Eurovision 2018 are deja șase țări calificate în finala care va avea loc în data de 12 mai, la Lisabona, în Portugalia, scrie libertatea.ro. Până la finală, restul participanţilor vor trebui să convingă publicul şi juriul în cele două semifinale.
Prima semifinală Eurovision 2018 va avea loc pe 8 mai. Portugalia, Marea Britanie și Spania vor vota în această semifinală. Primele 10 ţări, în funcţie de scorul obţinut, se califică în finală.
Citeşte şi EUROVISION 2018. The Humans cântă joi pentru un loc în finala Eurovision 2018 VIDEO
Cea de-a doua semifinală Eurovision 2018, în care vor concura şi reprezentanţii României, cu melodia „Goodbye”, va avea loc joi, 10 mai, iar spectacolul va fi transmis în direct pe TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 22.00.
Ca să meargă în etapa finală, trupa The Humans are nevoie de voturile românilor din străinătate, care vor conta în proporţie de 50%. Restul de 50% este decizia juriului.
Cum se votează la Eurovision 2018
Sistemele de votare utilizate în trecut s-au schimbat de-a lungul anilor. Sistemul actual se folosește începând din 1975 și este un sistem de votare pozițional. Țările acordă un set de puncte (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12) celorlalți participanți, 12 puncte primind țara care a acumulat cele mai multe voturi.
Tradițional, seturile de voturi erau decise de un juriu intern, dar, în 1997, 5 țări au experimentat un sistem de televot, dând telespectatorilor oportunitatea de a vota pentru cântecele lor preferate. Experimentul a fost un succes, iar, din 1998, toate țările au fost încurajate să folosească televotul dacă aveau posibilitatea.
Citeşte şi EUROVISION 2018. Concurenta din Israel a căzut pe scări VIDEO
S-au păstrat, totuși, jurii de rezervă, în eventualitatea eșuării televotului. Metoda actuală de a clasa cântecele, introdusă în 2009, este o combinație egală între voturile juriilor (formate din profesioniști în industria muzicală) și cele ale telespectatorilor.
În fiecare semifinală, votarea se face de către țările participante în acea semifinală și jumătate din țările calificate automat.
După ce toate voturile sunt acordate, cele 10 țări calificate în finală sunt anunțate de prezentatori, însă nu se specifică poziția în clasament sau numărul de puncte obținute.
Toate țările participante votează în finală, indiferent dacă s-au calificat sau nu.
Despre Eurovision
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia.
Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, interpretată de Mihai Trăistariu.