EVALUARE NAŢIONALĂ 2014: „Subiecte-capcană”, de Olimpiadă. Cum au reacţionat părinţii şi profesorii

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014: Elevii vor afla vineri ce au făcut la proba de limba şi literatura română. Miercuri, este programată proba de matematică de la EVALUARE NAŢIONALĂ 2014, potrivit EDU.RO.
Alina Costache
24 iun. 2014, 07:00
EVALUARE NAŢIONALĂ 2014:
EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014, proba de română, le-a pus probleme elevilor. „Cel mai greu mi s-a părut cerinţa B de la subiectul I, pentru că noi nu am făcut în clasă nimic despre mesaj”, ne-a declarat o elevă.
 
Absolvenţii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat la primul subiect al probei scrise cerinţe pe baza poeziei „Rânduri pentru Anul Nou” a lui Ion Minulescu, la punctul B având de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte în care să prezinte opinia despre semnifica-ţia mesajului poeziei amintite.
 
Un alt elev, care aclama că „am scris de-am spart, trebuie să-l iau”, povestea că i s-a părut puţin ciudată naraţiunea de la subiectul II, pentru că trebuia să prezinte o întâmplare petrecută în timpul participării la o întâlnire organizată de şcoală cu un scriitor contemporan. Se pare că le-a dat de cap solicitarea „scriitor contemporan”, mulţi alegând nume „celebre” precum Mihai Eminescu, Ion Creangă, George Coşbuc.
 
Totodată, elevilor li s-a dat să rezolve, tot la al doilea subiect, cerinţe pe baza textului la prima vedere „Empatia, o abilitate dobândită prin lectură”, al Corinei Zorzor, publicat pe site-ul ziarului „Adevărul”. S-ar părea că la cuvântul „empatie” au cam avut ceva necazuri, pe care le-au depăşit scriind şi tot scriind.
EVALUARE NAŢIONALĂ 2014: „Subiecte de dificultate medie”, spun inspectorii
Prof. Ana Gheorghe, inspector şcolar de specialitate limba şi literatura română, a declarat pentru „Cuget Liber” că subiectele au fost întocmite respectând programa şcolară pentru examen. „Acestea au vizat evaluarea domeniului lectură, respectiv limba română. Gradul mediu de dificultate a permis rezolvarea a mare parte dintre itemi, cum ar fi sinonimele, rolul virgulei sau indicarea măsurii unor versuri din textul dat. Pentru evaluarea competenţelor de receptare a mesajului unui text literar, itemii au avut caracter aplicativ, elevii fiind puşi în situaţia de a valorifica noţiunile învăţate pe parcursul gimnaziului, aplicându-le pe un text liric la prima vedere”, a mai afirmat prof. Gheorghe.
 
EVALUARE NAŢIONALĂ 2014: Iarna nu-i ca vara
Un reputat profesor de limba şi literatura română, într-o discuţie cu reporteriid e la Cuget Liber, declara că poezia de iarnă a fost prost aleasă în acest sezon. De asemenea, descrierea unei întâmplări având în plan central un scriitor contemporan constituie, de asemenea, un subiect delicat. Iar la partea de gramatică, pare cel puţin ciudat faptul că baremele lasă loc interpretărilor, probabil pentru a se evita nefericitul caz de acum trei ani când părinţii s-au revoltat de-a dreptul.
 

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014Ce spun elevii din Vaslui

 

Diana Atudorei

“Subiectele au fost putin dificile, însã cu atentie puteau fi rezolvate toate. Subiectul I punctul B mi-a pus mai multe probleme, dar sunt încrezãtoare cã voi lua cel putin un 8.”, a declarat Iulia Diana Atudorei.

Palade ALexandru

“N-am avut nici un fel de problemĂ. Subiectele mi s-au pãrut accesibile având un grad de dificulate mediu. Sper sã iau cel putin un 8, depinde cum mĂ vor puncta profesorii la punctul B al primului subiect. Acolo am cele mai mari emotii.” a afirmat Palade Alexandru.

