Nemulţumirea elevilor a pornit de la un subiect la examenul de limba română. Ei au avut de stabilit dacă o propoziţie dintr-o frază este subiectivă, predicativă sau atributivă. Deşi ministerul susţine că este subiectivă, mii de elevi spun că ar fi predicativă. Şi nu sunt singurii.
„Vă spun cu toată autoritatea că subordonata este predicativă. Am mari dubii legate de pregătorea celor de la evaluare. Au făcut o greşeală, iar în această situaţie, Ministerul trebuie să accepte ambele variante”, a declarat Floina Rogalski, profesoară de limba română.
Zeci de mii de elevi au semnat o petiţie online, prin care cer modificarea baremului la limba română. Subiectul a fost discutat şi în şedinta de Guvern.
Înainte ca problema să fie tranşată de Ministerul Educaţiei, în unele judeţe profesorii evaluatori au decis să accepte ambele variante ca fiind corecte.
„Profesorii au căzut de acord că aşa ar fi bine să corecteze. Nu putem vorbi de o decizie a Inspectoratului, este o decizie a profesorilor evaluatori. Majoritatea profesorilor sunt de părere că acest subiect depăşeşte un nivel mediu. Nu este unul cum prevede programa evaluării”, a precizat inspectorul şcolar din Sălaj, Marcel Lucaciu.
Miercuri, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că „baremul este sfânt” şi că în cazul în care se intervine într-un barem de corectare, profesorii evaluatori pot fi traşi la răspundere din punct de vedere penal.
Rezultatele la Evaluarea Naţională vor fi afişate vineri. Tot atunci pot fi depuse şi contestaţiile.