EUROVISION 2017: „Eu vizualizez ceva foarte exploziv, nu ştiu dacă neaparat la propriu, dar (râde, n.r.)” a spus Ilinca.
”Nu ştim încă, probabil că vom stabili împreună cu echipa pe care o avem şi cu ceilalţi membri noi care vor intra în echipa noastră, în echipa de show de la Kiev”, a adăugat Alex Florea.
Cei doi artişti au mai spus că atuurile lor în concursul de la Kiev vor fi tinereţea lor, energia, dar şi piesa pe care o vor interpreta, ”Yodel it”, care se potriveşte cu logoul competiţiei, ”Celebrate Diversity”.
”În primul rând piesa noastră foarte diversă care se potriveşte de minune cu logoul Celebrate Diversity şi apoi energia noastră pozitivă şi faptul că suntem foarte tineri şi foarte «fresh» sunt atuuri”, a spus Ilinca, pentru News.ro.
Întrebaţi despre temerile pe care le au în legătură cu reprezentarea României la Eurovision Song Contest, câştigătorii selecţiei naţionale au spus că sunt conştienţi că vor fi supuşi unei presiuni, dar îi vor face faţă.
”Suntem conştinenţi că va fi foarte multă presiune, mai ales că ne reprezentăm ţara. Vom face faţă presiunii. Nu ne temem”, a spus Alex Florea.
”Trebuie să ne gândim că trebuie să ne concentrăm pe ce avem de făcut. Să fim cea mai bună variantă a noastră în seara concursului şi să facem România mândră de noi”, a continuat Ilinca.
La rândul ei, Iuliana Marciuc, producător general Eurovision România, a declarat, pentru News.ro, că cei doi câştigători vor avea mai multe atuuri pe scena de la Kiev, precum tinereţea, emoţia, mesajul pozitiv, energia şi ”nu în ultimul rând, «Yodel it!»”.
”Sunt convinsă că vom face o figură foarte bună acolo. Aştept cu nerăbdare să vin cu informaţiile noi cu privire la acest an, la ce se va întâmpla pe scena din acest an, de la întâlnirea şefilor de delegaţie. Sunt sigură că împreună cu echipa mea – regizorul Aurel Badea, directorul de lumini Sergiu Ardelean şi întreaga echipă a câştigătorului vom găsi soluţia cea mai bună pentru a realiza un show foarte bun”, a mai spus Iuliana Marciuc, pentru News.ro.
Şefa delegaţiei României nu a precizat bugetul pe care Televiziunea Română îl va aloca pentru participarea reprezentanţilor ţării la Kiev, urmând ca suma să fie definitivată în cursul săptămânii viitoare.
”Nu pot să vă spun în acest moment. Săptămâna viitoare vom definitiva acest lucru”, a spus Iuliana Marciuc.
În timpul unei conferinţe de presă care a urmat spectacolului finalei selecţiei naţionale, compozitorul piesei câştigătoare, Mihai Alexandru, a declarat că a creat melodia ”Yodel it!” pentru grupul Timebelle, care reprezintă Elveţia la Eurovision Song Contest 2017.
”Aceasta piesă a fost făcută pentru Timebelle, cei care au câştigat în Elveţia. Proiectul era de la început… trebuia să o iau pe Ilinca să fac ceva tipic elveţian. Am vorbit cu ei, ei mi-au cerut chestia asta, şi să o ataşez… (…) După aceea ei au primit o piesă din Suedia, la care au rămas. Şi au renunţat la noi, la proiectul meu, şi noi am rămas cu piesa şi a trebuit să fac ceva cu ea, până la urmă”, a spus compozitorul.
Mihai Alexandru a mărturisit că piesa câştigătoare este foarte apreciată în străinătate şi că se gândeşte să o îmbunătăţească pentru spectacolul de la Kiev.
”Din ceea ce vedem, noi, echipa «Yodel it!», suntem foarte bine apreciaţi afară. Nebunia asta de piesă se potriveşte cu celebrarea diversităţii. Trebuia să facem o nebunie specială pentru Eurovision. (…) Vreau să fac ceva în aşa fel ca cei doi solişti să cânte… să nu mai aibă atâta dificultate. Dacă nu vom găsi, vom continua tot în felul acesta, cu aceeaşi partitură. Mă gândeam să le mai uşurez un pic munca, dar fără să se simtă şi să fie acelaşi efect vizavi de ceea ce depinde de mine, de muzică”, a mai spus Mihai Alexandru.
