Eurovision 2019 începe marţi, la Tel Aviv, iar România, care va participa pentru a 20-a oară la concurs, va fi reprezentată de Ester Peony în a doua semifinală, programată pentru joi.
Cea de-a 64-a ediţie a Eurovision Song Contest a fost deschisă oficial duminică seară, la Tel Aviv, în Israel, cu defilarea delegaţiilor ţărilor participante, reprezentanta României, Ester Peony, urmând să concureze în cea de-a doua semifinală, programată joi seară.
Deschiderea oficială a Eurovision Song Contest 2019 a avut loc duminică, cu defilarea delegaţiilor şi recepţia organizată la Charles Bronfman Auditorium din Tel Aviv, potrivit unui comunicat TVR.
Citeşte şi EUROVISION 2019. Reprezentanta României, Ester Peony, a strălucit la deschiderea oficială
Îmbrăcaţi în ţinute elegante, optimişti şi cu zâmbetul pe buze, artiştii români, alături de reprezentanţii celorlalte 40 de ţări participante la Eurovision 2019, au defilat prin faţa jurnaliştilor şi fanilor care s-au strâns duminică seară în Piaţa Habima.
Dacă, anul trecut, în Portugalia, covorul pe care au păşit artiştii a avut culoarea albastră, organizatorii din Israel au preferat-o pe cea portocalie, o premieră în istoria concursului.
Îmbrăcată într-o rochie albă, Ester Peony a acordat numeroase interviuri jurnaliştilor şi a făcut poze cu sutele de fani prezenţi la ceremonie pe parcursul traseului de peste 120 de metri. Ester a fost însoţită pe covorul portocaliu de Alex Şerbu, producătorul muzical al piesei cu care aceasta concurează, „On a Sunday”, şi de ceilalţi artişti care urcă, alături de ei, pe scenă – backing vocals şi dansatorii -, delegaţia României fiind condusă de Smaranda Vornicu-Shalit.
Delegaţia României a avut numărul 25 în ordinea intrării pe covor, iar interesul pe care l-a stârnit în rândul jurnaliştilor prezenţi la eveniment a fost uriaş, după cele două repetiţii impresionante susţinute zilele trecute pe scena Eurovision, potrivit TVR.
Publicul din România va afla cine sunt primii finalişti Eurovision 2019 în show-ul care deschide competiţia, marţi, de la ora 22.00. Spectacolul de la Tel Aviv va fi transmis în direct şi în exclusivitate pe TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi TVR+.
De altfel, ambele semifinalele şi finala Eurovision, din 14 şi 16, respectiv 18 mai, vor putea fi urmărite pe TVR 1, TVR HD şi TVR Internaţional.
Anul acesta, concursul Eurovision are loc la Tel Aviv, în Israel, după ce precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de reprezentanta acestei ţări, Netta, cu piesa „Toy”.
Ester Peony va urca pe scena Eurovision Song Contest joi, în a doua semifinală a competiţiei, având numărul 6 de intrare în concurs. Alături de reprezentanta României, în a doua semifinală participă: Elveţia, Suedia, Irlanda, Austria, Moldova, Letonia, Danemarca, Armenia, Albania, Azerbaidjan, Macedonia, Norvegia, Rusia, Olanda, Croaţia, Lituania, Malta.
În prima semifinală vor concura Slovenia, Belarus, Cehia, Muntenegru, Cipru, Serbia, Finlanda, Polonia, Ungaria, Estonia, Portugalia, San Marino, Islanda, Georgia, Australia, Belgia, Ucraina, Grecia.
Ţările din grupul celor cinci mari plătitoare (big five) – Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia – sunt calificate direct în finală, alături de gazdă, anul acesta, Israel.
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Pe de altă parte, reprezentanţii României la Eurovision 2018, membrii trupei The Humans, au ratat calificarea în finală.
Eurovision 2019, o ediţie marcată de controverse
Săptămâna trecută, autorităţile locale anunţau că activiştii care plănuiesc să întrerupă desfăşurarea concursului Eurovision, în semn de protest faţă de organizarea competiţiei muzicale în Israel, unde drepturile palestinienilor nu sunt respectate, potrivit acestora, nu vor putea intra în această ţară.
Organizatorii se tem că activiştii vor exploata evenimentul, care atrage anual sute de milioane de telespectatori, potrivit The Guardian.
Informaţia despre blocarea accesului în Israel pentru activişti a fost făcută publică de un purtător de cuvânt al ministrului pentru Afaceri Externe, Emmanuel Nahshon.
În ianuarie, creatoarea de modă Vivienne Westwood, muzicianul Peter Gabriel şi regizorul Mike Leigh se numărau printre cele peste 50 de personalităţi care au cerut ca ediţia de anul acesta a concursului Eurovision să se desfăşoare în altă ţară. Motivul solicitării era acela că palestinienii „sunt privaţi de drepturi fundamentale”. „Nu putem ignora faptul că Israelul încalcă în mod sistematic drepturile fundamentale ale palestinienilor”, se arăta într-o scrisoare deschisă semnată, printre alţii, şi de trupa Wolf Alice şi actriţele Maxine Peake şi Miriam Margolyes.
Aceasta nu a fost prima dată când s-a cerut boicotarea ediţiei din Israel, iar artişti care concertează în această ţară, precum Nick Cave, Radiohead şi Lana Del Rey, au fost aspru criticaţi.
În septembrie 2018, tot prin intermediul unei scrisori deschise, peste 140 de personalităţi culturale au cerut boicotarea concursului. Printre semnatari s-au numărat scriitori, coregrafi, actori, muzicieni, precum autorul canadian Yann Martel, regizorul finlandez Aki Kaurismäki, trupa britanică Wolf Alice, regizorul englez Ken Loach, cântăreţul britanic Brian Eno şi Roger Waters, fostul membru Pink Floyd. Scrisoarea a fost iniţiată de mişcarea Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), care militează pentru completa boicotare a Israelului din cauza politicilor privind palestinienii.
La rândul lor, autorităţile israeliene spun că BDS este motivată de antisemitism.
În ceea ce priveşte deschiderea oficială de duminică, mulţi s-au temut că desfăşurarea popularei competiţii muzicale ar putea să fie întreruptă de o creştere a actelor violente dintre israelieni şi palestinieni în Fâşia Gaza. Însă autorităţile palestiniene au anunţat că au încheiat pe 6 mai un armistiţiu de încetare a focului cu oficialii israelieni, mediat de Egipt, pentru încetarea violenţelor din Fâşia Gaza şi din sudul Israelului.