“Tactica Armeniei este una pur politică şi încearcă să camufleze un secol de atrocităţi comise împotriva civililor azeri. Acuzele Armeniei legate de manifestarea de către Azerbaidjan a unui comportament ostil nu au nicio legătură cu spiritul şi intenţiile ce definesc acest eveniment. Până acum, s-a putut lesne observa faptul că Azerbaidjanul a fost împotriva oricăror încercări de a amesteca politicul în cadrul concursului Eurovision. Totodată, nimeni nu poate nega faptul că atât pentru Azerbaidjan cât şi pentru toţi oamenii politici influenţa culturală a acestui eveniment ar fi putut fi folosit drept un prilej de a promova înţelegerea în cazul regiunii Caucazului de Sud”, precizează domnul Anar Shukurov, diplomat în cadrul Ambasadei Republicii Azerbaijan.
Motivul care ţine departe Armenia de concursul internaţional din Azerbaidjan este motto-ul concursului pentru ediţia din acest an: “Light your fire” (“Aprinde focul din tine”), ştiut fiind faptul că Azerbaidjanul a fost cunoscut timp de secole ca “Ţinutul Focului”, informează un comunicat al organizatorilor festivalului.
Urmare a deciziei Armeniei de a nu participa la Eurovision, European Broadcasting Union a afirmat că aceste hotărâri “depăşesc atribuţiile sale şi că statul Azerbaidjan promite un eveniment fără incidente”.
Zilele trecute, Preşedintele Armeniei a interzis trupei câştigătoare a selecţiei naţionale să participe la ediţia din acest an a Eurovision. Într-o intervenţie la televiziunea publică armenă, producătorul trupei a declarat că nu împărtăşeşte opinia Preşedintelui Serj Sargsian.
“E interesantă imixtiunea unui Preşedinte de ţară într-un astfel de concurs: Preşedintele Armean i-a interzis public trupei să îşi reprezinte ţara la Eurovision. În replică, reprezentantul armean l-a înfruntat pe Preşedinte declarând că nu vede un motiv real pentru care Armenia să nu participe la acest eveniment. Consider că reacţia artistului a fost una corectă. Atât din înfruntare cât şi din declaraţii transpare înţelegerea exactă a mizei acestei competiţii : cea culturală. Preşedintele Armean pare să nu fi înţeles aceste nuanţe. Acuzaţiile sunt halucinante şi arată clar natura unei ţări care “atacă deşi este în culpă” subliniază Ion Marin, professor in geopolitică..
Cât priveşte retragerea Armeniei din concursul “Eurovision 2012” : “Azerbaijan crede cu tărie că, aceste retrageri unilaterale, cu scopul de a transmite semnale greşite, nu pot umbri capacitatea ţării gazdă de a garanta tuturor vizitatorilor o şedere plăcută în Baku, părăsind Azerbaijanul plini de admiraţie, voie bună şi amintiri de neuitat pe care le vor preţui mereu” conchide Anar Shukurov, diplomat in cadrul Ambasadei Republicii Azerbaijan .