EUROVISION 2016: Cei doi finalişti aleşi de public sunt:
Titlu piesa: I’m Coming Home
Muzică: Vanotek, Catană Ionuţ, Alex Cotoi, Sorin Seniuc, Adriana Rusu
Text: Anastasia Sandu
Titlu piesa: The Voice
Muzică: Doru Todoruţ, Irina Baianţ
Text: Doru Todoruţ, Irina Baianţ
Cei patru finalişti stabiliţi în urma punctajelor acordate de juriu sunt:
Dream Walkers, la semifinala Eurovision 2016
Titlu piesa: Let It Shine
Muzică: Cristian Faur
Text: Cristian Faur
Mihai Trăistariu, la semfinala Eurovision 2016
Titlu piesa: Paradisio
Muzică: Mihai Trăistariu, Robby G., Dumi Padure
Text: Mihai Trăistariu, Robby G., Dumi Padure
Titlu piesa: Behind The Shadows
Muzică: Gabriel Huiban, Laurenţiu Duţă
Text: Adam Powers
Titlu piesa: Moment of Silence
Muzică: Ovidiu Anton
Text: Ovidiu Anton
Primii patru finalişti au fost desemnaţi în urma votului juriului de specialitate, iar celelalte două locuri destinate finaliştilor sunt ocupate prin votul telespectatorilor, dintre ceilalţi opt concurenţi ai semifinalei.
EUROVISION 2016 LIVE VIDEO TVR ONLINE: Cei 12 finalişti care vor intra în selecţia naţională Eurovision România 2016 au fost anunţaţi de reprezentanţii Televiziunii Române.
LIVE VIDEO ONLINE AICI: www.tvrplus.ro
După ascultarea celor 94 de melodiilor validate, juriul a avut sarcina de a alege doar 12 piese care să concureze pentru un loc pe scena Eurovision de la Stockholm.
Jukebox, Mihai Trăistariu, Ovidiu Anton, Florena, Doru Todoruţ şi Irina Baianţ, Dream Walkers, Hayley Evetts (care s-a retras ulterior), Andra Olteanu, Irina Popa, Vanotek feat. The Code & Georgian, Xandra şi Mihai Băjinaru sunt cei pe care telespectatorii TVR şi publicul îi va vedea pe scena Sălii Sporturilor din Baia Mare, la semifinala din 4 martie, şase dintre aceştia urmând să acceadă în finala selecţiei naţionale Eurovision România 2016, din 6 martie.
Anul acesta, în premieră, organizatorii vor publica pe site-ul eurovision.tvr.ro lista cu toate piesele înscrise la preselecţie şi punctajul celor care nu au intrat în semifinală. Cele 12 melodii calificate la selecţia naţională a Eurovision pot fi ascultate pe site-ul dedicat, la fel ca la ediţiile precedente.
„Diferenţele de punctaj au fost mici, dar, în ciuda dezbaterilor aprinse, atmosfera din biroul juriului a fost una constructivă, iar cei cinci membri ai juriului au ajuns la un consens în ceeea ce priveşte lista celor 12 semifinalişti ai selecţiei naţionale. Le mulţumesc încă o dată pentru efortul depus pe parcursul celor trei zile, la finalul cărora au ales artiştii care vor urca pe scena de la Baia Mare”, a declarat Iuliana Marciuc, producătorul evenimentului, la încheierea preselecţiei.
Cei 12 semifinalişti au fost prezentaţi de TVR, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la Sala Media a Teatrului Naţional din Bucureşti. Alături de echipa Eurovision a TVR condusă de Iuliana Marciuc, la conferinţa de presă a participat şi Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, oraşul-gazdă al selecţiei naţionale din acest an.
În următoarele zile, concurenţii încep pregătirea pentru show-urile de la Baia Mare, iar prima lor apariţie televizată este programată pentru 19 februarie, la Berăria H din Capitală, într-un eveniment transmis în direct la TVR 1. Pe scenă vor urca atunci cei 12 semifinalişti ai selecţiei naţionale, care vor interpreta piesele din concurs.
În acest an, la Eurovision au fost înscrise 94 de melodii, dintre care 92 au intrat în preselecţie, fiind audiate de juriul de specialitate desemnat de TVR. La verificarea dosarelor de înscriere, doi candidaţi au fost respinşi, întrucât nu au respectat cerinţele prevăzute în Regulament, precizează Televiziunea Română.
La ediţia din acest an, sistemul de votare este unul nou. Din cele 12 piese din semifinală, şase vor accede în final: patru alese de un juriu de specialitate, iar două de către public, prin televot. În finală, publicul este singurul care va vota şi va alege reprezentantul României pentru scena de la Stockhom.
