EUROVISION 2014: Avertisment dur din partea organizatorilor

EUROVISION 2014: Organizatorii concursului Eurovision vor interzice participarea la acest eveniment pe o perioadă de trei ani a ţărilor care vor fi găsite vinovate de cumpărarea de voturi, după ce o anchetă a descoperit dovezi legate de o tentativă eşuată de "măsluire" a competiţiei din 2013, organizată în Suedia.
Alina Costache
07 feb. 2014, 19:57
EUROVISION 2014: Avertisment dur din partea organizatorilor

EUROVISION 2014: European Broadcasting Union (EBU), organizatorul acestui concurs muzical care are o vechime de 58 de ani, a anunţat, joi, o înăsprire a regulamentului său în încercarea de a pune capăt scandalului generat de acuzaţiile de mituire şi vot în bloc pe criterii geopolitice, care au afectat reputaţia competiţiei în ultimii ani, informează The Guardian.

Azerbaidjanul a fost acuzat că a încercat să cumpere voturi de la juraţi şi de la spectatorii care au participat la votul prin telefon, în timpul concursului de anul trecut de la Malmo. Mai mulţi studenţi lituanieni sunt bănuiţi că au fost plătiţi pentru a vota pentru Azerbaidjan.

Ancheta lansată de EBU a ajuns la concluzia că au existat încercări de influenţare a votului, însă acestea nu au avut succes, datorită procedurilor de securitate deja implementate.

Nu a fost găsită nicio dovadă care să facă legătura între Azerbaidjan şi vreo televiziune publică participantă sau vreo dovadă care să ateste faptul că vreun radiodifuzor naţional ar fi cunoscut identitatea autorului acestei tentative de fraudare a concursului.

EBU a anunţat că radiodifuzorii vor fi interzişi pentru o perioadă de trei ani dacă vor fi descoperite nereguli în procedurile de votare din ţările lor.

Un site lituanian a publicat un film înregistrat în secret în ziua finalei de la Malmo din 2013, ce prezintă un grup de tineri cărora le sunt oferiţi bani de către un vorbitor de limbă rusă pentru a vota pentru Azerbaidjan, ţara care a câştigat competiţia în 2011.

Azerbaidjanul s-a clasat pe locul al doilea la concursul Eurovision din 2013, iar reprezentantul ei, Farid Mammadov, a obţinut un surprinzător total de 234 puncte. Fosta republică sovietică a fost devansată de Danemarca, a cărei reprezentantă, Emmelie de Forest, a câştigat competiţia cu un total de 281 de puncte.

Cezar, reprezentantul României la ediţia din 2013, a participat cu piesa „It’s My Life” şi a ocupat locul al 13-lea.

EUROVISION 2014: Sistem de votare schimbat

Sistemul de votare de la Eurovision a fost schimbat în 2009, iar votul publicului şi verdictul juriilor naţionale contribuie în mod egal (50% – 50%) la alcătuirea punctajelor finale obţinute de reprezentanţii fiecărei ţări participante.

În septembrie 2013, EBU a anunţat noi reguli pentru juriile naţionale, care vor publica numele persoanelor din acele jurii, într-un efort de a îmbunătăţi transparenţa procesului de votare.

Societatea Română de Televiziune, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

TVR a confirmat, pe 8 ianuarie, participarea la Eurovision şi în 2014. Între 19 şi 20 februarie va avea loc preselecţia (un juriu de specialitate va audia piesele înscrise în concurs), iar pe 20 februarie vor fi anunţate cele maximum 12 melodii finaliste.

Pe 1 martie va avea loc selecţia naţională a Eurovision, în care va fi aleasă melodia câştigătoare, în cadrul unul spectacol televizat, cu public.

Concursul cântecului european Eurovision se va desfăşura în acest an la Copenhaga (Danamarca), pe 6, 8 şi 10 mai.

EUROVISION 2014: Performanţele României

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

De când există sistemul de votare cu semifinale (anul 2004) în Concursul Cântecului European – Eurovision, doar patru ţări s-au calificat în mod constant, în fiecare an în finală, iar România este printre ele, celelalte trei fiind Grecia, Rusia şi Ucraina.

Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizare şi voturi despre care nu o dată s-a spus că se dau pe criterii politice. Este uimitor cât de multe ţări au acordat cele mai mari note vecinilor, ediţie de ediţie. Cu toate acestea, Eurovision îşi are fanii înfocaţi. Câştigătorul concursului se bucură de atenţie şi prestigiu, iar, de-a lungul timpului, printre aceştia s-au numărat şi nume care au făcut legendă în muzică – ca Abba, Julio Iglesias, Johnny Logan şi Celine Dion.

La concurs participă ţările membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizaţie înfiinţată în 1950 de 23 de reprezentanţi ai televiziunilor europene, într-o conferinţă care a avut loc la Devon. În prezent, însă, în EBU sunt aceptate şi ţări non-europene, astfel explicându-se participarea unor ţări ca Maroc şi Israel.

EBU a venit cu ideea concursului Eurovision în 1955. Era un proiect extrem de ambiţios pentru acele timpuri – televiziunea prin satelit nu fusese încă inventată, iar Europa nu mai avusese niciun astfel de eveniment care să-i reunească ţările. Cu toate acestea, a fost un succes, prima ediţie având loc în Elveţia, în 1956. Doar şapte ţări au participat în primul an – Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Elveţia şi Luxemburg. Însă concursul a fost urmărit de patru milioane de telespectatori din cele şapte ţări – o cifră record pentru acea vreme.

