naşteri, faţă de cinci milioane de decese.
Cele mai ridicate rate ale natalităţii au fost înregistrate în Irlanda (15,7 naşteri la mia de locuitori), urmată de Marea Britanie (12,8 la mia de persoane), Franţa (12,6 la mia de persoane), Suedia şi Cipru.
Cele mai scăzute rate ale natalităţii au fost înregistrate în Germania (8,4 la mia de persoane), urmată de Portugalia, Grecia şi Italia.
Cele mai ridicate rate ale mortalităţii au fost înregistrate în Bulgaria (15 decese la mia de locuitori), urmată de Letonia, Lituania şi Ungaria, iar cele mai scăzute, în Irlanda (6,3 la mia de locuitori), Cipru, Luxemburg şi Malta, scrie Agerpres.
Totuşi, relevă Eurostat, 80% din cauzele creşterii populaţiei din ţările Uniunii Europene se datorează imigraţiei: 900.000 de persoane înregistrate în cursul anului 2012.
Dacă populaţia a crescut în 17 ţări ale UE, ea a scăzut în alte 11, printre care şi România.
Cele mai importante scăderi ale populaţiei au fost observate în Lituania (-10,6 la mia de locuitori), urmată de Letonia, Estonia, Bulgaria, Grecia şi Portugalia. În schimb, statul Luxemburg a înregistrat cea mai puternică creştere a populaţiei (+23 la mia de locuitori), urmat de Malta, Suedia, Marea Britanie, Belgia şi Austria. Aceste creşteri puternice se explică prin soldul migrator pozitiv pe care l-au înregistrat aceste ţări.