Selecţia naţională se va desfăşura la Sala Sporturilor din Baia Mare, pe 4 şi 6 martie, şi va fi transmisă în direct de TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi online, pe www.tvrplus.ro.
Câştigătorul selecţiei naţionale va urca pe scena de la Stockholm pe 12 mai, în a doua semifinală a concursului, iar finala va avea loc pe 14 mai.
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.
Trupa Voltaj a reprezentat România la Eurovision 2015 cu piesa „De la capăt”, ocupând locul al 15-lea în finala care a avut loc la Viena, Austria.
EUROVISION 2016 LIVE VIDEO TVR ONLINE: Cine sunt prezentatorii
Alături de Cornel Ilie şi Ioana Voicu, cântăreaţa Jo (Ioana Anuţa), care a reprezentat România la Eurovision Jurnior 2009 la Kiev, va însoţi concurenţii în camera verde, de unde va trasmite emoţiile artiştilor şi primele impresii la cald. Anunţul a fost făcut de Iuliana Marciuc, şefa delgaţiei României şi producător al selecţiei naţionale, în direct la Radio România Actualităţi, partener în cadrul evenimentului Eurovision România 2016.
Cele două show-uri ale selecţiei naţionale Eurovision 2016 vor putea fi urmărite în direct de la Baia Mare, la TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi online, pe TVR+, pe 4 şi 6 martie, informează Televiziunea Română.
Compozitor, textier şi producător al trupei Vunk, Cornel Ilie are experienţă şi în prezentarea unor show-uri importante. În 2013, a fost prezentator al Romanian Music Awards, iar în 2014, al Premiilor Radio România. Cornel Ilie a participat cu trupa Vunk la concursul Eurovision în 2002, când s-a clasat pe locul al doilea cu piesa „All Too Young” (obţinând maximum de puncte de la juriu şi la preselecţie, şi în finală) la selecţia naţională. În 2009 a înregistrat o participare la Eurovision cu Tina Geru, cu piesa „Pleacă” (maximum de puncte la juriu la preselecţie şi semifinală) şi o alta cu cu Alexa, cu piesa „One last night”. În 2010, tot pentru Eurovision a pariat pe Dalma, cu piesa „I’m running”. Compozitorul Cornel Ilie a mai scris pentru Gabriel Cotabiţă, Loredana, Alexandra Crişan, Valentin Dinu, AG Weinberger şi Keo.
Pe de altă parte, dacă anul trecut, în finala de la Craiova, Ioana Voicu s-a aflat în culise pentru a transmite emoţiile concurenţilor Eurovision, anul acesta ea va fi partenera lui Cornel Ilie pe scena Sălii Sporturilor din Baia Mare. Ioana Voicu a mai prezentat la TVR 1 seria de emisiuni dedicate concursului Eurovision în 2015.
Reprezentantă a României la Eurovision Junior, dar şi concurentă la selecţia naţională Eurovision România, Jo este cea care se va afla în mijlocul emoţiilor şi evenimentelor din camera verde. Artista va sta cu ochii pe artişti, încurajându-i înainte de momentul lor din concurs, le va cunoaşte susţinătorii şi va interacţiona cu galeriile fiecăruia.
Prima participare a Ioanei Anuţa, alias Jo, la Eurovision a fost în 2009, an în care ea a fost reprezentanta României la finala Eurovision Junior, desfăşurată la Kiev, în Ucraina. La doar 15 ani, ea a câştigat preselecţia naţională organizată de TVR cu piesa „Ai puterea în mâna ta”, compoziţie proprie, cu care a concurat şi la Kiev. Încurajată de acest succes, Ioana s-a înscris în 2012 şi la selecţia naţională a Eurovision, devenind astfel singurul artist român care a participat la ambele categorii de vârstă (juniori şi seniori) ale acestui prestigios concurs. Selecţia naţională a Eurovision din 2012 a fost câştigată de trupa Mandinga, iar Ioana, cu piesa „Girls Don’t Cry”, s-a clasat pe locul al patrulea în clasamentul final. Pe lângă o carieră muzicală de succes, Jo a încercat şi experienţa de prezentator de emisiuni tv, ea colaborând cu TVR.
Pe scena Sălii Sporturilor din municipiul Baia Mare, la semifinala naţională Eurovision 2016 din 4 martie vor concura Jukebox, Mihai Trăistariu, Ovidiu Anton, Florena, Doru Todoruţ şi Irina Baianţ, Dream Walkers, Hayley Evetts, Andra Olteanu, Irina Popa, Vanotek feat. The Code & Georgian, Xandra şi Mihai Băjinaru.