Concursul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume.

EUROVISION 2014. „Mădălin Voicu face parte din juriu alături de alţi artişti”, au mărturisit surse din TVR pentru ziarulring.ro. Contactat telefonic, Mădălin a refuzat să facă vreun comentariu pe marginea Eurovision: „N-am ce comenta”.

Andreea Marin a fost propusă să prezinte selecţia naţională Eurovision.

Vor să ridice nivelul concursului în acest an şi organizatorii îşi doresc să o implice şi pe Andreea Marin în acest eveniment, ea fiind propusă să prezinte concursul Eurovision„, au declarat aceleaşi surse.

VEZI ŞI EUROVISION 2014: OVI şi Paula Seling au lansat o piesă cu care vor să câştige Eurovision 2014

Potrivit TVR, între 15 ianuarie şi 14 februarie vor avea loc înscrierile pentru selecţia naţională Eurovision 2014. Cei care doresc să se înscrie trebuie să depună sau să trimită piesele şi documentele prevăzute de Regulament la TVR sau prin e-mail pe adresa [email protected]. Pe 19 şi 20 februarie va avea loc preselecţia, în care un juriu de specialitate va audia piesele înscrise în concurs.

Pe 20 februarie vor fi anunţate cele maximum 12 melodii finaliste la EUROVISION 2014, iar pe 1 martie selecţia naţională, în urma căreia va fi aleasă melodia câştigătoare în cadrul unul spectacol televizat, cu public.

EUROVISION 2014: La Copenhaga, oraşul care va găzdui Eurovision Song Contest din acest an, a avut loc tragerea la sorţi pentru împărţirea ţărilor participante în cele două semifinale ale competiţiei. Piesa care va reprezenta România la Eurovision 2014 va fi ascultată în partea a doua a celei de-a doua semifinale a concursului, la fel ca şi anul trecut, potrivit Mediafax.

Împărţirea ţărilor participante pe semifinale este următoarea: Semifinala 1 – prima parte: Suedia, Albania, Islanda, Rusia, Letonia, Azerbaidjan, Armenia şi Estonia; Semifinala 1 – partea a doua: Belgia, Ungaria, Moldova, Muntenegru, San Marino, Portugalia, Ucraina şi Olanda; Semifinala 2 – prima parte: Norvegia, Israel, Georgia, Austria, Lituania, Polonia, Malta; Semifinala 2 – partea a doua: Macedonia, Finlanda, Irlanda, România, Slovenia, Belarus, Grecia şi Elveţia.

Citeşte şi: EUROVISION 2014: OVI şi Paula Seling au lansat o piesă cu care vor să câştige Eurovision 2014

Dintre ţările calificate direct în finală (ţara gazdă – Danemarca, respectiv Italia, Franţa, Spania, Germania, Marea Britanie), în prima semifinală vor vota Spania, Franţa şi Danemarca, iar în cea de-a doua semifinală, Germania, Italia şi Marea Britanie.

În ceea ce priveşte selecţia naţională din România, cei care doresc să participe la Eurovision în acest an pot să se înscrie până pe 14 februarie. Etapa de înscrieri a început din 15 ianuarie. Detalii despre concurs şi Regulamentul oficial al competiţiei pot fi găsite pe eurovision.tvr.ro.

Între 19 şi 20 februarie va avea loc preselecţia (un juriu de specialitate va audia piesele înscrise în concurs), iar pe 20 februarie vor fi anunţate cele maximum 12 melodii finaliste.

Pe 1 martie va avea loc selecţia naţională a Eurovision, în care va fi aleasă melodia câştigătoare, în cadrul unul spectacol televizat, cu public.

Concursul cântecului european Eurovision se va desfăşura în acest an la Copenhaga (Danamarca), pe 6, 8 şi 10 mai.

Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, s-a clasat pe locul al 13-lea în concursul a cărui finală a avut loc, în luna mai, la Malmö Arena (Suedia). Cezar a participat la Eurovision 2013 cu piesa „It’s My Life” (muzică şi versuri Cristian Faur).

EUROVISION: Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu. 

EUROVISION 2014. Mihai Trăistariu a dezvăluit pe Facebook că pentru melodia de la Eurovisionul din 2014 l-a ales ca şi compozitor pe Andrei Tudor, cel care a compus şi melodia „Cât de frumoasă eşti”.

De asemenea, Trăstariu a spus: „E o piesă lentă. O ascult zilnic de 10-15 ori şi m-apucă plânsul din senin. Nu-mi dau seama dacă se întâmplă asta, pentru că mă văd cu ea câştigând Eurovisionul din Danemarca sau dacă, pur şi simplu, piesa are un mesaj şi o profunzime demne se stors lacrimi”.

În plus, Mihai Trăistariu este foarte fericit că implantul de păr pe care şi l-a făcut anul trecut începe să-şi arate roadele.

„Pregătit pentru Eurovison. Mulţumit e puţin spus. Fericit e cuvântul perfect”, a scris Trăstariu lângă o poză care îţi arată noua podoabă capilară.

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cum fac românii mai mulți bani. Metoda e imbatabilă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Alianța Sahra Wagenknecht nu reușește să intre în Bundestag. Acuzațiile de nereguli cresc tensiunile post-alegeri
MediaFlux
Se dau 7.000 de LEI pe LUNĂ timp de 36 de LUNI! Cine va BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!