Carlescu Robert

″Subiectele nu au fost foarte grele, pentru cei care au învĂtat au fost chiar usoare. Sper la cel putin la o notĂ de 9” a spus Cârlescu Robert.

Barem Romana Evaluarea Nationala 2014

Barem Subiecte Română Evaluare Nationala 2014. RomaniaTV.net va publica Barem Subiecte Romana Evaluare Nationala 2014 imediat ce acesta va fi disponibil. Ministerul Educaţiei va publica baremul luni, la ora 15:00.

RomaniaTV.net a publicat SUBIECTELE DATE LA EVALUARE NATIONALA 2014, PROBA DE LIMBA SI LITERATURA ROMANA

Subiecte Romana Evaluare Nationala 2014. Ce s-a dat la romana la Evaluarea Nationala 2014: La primul subiect, absolvenţii de clasa a VIII-a au primit un text la prima vedere – “Randuri pentru Anul Nou“, de Ion Minulescu, pe baza caruia au avut de rezolvat mai multe cerinte care le-au testat cunostintele de vocabular si de teorie literara. Rezolvarea corectă a tuturor cerințelor valorează 42 de puncte.

Subiecte Romana Evaluare Nationala 2014. Ce s-a dat la romana la Evaluarea Nationala 2014: La cel de-al doilea subiect, elevii au avut de comentat un articol publicat în ziarul Adevarul, cu titlul:  „Empatia, o abilitate dobandita prin lectura” scris de Corina Zorzor. Elevii pot obține la acest subiect maxim 36 de puncte.

Subiecte Romana Evaluare Nationala 2014. Ce s-a dat la romana la Evaluarea Nationala 2014: La cel de-al treilea subiect, candidații au avut de redactat o scurtă narațiune în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul participării la o întâlnire organizată de școală, cu un scriitor contemporan.  Punctajul maxim pentru acest subiecte este de 12 puncte.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014. SUBIECTUL 1 este NOTAT CU 42 de puncte, iar SUBIECTUL 2 cu 36 de puncte. Toate subiectele sunt OBLIGATORII şi se acordă 10 puncte din OFICIU.

EVALUARE NAȚIONALĂ 2014 PENTRU ABSOLVENȚII CLASEI A VIII-A

ANUL ȘCOLAR 2013-2014

LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ

SUBIECTUL 1

Bine ai venit în anul nou…

Bine ai venit…

De când te aștept aproape am și albit …

Dar fiindcă-mi intri-n casă întâia oară,

Te rog să nu-mi faci casa de ocară…

Nu te grăbi să-mi intri pe furiș,

C-abia sosiși

Noroc că te-am deșteptat

Să te previu la timp, să fii atent,

Și-n clipa marelui eveniment

Să-mi calci în casă cu piciorul drept (…)

Așa te vreau

Te vreau la trup curat … neprihănit…

Și tot așa la suflet și la minte (…)

An nou…

Ai auzit ce-ți cer?…

Nu-ți cer să faci nimic în casa mea,

Mai mult decât ai face tu-ntr-a ta! … (…)

An nou!…

Fii nou de sus și până jos!…

Copil al nimănui, și-al tuturor (…)

Copil gălăgios…

Desfășură-te-ncet de pe mosor*…

Încet … cât mai încet … și liniștit

Și fii atent ca nu care cumva

Să ți se rupă firu-n casa mea!…

Bine-ai venit, An nou…

Bine-ai venit!…

(Ion Minulesc, Rânduri pentru Anul Nou)

A. Scrie pe foaia de examen răspunsul corect pentru fiecare dintre întrebările de mai jos

  1. Notează câte un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor subliniate: fiindcă, cer, liniștit
  2. Explică rolul virgulei în secvența: Bine ai venit, An Nou!…
  3. Precizează măsura primelor două versuri ale poeziei
  4. Menționează două trăsături ale genului liric prezentate în textul dat
  5. Prezintă în 30-50 de cuvinte, semnificația titlului poeziei

B. Redactează o compunere de 150-250 de cuvinte în care să-ți exprimi opinia despre semnificația mesajului Rânduri pentru Anul Nou de Ion Minulescu.