EUROVISION 2016 LIVE VIDEO TVR ONLINE: Cum se alege CASTIGATOR EUROVISION ROMANIA
Dintre cele 12 piese, şase vor accede în finală: patru vor fi alese de un juriu de specialitate, iar două de către public, prin televot.
În finala selecţiei naţionale, publicul este singurul care va alege reprezentantul României pe scena de la Stockhom, dintre piesele rămase în concurs, prin televot.
Concursul cântecului european Eurovision se va desfăşura, în 2016, la Stockholm, Suedia, în 10, 12 şi 14 mai. În competiţie s-au înscris 43 de ţări, cu trei mai multe decât la ediţia precedentă.
România va participa în a doua semifinală a concursului, cea din 12 mai, alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveţia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel şi Serbia.
Hayley Evetts a anunţat organizatorii Eurovision România 2016 că, din cauza unor probleme de sănătate, nu mai poate continua participarea în concurs, precizează Televiziunea Română.
Astfel, conform regulamentului, în locul artistei retrase va intra în competiţie una dintre rezerve, în funcţie de notele obţinute din partea juriului. În această situaţie, trupa Gaşca de acasă va concura în semifinala din 4 martie, de la Baia Mare, cu piesa „Tu eşti povestea”.
„Cu mare tristeţe şi regret vă anunţăm că, urmare a unei accidentări serioase la genunchi, Hayley Evetts a fost sfătuită să nu mai cânte sau să facă efort timp de 6 săptămâni. Deoarece regulile concursului nu ne permit să aducem un interpret care să o înlocuiască pe Hayley, nu avem de ales decât să ne retragem piesa «Brand New Day» din semifinalele României Eurovision 2016”, a declarat Martyn Baylay, compozitorul piesei.
„Am vrea să mulţumim mult comisiei de selecţie Eurovision România 2016 pentru că a oferit melodiei noastre «Brand New Day» această şansă extraordinară şi ne simţim extraordinar de privilegiaţi că am fost invitaţi să participăm la semifinala din acest an”, a adăugat compozitorul britanic.
Selecţia naţională a Eurovision se va desfăşura la Sala Sporturilor din Baia Mare, în perioada 4-6 martie, şi va fi transmisă în direct de TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi online, pe www.tvrplus.ro.
EUROVISION 2016. Cine sunt membrii juriului Selecţiei Naţionale
Regizorul muzical Alexandra Cepraga, compozitorul şi producătorul Horia Moculescu, soliştii şi producătorii muzicali Randi şi Zoli Toth şi contratenorul Cezar Ouatu formează juriul Selecţiei Naţionale Eurovision 2016.
„I-am ţinut în secret pentru a-i proteja. Sloganul Selecţiei Naţionale Eurovision 2016 este «Generaţia Eurovision», aşa că atunci când m-am gândit la Randi şi la Zoli Toth, m-am gândit că tot timpul ni s-a spus să aducem un suflu nou în juriu, să aducem membri mai tineri. Când m-am gândit la Sandra Cepraga, m-am gândit că este o prezenţă constantă în jurii şi are o mare experienţă. Iar un membru al Uniunii Compozitorilor cred că trebuie să fie în juriul Eurovision şi Horia Moculescu nu a mai fost în juriul Eurovision de 12 ani. În plus, el urmăreşte acest fenomen„, a expus Iuliana Marciuc motivele pentru care i-a ales pe cei cinci membri ai juriului Selecţiei Naţionale Eurovision 2016.
„Am avut trei zile destul de grele din punct de vedere al identificării piesei care are potenţialul de a aduce Eurovisionul în România, în sfârşit. A existat o chimie extraordinară între membrii juriului, am fost pe aceeaşi lungime de undă. Dintre cele 12 melodii, cred că putem alege o piesă care are şanse să se claseze în primele zece. Cred că este important să ne facem auziţi şi să ne remarcăm ca nişte oameni talentaţi”, a declarat Cezar Ouatu.
„Când vorbim despre muzică, vorbim despre gusturi. Noi am încercat, după nişte principii corecte, să facem o departajare între piese. Cred că e important faptul ca noi să urmărim acest concurs cu plăcere, nu cu încrâncenare, cu supărare”, a comentat şi Zoli Toth.
VEZI ŞI EUROVISION 2016: Prezentatori-surpriză la finala Eurovision Romania