REZULTATE Evaluare Naţională 2013 MATEMATICĂ. Peste 196.000 de elevi de clasa a VIII-a au susţinut joi, sub supraveghere video, proba la matematică din cadrul evaluării naţionale. Elevii au avut de rezolvat VARIANTA 3.
Florin Năsui, profesor de matematică, a declarat că subiecte au uşoare, singurele exerciţii care le-ar fi putut da puţine bătăi de cap elevilor fiind cele de la partea a III-a.
„Subiecte au fost uşoare. Nivelul a fost uşor spre mediu. Un elev care nu a fost foarte bine pregătit poate să ia cu uşurinţă nota 5-6, iar un elev de nota 6-7 la clasă, poate să ia chiar mai mult decât nota 7. La partea a III-a, problemele 1-c şi 2-c au fost ceva mai delicat de explicat, însă nu deosebit de grele„, a precizat Florin Năsui.
Având în vedere gradul scăzut de dificultate al subiectelor, dascălul apreciază că mulţi absolvenţi de clasa a VIII-a ar trebui să promoveze examenul şi nu oricum, ci cu note mari.
Afişarea primelor rezultate este programată sâmbătă, 29 iunie (până la ora 16.00). În aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00-20.00 pot fi depuse contestaţiile, care vor fi soluţionate în zilele de 30 iunie şi 2 iulie. Afişarea rezultatelor finale (după contestaţii) va avea loc în data de 3 iulie.
EVALUARE NAŢIONALĂ 2013: Ce SUBIECTE au primit elevii de clasa a VIII-a la limba română
Acesta este al doilea an în care elevii vor susţine probele în săli de examen supravegheate cu camere video. Subiectele sunt elaborate în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare şi permit rezolvarea în două ore.
Evaluarea lucrărilor este făcută de către doi profesori din unitatea respectivă de învăţământ. În cazul în care nu există câte doi profesori la disciplinele la care se susţine evaluarea naţională, va fi solicitat un cadru didactic din cea mai apropiată unitate de învăţământ. Evaluarea lucrărilor se face cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare şi de notare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi 10 puncte din oficiu.
După evaluare, fiecare profesor stabileşte nota prin împărţirea la 10 a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire şi o trece pe lucrare. În cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează şi se trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori.
În 2012, aproape 34% dintre absolvenţii claselor a VIII-a nu au reuşit să obţină media 5. Pentru susţinerea celor trei examene de la Evaluarea Naţională 2012 (examenele de Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă, Matematică) au fost înscrişi 190.291 de elevi, iar 6,3% dintre cei care au susţinut probele au contestat notele primite.
Citeşte şi ADMITERE LICEU 2013. Vezi LISTA LOCURILOR LIBERE de la fiecare liceu din ţară