În compunerea ta, trebuie

–       Să formulezi o opinie despre semnificația mesajului poeziei,

–       Să-ți susții opinia formulată, prin două argumente, valorificând textul dat,

–       Să ai un conținut adecvat cerinței,

–       Să respecți precizarea referitoare la numărul de cuvinte.

SUBIECTUL AL II-lea

Cărțile de ficțiune pe care le citim ne ajută să empatizăm cu cei din jur și să ne adaptăm mai ușor la diverse situații de viață, arată cele mai recente studii psihologice.

În urma unei cercetări realizare de Universitatea York, pe copii cu vârste între 4 și 6 ani, psihologii au observat că aceia care au fost expuși mai mult timp la literatura pentru copii decât la desene animate televizare au o mai mare capacitate de empatie* (…)

Implicarea în poveștile fictive din cărți aduce informații noi despre viața socială, iar acest lucru este extrem de benefic în rândul copiilor, fiindcă le arată versiuni din afara universului propriu.

Totodată studiul relevă că volumele de ficțiune îl ajută pe cititor să se adapteze la viața socială mai mult decât o fac lucrările nonfuncționale. Înțelegerea personajelor dintr-o narațiune este, astfel, echivalentul cunoașterii a diferitor tipuri umane din viața reală. Când sunt scrise bine, romanele constituie în sine povești despre viață, care îl încurajează pe cititor să înțeleagă mai bine profunzimea experienței umane.

(Corina Zorzor, Empatia, o abilitate dobândită prin lectură, în adevărul.ro)

Empatie – identificare, prin trăire, cu alte persoane, cu eroii cărților etc.

A. Scrie, pe foaia de examen, răspunsul pentru fiecare din cerințele de mai jos

  1. Formulează câte un enunț în care să precizezi următoarele aspecte din textul dat:

–       Universitatea din cadrul căreia s-a realizat cercetarea menționată în textul dat

–       Categoria de copii cu o capacitate mai mare de empatie.

  1. Scrie numele autorului și titlul articolului din care este extras articolul din textul dat
  2. Menționează ce parte de vorbire este fiecare dintre cuvintele menționate în secvența: cărțile de ficțiune pe care le citim ne ajută să empatizăm cu cei din jur și să ne adaptăm ușor la diverse situații de viață, arată cele mai recente studii psihologice.
  3. Precizează funcția sintactică a cuvintelor subliniate din secvența: În urma unei cercetări realizate (…) pe copii cu vârste între 4 și 6 ani, psihologii au observat că aceia care au fost expuși mai mult timp la literatura pentru copii decât la desene animate televizate au o mai mare capacitate de empatie.
  4. Transcrie două propoziții subordonate diferite din fraza următoare, precizând felul acestora:

Când sunt scrise bine, romanele constituie în sine povești despre viață, care îl încurajează pe cititor să înțeleagă mai bine profunzimea experienței umane.

  1. Construiește o frază alcătuită din două propoziții în care să existe o propoziție subordonată predicativă, introdusă prin conjuncția subordonată 

B. Redactează în 80-150 de cuvinte, o scurtă narațiune în care să prezinți o întâmplare petrecută în timpul participării la o întâlnire organizată de școală, cu un scriitor contemporan.

În compunerea ta, trebuie

–       Să relatezi o întâmplare respectând succesiunea logică a evenimentelor

–       Să precizezi două evenimente ale contextului spațio-temporal

–       Să ai un conținut adecvat cerinței

–       Să respecți precizarea referitoare la numărul de cuvinte.

Subiectele pentru Evaluarea Naționala sunt elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare, în subordinea Ministerului Educației. Potrivit metodologiei, subiectele de examen trebuie “sa fie formulate clar, precis si in stricta concordanta cu programele pentru Evaluarea Naționala”, sa aibă un nivel mediu de dificultate si sa permită rezolvarea lor in 120 de minute.

