EVALUARE NAŢIONALĂ 2012: SCANDAL pe marginea testelor naţionale la limba română VIDEO

Mai mulţi părinţi şi elevi s-au adunat, miercuri, în faţa Ministerului Educaţiei, nemulţumiţi de faptul că nu s-a acceptat revizuirea baremului de corectare la proba de limba română a evaluării naţionale, în ciuda faptului că unul dintre subiecte face obiectul unei controverse.
Romania TV
27 iun. 2012, 11:21
EVALUARE NAŢIONALĂ 2012: SCANDAL pe marginea testelor naţionale la limba română VIDEO

Părinţii au cerut reanalizarea subiectului şi modificarea baremului, iar acum spun că trebuie acceptate ca răspunsuri corecte şi cele care au dat propoziţia ca fiind subiectivă, şi cele care au indicat-o ca fiind predicativă.

Unii părinţi intenţionează chiar să dea în judecată Ministerul Educaţiei dacă nu li se va face dreptate copiilor lor, principalul argument fiind faptul că inclusiv ministrul interimar Liviu Pop a admis că subiectul a fost „ambiguu”, dar a precizat că baremul de corectare nu poate fi revizuit.

„Suntem în faţa Ministerului, îl aşteptăm pe domnul ministru şi sperăm să ne dea soluţia corectă, în sensul de a puncta copiii foarte buni. Sunt copii de 10 care au gândit şi au analizat. Mai mult decât atât, spune clar legea: trebuia să fie un subiect clar, nu ambiguu. Atâta timp cât este ambiguu şi există neclarităţi şi la nivelul profesorilor de română, considerăm că trebuie punctaţi şi copiii noştri, care au spus că este predicativă”, a spus Manuela Codreanu, mama unui elev de clasa a VIII-a, la România TV.

Contactată de România TV, Florina Rogalski, profesoară de limba şi literatura română, a explicat de ce subordonata controversată este propoziţie PREDICATIVĂ: „Subiectul a fost foarte greu, de vreme ce el a creat controverse chiar între noi, profesorii. Eu vă spun cu toată autoritatea pe care o am în urma celor 32 de ani de profesorat, pe care mi-i asum, că subordonata cerută este PREDICATIVĂ. E adevărat că ea este aşezată înaintea propoziţiei regente, dar vă aduc la cunoştinţă un detaliu: elevii de clasa a VIII-a sunt învăţaţi ca atunci când au un dubiu să contragă o frază. Adică să transforme o propoziţie subordonată în parte de propoziţie. Dacă noi contragem această frază, „ceea ce mă jenează este dificultatea răsofirii”, vom obţine „dificultatea răsfoirii este o jenă pentru mine”. Cu „este o jenă” predicat nominal, unde „jenă” este nume predicativ şi atunci acest nume predicativ a fost extins la nivelul unei propoziţii subordonate predicative şi cu substantivul abstract articulat dificultatea în calitate de subiect”, a explicat profesoara, apreciind că „este inadmisibil” să ai la nişte copii de 14 ani pretenţia să rezolve o problemă care le-a pus probleme chiar şi cadrelor didactice cu experienţă. „Mie mi se pare cel mai straniu că elevii care au scris că este predicativă ştiu mai multă carte decât profesorii care au făcut subiectele”, a menţionat Florina Rogalski.

Cadrul didactic consideră vinovate de toată această situaţie persoanele din Serviciul Naţional de Evaluare din cadrul Ministerului Educaţiei: „Eu am o mare ezitare faţă de pregătirea evaluatorilor de la Ministerul Educaţiei. Eu cred că persoana de acolo nu are suficientă experienţă la catedră, a făcut o greşeală şi în această situaţie Ministerul trebuie să accepte ambele variante. Mai ales că au mai făcuto greşeală: au dat un punctaj foarte mare pentru o singură propoziţie, 6 puncte înseamnă 60 de sutimi. Un copil care a făcut lucrarea impecabil în rest va primi doar 9,40 şi el riscă, sigur, să nu ajungă la un liceu foarte bun pentru care probabilc ă s-a pregătit. Deci acolo este buba”.

La subiectul II al probei de limba şi literatura română, susţinut luni, elevii au trebuit să spună, printre altele, felul propoziţiei subordonate (atributivă, predicativă sau subiectivă) din fraza „Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii”. Această cerinţă a împărţit elevii, părinţii şi, culmea, profesorii, în două tabere, unii susţinând că răspunsul corect este subiectivă, iar ceilalţi, predicativă.

SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2012: Cele mai dificile din ultimii 12 ani, nu este uşor să se ia nota 5

Mulţi părinţi au semnat şi o petiţie legată de această controversă şi de depunctarea elevilor care au răspuns că propoziţia este predicativă.

Federaţia Asociaţiilor de Părinţi afirmă însă că baremul probei de limba română a evaluării naţionale a fost corect stabilit şi că nu susţine petiţia online cu privire la subiectul care a generat controverse.

Miercuri, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului interimar al Educaţiei, Liviu Pop, să prezinte „o propunere corectă” cu privire la baremul de corectare de la testele naţionale, spunând că a văzut că existe dispute legate de rezolvarea unui subiect la proba de limba română.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Alimentul din România pe care americanii vor să-l cumpere cu banii jos. Sunt gata să plătească dolari mulți, dar pun o condiție – să fie spălat și congelat
Capital.ro
A murit Papa Francisc. Doliu mondial în lumea creștinății chiar în a doua zi de Paște
Playtech.ro
Românii scutiți de taxe și impozite. Cum profiți de facilități fiscale și te încadrezi la excepții
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cum a pierdut Rusia Alaska și ce a câștigat America?
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ce se întâmplă când moare Papa. Cum se alege un nou Suveran Pontif
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Ce nu ai voie să faci în a doua zi de Paște: În Lunea Albă finii trebuie să își viziteze nașii
Cancan.ro
De ce a murit Papa Francisc? Boala perfidă care l-a ucis în a doua zi de Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu NU trebuia să ajungă președintele României. Dosarul ținut special ascuns
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani. Sfârșitul unui pontificat istoric
MediaFlux
Papa Francisc a schimbat ritualul de înmormântare înainte de deces! Și-a presimțit sfârșitul?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, și-a tras vilă ANL în Voluntari dar ea se află… în București