Piesa ”Yodel it!” a primit 10.377 de voturi de la public, din totalul de 31.694 de voturi exprimate în timpul celor 60 de minute alocate televotingului la selecţia naţională Eurovision. Melodia, compusă de Mihai Alexandru, pe versurile textierei Alexandra Niculae, a fost desemnată să reprezinte România Eurovision Song Contest, exclusiv de telespectatori.
Pe locul al doilea s-a clasat Mihai Trăistariu cu piesa ”I Won’t Surrender”, care a obţinut 5.201 voturi, urmat de Instinct, cu ”Petale”, melodie care a înregistrat 3.063 de voturi.
Pe lângă trofeu, o creaţie originală realizată de artistul Dan Divrician, câştigătorii Eurovision România au primit un CEC în valoare de 5.000 euro, sumă destinată pregătirii show-ului pentru finala internaţională.
În timpul televotingului, pe scena Eurovisin România s-au aflat membrii trupei The Arrival, care au interpretat hituri ale formaţiei suedeze ABBA, precum ”Waterloo”, câştigătoarea competiţiei Eurovision în anul 1974, dar şi ”SOS”, ”Voulez-Vous”, ”Money, Money, Money”, ”Mamma Mia” şi ”Dancing Queen”.
În cadrul spectacolului au mai urcat pe scenă reprezentanţii Elveţiei, Spaniei şi Republicii Moldova la Kiev.
Ilinca provine dintr-o familie de muzicieni şi studiază muzica de la 7 ani. La 14 ani a concurat la ”X factor”, ca membră a unei trupe de patru fete, ajungând până în galele live. La 16 ani a concurat la ”Vocea României”, ajungând până în semifinale alături de Loredana. Apoi a participat alături de antrenoarea ei în turneul naţional şi a colaborat cu mai multe instituţii de cultură din ţară: Filarmonica Iaşi, Opera Română Cluj, Teatrul Dramatic Braşov.
Alex Florea a început să cânte de la vârsta de 16 ani. Mihai Trăistariu l-a îndreptat atunci către o şcoală de muzică şi apoi către festivaluri. În prezent, artistul este masterand al Facultăţii de Arte, Secţia Teatru a Universităţii Ovidius Constanţa. A concurat cu fratele său la ”X Factor” în 2014, iar în 2015 a făcut parte din competiţia ”Vocea României”.
Eurovision Song Contest 2017 va avea loc la Kiev, cu semifinalele pe 9 şi 11 mai şi finala pe 13 mai. Reprezentanţii României vor concura în prima parte a celei de-a doua semifinale. Alături de România, în competiţie s-au mai înscris 42 de ţări.
România nu a putut participa la competiţia de anul trecut, din cauza datoriilor acumulate de TVR faţă de EBU, instituţia care organizează concursul Eurovision. Televiziunea Română şi European Broadcasting Union (EBU) au ajuns, în luna octombrie, la un acord prin care să facă posibilă revenirea României la Eurovision şi difuzarea, de către postul public de televiziune, a ediţiei din 2017.
În 2016, concursul Eurovision, organizat în Suedia, la Stockholm, a fost câştigat de cântăreaţa ucraineană Jamala. Cântecul ei, ”1944”, a stârnit controverse, întrucât versurile sale se referă la deportarea tătarilor din Crimeea, în timpul regimului sovietic condus de Stalin. Mai multe voci au spus că meloda încalcă regulile concursului Eurovision, pentru că are mesaj politic.
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională anuală, la care participă ţările ce deţin statutul de membru activ în cadrul European Broadcasting Union (EBU), cea mai importantă asociaţie a posturilor publice de televiziune din Europa. Concursul a fost transmis în fiecare an de la inaugurarea sa în 1956 şi este unul dintre cele mai longevive programe de televiziune din lume. Eurovision este, de asemenea, unul dintre cele mai vizionate evenimente non-sportive din lume, cu audienţe care depăşesc în fiecare an pragul de 100 de milioane de telespectatori. Printre artiştii ale căror cariere internaţionale au fost lansate în urma participării sau a victoriei la Eurovision se numără, printre alţii, Domenico Modugno (locul 3 în 1958), ABBA (locul 1 în 1974), Céline Dion (locul 1 în 1988) şi Julio Iglesias (locul 4 în 1970).