In sălile de examen, elevii sunt așezați cate unul in banca, in ordine alfabetica. Examenele scrise pentru Evaluarea Naționala încep la ora 9:00, moment in care se deschid plicurile sigilate care conțin varianta de subiecte multiplicata, in fiecare sală în care se susține examenul. Accesul elevilor in săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv pana la ora 8.30, in fiecare zi in care se desfășoară probele scrise.

Supravegherea este asigurata, pentru fiecare sala, de doi asistenți, cadre didactice de alta specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susține proba.

Începând din acest an, în calcularea mediei de admitere în liceu, media de la Evaluarea Naţională reprezintă 75 la sută, faţă de 50 la sută în anii trecuţi, scăzând astfel la 25 la sută ponderea notelor din ciclul gimnazial.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE 2014 EDU.RO:  Examenele propriu zise de Evaluare Naţională pentru elevii de clasa a VIII-a încep în 23 iunie. Ordinul privind organizarea evaluării naționale pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul școlar 2013-2014 prevede că exemenele vor începe cu proba scrisă la Limba si literatura română, iar pe 1 iulie vor fi afișate rezultatele finale. Examenul va fi supravegheat video și în 2014, iar camerele vor fi instalate și în sălile în care se descarcă subiectele, precum și în sălile în care se evaluează lucrările scrise.

Calendarul Evaluării Naţionale 2014:
  • Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a: 13 iunie
  • Înscrierea la Evaluarea Naţională: 16 – 18 iunie
  • Limba si literatura română – proba scrisă: 23 iunie
  • Limba și literatura maternă – proba scrisă: 24 iunie
  • Matematică – proba scrisă: 25 iunie
  • Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00): 27 iunie
  • Depunerea contestațiilor (orele 16.00 – 20.00): 27 iunie
  • Rezolvarea contestațiilor: 28 iunie – 30 iunie
  • Afișarea rezultatelor finale după contestaţii: 1 iulie

SUBIECTE ROMANA EVALUARE 2014 EDU.RO: Un număr de 166.617 de absolvenţi de clasa a VIII-a sunt aşteptaţi la examenele din cadrul Evaluării Naţionale 2014, conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Evaluarea Naţională începe luni cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Marţi, elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă. Miercuri va avea loc ultimul test din cadrul Evaluării Naţionale, proba scrisă la Matematică.

Afişarea rezultatelor se va face pe data de 27 iunie, până la ora 16,00, după care vor putea fi depuse contestaţiile, până la ora 20,00.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 1 iulie.

Potrivit MEN, în iunie 2013, la Evaluarea Naţională au participat 162.331 de absolvenţi de gimnaziu.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE 2014 EDU.RO: Un număr de 5.386 de poliţişti acţionează suplimentar, faţă de dispozitivul curent angrenat pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, pe timpul examenului de Evaluare Naţională 2014, respectiv în perioada 23 iunie – 1 iulie, informează un comunicat al IGPR transmis, duminică, AGERPRES. 

Din totalul efectivelor suplimentare angrenate în măsurile specifice din zona unităţilor de învăţământ, 4.537 de poliţişti sunt de la structurile de ordine publică, iar 674 sunt poliţişti de la rutieră.

Echipajele din teren vor acţiona pentru a depista şi lua măsurile legale faţă de persoanele care, prin comportamentul sau activităţile pe care le desfăşoară, afectează climatul de siguranţă publică. În acest sens, unităţile de învăţământ sunt incluse în itinerariile de patrulare.

De asemenea, poliţiştii rutieri vor acţiona pentru fluidizarea traficului rutier şi pentru prevenirea accidentelor rutiere, precum şi a ambuteiajelor.

IGPR precizează că au fost dispuse măsuri suplimentare şi pentru desfăşurarea examenului naţional de Bacalaureat.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea Crăciunului. Planta care a înflorit la vederea lui Iisus
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de mașini. S-a hotărât. Măsura se aplică din 1 ianuarie 2024
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători