EVALUARE NAŢIONALĂ 2015, CLASA A VI-A. Cu doi ani înainte de marele examen final din clasa a VIII-a, părinţii şi copiii vor şti care e nivelul în faţa unor subiecte realizate de Ministerul Educaţiei, unde au probleme şi trebuie să le remedieze. Marţi, 2 iunie, absolvenţii clasei a VI-a susţin marţi, 2 iunie, proba la Limbă şi comunicare, iar miercuri vor da testare la matematică, fizică şi biologie.
Fiecare evaluare durează 60 de minute şi pe baza rezultatelor obţinute de elevi la această evaluare, profesorii, părinţii şi copiii vor avea o primă discuţie referitoare la tipul de liceu pentru care elevul are competenţe, abilităţi, înclinaţii, cunoştinţe, date native şi înclinare firească. Elevul poate fi orientat în acest fel spre o şcoală profesională, liceu teoretic sau tehnologic.
Profesorii sunt obligaţi ca, în urma rezultatelor, să realizeze pentru fiecare elev la care a identificat probleme – un plan de învăţare.
Subiectele vor fi împărţite de către un profesor care nu predă la clasa respectivă şi acesta este asistat de un alt profesor, care de asemenea nu are ore la elevii evaluaţi.
VEZI ŞI: România are cel mai prost sistem de educaţie din Uniunea Europeană
Potrivit metodologiei aprobate prin ordin de ministru, testele trebuie să fie formulate clar, precis și în strictă concordanță cu programele școlare în vigoare pentru fiecare disciplină de studiu, să aibă un nivel mediu de dificultate. Testele au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale.
Rezultatele individuale obținute nu se afișează, nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei.
Testele elaborate pentru clasa a VI-a vizează evaluarea unor competențe din aria curriculară „Limbă și comunicare” și din aria curriculară „Matematică și științe ale naturii”.
Testele vor fi evaluate în școală de cadrele didactice din respectiva unitate de învățământ. Fiecare test va fi evaluat de două cadre didactice, dintre care unul este învățătorul/ institutorul/ profesorul pentru învățământul primar de la clasă.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, că a fost lansat în dezbatere publică proiectul premergător legii educației, care, la fel ca legea familiei, arată el, trebuie să fie rezultatul unei dezbateri profunde, profesioniste și transparente.
EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Elevii de clasa a VIII-a care fac parte din loturile pentru olimpiadele şi concursurile internaţionale vor susţine Evaluarea Naţională 2015 în cadrul unei sesiuni speciale, în perioada 8-11 iunie 2015. Pe data de 12 iunie 2015 se vor afişa rezultatele finale după contestaţii.
EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Sesiunea specială de Evaluare Naţională 2015 se desfăşoară în Bucureşti. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti nominalizează unităţile de învăţământ – centru de examen şi centru zonal de evaluare pentru sesiunea specială de Evaluare Naţională.
VEZI AICI Lista candidaţilor care pot participa la sesiunea specială de Evaluare Naţională 2015
Comisiile pentru sesiunea specială de Evaluare Naţională 2015 se numesc de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, conform metodologiei în vigoare.
„Olimpiadele internaționale se desfășoară, în majoritatea cazurilor, în lunile iunie și iulie, perioadă în care se organizează și se desfășoară evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII–a, în anul școlar 2014 – 2015. În consecință, absolvenții clasei a VIII–a, în anul școlar 2014 -2015, care fac parte din loturile naționale pentru olimpiadele internaționale, nu pot lua parte laaceste competiții pentru care au fost selecționați„, se arată în nota aprobată de ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, şi publicată pe EDU.RO.
DESCARCĂ DE AICI PROGRAMA EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 – LIMBA ROMÂNĂ
DESCARCĂ DE AICI PROGRAMA EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 – MATEMATICĂ
Calendarul sesiunii speciale de EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 pentru elevii din clasa a VIII-a:
EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 – Modele de subiecte şi baremul de corectare la LIMBA ROMÂNĂ
EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 – Modele de subiecte şi baremul de corectare la MATEMATICĂ
Citeşte şi: EVALUARE NATIONALA 2015: Cum îţi ajuţi copilul să treacă peste examene
Candidații la Evaluarea Naționala nu au voie sa intre in sălile de examen cu „ghiozdane, rucsacuri, sacose, poșete si altele asemenea, candidații având obligația de a lasă obiectele menționate in sala de depozitare a obiectelor personale stabilita de comisia din unitatea de învățământ in acest scop”. Elevii ce refuza depozitarea acestor obiecte nu vor fi primiți in examen.
Li se interzice candidaților la Evaluarea Naționala sa aibă, in sălile de examen, asupra lor, „in obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, in penare si altele asemenea sau in băncile in care sunt așezați in sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cârti, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor”.
Absolvenții de clasa a VIII-a nu au voie sa intre in examen nici cu telefoane mobile, caști audio sau cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare ce „permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare intre candidați sau cu exteriorul”.
In timpul examenului, elevii nu au voie sa vorbească intre ei, sa copieze, sa transmită foi sau materiale care permit copiatul sau sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notițe.
Elevii care nu respecta regulile de mai sus vor fi eliminați din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit sau au transmis materialele interzise.
Absolvenții eliminați de la o proba pentru frauda sau tentativa de frauda primesc nota 1 pe lucrarea scrisa respectiva.
Elevii majori si părinții elevilor minori pot cere comisiei de examen sa vadă lucrarea proprie numai după afișarea rezultatelor finale după contestații. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie sa fie însoțit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal, se arata in ordin. Acesta prevede ca solicitarea de vizualizare a lucrării de examen nu poate conduce la reevaluarea si/sau modificarea notelor acordate lucrării/lucrărilor.
Calendar EVALUARE NAŢIONALĂ 2015:
Citeşte şi: EVALUARE NATIONALA 2015: REZULTATE dezastruoase în multe judeţe la SIMULARE