Eurovision 2024 începe marți, 7 mai, iar participarea Israelulului la competiția cu o vechime de aproape 70 de ani, care reunește anul acesta 37 de ani și se va încheia cu finala de sâmbătă, 11 mai, a creat o adevărată controversă.
Un locuitor din Malmo, Anders Puschel, a declarat pentru AFP că va participa la un protest care va avea loc pe 9 mai, ziua în care Israelul va intra îm competiție, în a doua semifinală a concursului.
„Cu acest război în curs de desfăşurare, participarea Israelului ar trebui interzisă, aşa cum Rusia a fost dată deoparte”, a declarat Puschel.
În 2022, societățile rusești de radiofuziune au fost excluse din Uniunea Europeană de Radio și televiziune, care supervizează competiția. De la începutul anului și până acum au fost făcute mai multe petiții pentru excluderea Israelului. Chiar dacă Israelul nu este o ţară europeană, i se permite participarea la Eurovision deoarece radiodifuziunea publică din Israel este membră a Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU).
Citește și: România, OUT de la Eurovision 2024. Cum explică decizia Consiliul de Administrație al TVR
Cântăreața care reprezintă Israelul, Eden Golan, în vârstă de 20 de ani, s-a confruntat cu o mulțime de amenințări, pe care EBU le-a condamnat.
„Deşi susţinem cu tărie libertatea de exprimare şi dreptul de a exprimare a opiniilor într-o societate democratică, ne opunem cu fermitate oricărei forme de abuz online, la discursuri de ură sau la hărţuire îndreptate împotriva artiştilor noştri sau a oricăror persoane asociate cu concursul”, a declarat EBU într-un comunicat.
Reprezentanta Israelului la Eurovision a fost sfătuită de serviciul de securitate israelian Shin Bet să nu părăsească hotelul decât pentru spectacole, din cauza protestelor pro-palestiniene preconizate.
Eden Golan se află deja la Malmo, în Suedia, unde a început repetițiile pentru interpretarea cântecului „Hurricane”.
„Simt că mesajul principal este că suntem aici, suntem puternici, ne vom arăta vocile, căldura, puterea și emoția pe care le avem în noi”, a declarat Golan pentru JNS.
„Sunt cu adevărat atât de mulți oameni care ne susțin, oameni cărora le place cântecul, sunt alături de noi și ne iubesc. Suntem o familie mare și vrem să răspândim binele, dragostea și unitatea”, a adăugat ea.
Un bărbat și o femeie au dat foc vineri unei copii a Coranului în orașul Malmo, cu o zi înainte de a începe festivitățile legate de cunoscuta competiție. Un videoclip în care apar cei doi dând foc cărții sfinte a islamului a fost transmis în direct pe TikTok.
Un drapel palestinian a fost ars în timpul acţiunii care a avut loc în centrul oraşului Malmö, nu departe de cele două locuri în care se va desfăşura concursul Eurovision.
Casele de pariuri indică Croația, Elveția și Ucraina drept primele trei favorite la victorie, în timp ce datele de streaming de la Spotify sugerează că Olanda, Italia sau Suedia au șanse mari să câștoge.
„Anul acesta este atât de interesant pentru că sunt patru sau cinci ţări care au cu adevărat o şansă bună de a câştiga”, a declarat pentru Reuters William Lee Adams, editor al site-ului de fani Eurovision Wiwibloggs. „Eurovision este atât de plictisitor atunci când ai un singur favorit clar cu câteva luni înainte. Dar anul acesta au rămas atât de multe de jucat”.
Concursul Eurovision Song Contest cuprinde trei spectacole live: două semifinale și o mare finală.
Toate cântecele trebuie să fie originale și să aibă o durată maximă de trei minute. Vocea principală trebuie să fie interpretată live, iar pe scenă nu pot urca mai mult de șase interpreți în timpul unui spectacol.
În fiecare spectacol, după ce toate cântecele au fost interpretate, fiecare țară participantă acordă două seturi de puncte (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 și 12) cântecelor preferate; un set este acordat de un juriu format din cinci profesioniști din industria muzicală și unul este acordat de telespectatori.
Cele cinci țări din fiecare semifinală cu cele mai multe puncte se califică în marea finală.