EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Olimpiadele internaționale se desfășoară, în majoritatea cazurilor, în lunile iunie și iulie, perioadă în care se organizează și se desfășoară evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2014 — 2015. În consecință, absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2014 — 2015, care fac parte din loturile naționale pentru olimpiadele internaționale, nu pot lua parte la aceste competiții pentru care au fost selecționați.
Pentru asigurarea participării absolvenților clasei a VIII-a, în anul școlar 2014 — 2015, la olimpiadele internaționale 2015, MEN propune spre aprobare organizarea unei sesiuni speciale de evaluare națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2014 — 2015, în perioada 8 — 12 iunie 2015, pentru elevii care fac parte din loturile de pregătire pentru olimpiadele internaționale 2015.
Sesiunea ordinară a evaluării naționale va începe anul acesta pentru absolvenții de clasa a VIII-a pe data de 22 iunie, cu proba de limba și literatura română.
Elevii s-au întos la şcoală pe 20 aprilie, după vacanţa de primăvară din acest an şcolar, care se va încheia în 19 iunie, în mai vor fi evaluări la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, Evaluarea Naţională pentru elevii clasei a VIII-a este programată în 22-24 iunie, iar Bacalaureatul, în 8 iunie-3 iulie, conform structurii anului şcolar 2014-2015.
În perioada 11-19 aprilie, elevii au avut vacanţă de primăvară, iar de luni 20 aprilie au revenit la şcoală. După o lună de cursuri vor avea loc evaluările la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, programate în perioada 18 mai – 3 iunie. Elevii clasei a II-a vor avea în 18 mai proba scrisă la Limba română, în 19 mai – proba de citire la Limba română şi de scriere şi citire la Limba română pentru minorităţile naţionale, pe 20 mai – la Matematică, pe 21 mai – scris Limba maternă, iar pe 22 mai – citit Limba maternă. La sfârşitul clasei a IV-a, evaluarea este programată astfel: 26 mai – Limba română, 27 mai – Matematică, 28 mai – Limba maternă. Evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a începe pe 2 iunie cu proba de Limbă şi comunicare şi se încheie pe 3 iunie cu proba de Matematică şi Ştiinţe ale naturii. Evaluările la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a au fost introduse din anul şcolar 2013-2014. Tot în luna mai, elevii din clasele V-XII vor da tezele din semestrul al doilea, care ar trebui să se încheie până în 22 mai.
Profesorilor asistenți la examen le este interzisa intrarea in sălile de examen cu telefoane mobile sau cu mijloace electronice de calcul ori comunicare, precum si cu ziare, reviste sau cârti. Nu vor fi nominalizate in comisiile pentru evaluarea naționala persoane care, in sesiunile anterioare ale examenelor naționale, nu si-au îndeplinit corespunzător atribuțiile, care au săvârșit abateri, respectiv au fost sancționate.
EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 – Modele de subiecte şi baremul de corectare la LIMBA ROMÂNĂ
EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 – Modele de subiecte şi baremul de corectare la MATEMATICĂ
DESCARCĂ DE AICI PROGRAMA EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 – LIMBA ROMÂNĂ
DESCARCĂ DE AICI PROGRAMA EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 – MATEMATICĂ
In școlile in care, in sesiunile anterioare, s-au constatat nereguli grave in organizarea si desfășurarea evaluării naționale, comisiile județene de organizare a evaluării naționale pot decide nominalizarea in comisii a unor profesori de la alte scoli. De asemenea, comisiile județene de organizare a evaluării naționale pot decide si sa suspende organizarea examenelor in școlile in care, in sesiunile anterioare, s-au constatat nereguli grave.
Si la Evaluarea Naționala 2015, examenele vor fi supravegheate video. Similar procedurilor de la Bacalaureat, si aici comisiile din scoli si comisiile județene de organizare a Evaluării Naționale trebuie sa verifice, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. „In cazul in care, la verificarea prin sondaj, se constata nereguli, fraude sau tentative de frauda ori in cazul in care exista sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de frauda, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din scoală respectiva”, se arata in ordinul de ministru.
Daca in urma verificării înregistrărilor se constata nereguli, comisia din scoală trebuie sa ia masurile care se impun, care pot merge pana la „acordarea notei 1 (unu) pentru frauda sau tentativa de frauda”.
Candidații la Evaluarea Naționala nu au voie sa intre in sălile de examen cu „ghiozdane, rucsacuri, sacose, poșete si altele asemenea, candidații având obligația de a lasă obiectele menționate in sala de depozitare a obiectelor personale stabilita de comisia din unitatea de învățământ in acest scop”. Elevii ce refuza depozitarea acestor obiecte nu vor fi primiți in examen.
Li se interzice candidaților la Evaluarea Naționala sa aibă, in sălile de examen, asupra lor, „in obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, in penare si altele asemenea sau in băncile in care sunt așezați in sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cârti, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor”.
Absolvenții de clasa a VIII-a nu au voie sa intre in examen nici cu telefoane mobile, caști audio sau cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare ce „permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare intre candidați sau cu exteriorul”.
In timpul examenului, elevii nu au voie sa vorbească intre ei, sa copieze, sa transmită foi sau materiale care permit copiatul sau sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notițe.
Elevii care nu respecta regulile de mai sus vor fi eliminați din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit sau au transmis materialele interzise.
Absolvenții eliminați de la o proba pentru frauda sau tentativa de frauda primesc nota 1 pe lucrarea scrisa respectiva.
Elevii majori si părinții elevilor minori pot cere comisiei de examen sa vadă lucrarea proprie numai după afișarea rezultatelor finale după contestații. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie sa fie însoțit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal, se arata in ordin. Acesta prevede ca solicitarea de vizualizare a lucrării de examen nu poate conduce la reevaluarea si/sau modificarea notelor acordate lucrării/lucrărilor.
Fata de ordinul de anul trecut, cel de acum prevede ca, „in vederea pregătirii Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, comisiile județene/ comisia municipiului București creează baza de date la nivelul fiecărei unități de învățământ gimnazial si la nivel județean, care cuprinde datele personale ale elevilor din clasa a VIII-a, conform solicitărilor Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale”.
De asemenea, „Comisiile județene/ comisia municipiului București de organizare a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a asigura confecționarea stampilelor-tip pentru Evaluarea Naționala”.
Comisiile județene de organizare a examenului stabilesc componenta comisiilor pentru Evaluarea Naționala cu 48 de ore înainte de începerea probelor scrise, potrivit ordinului de ministru. Acesta prevede ca profesorii nominalizați ca evaluatori sunt selectați „cu precădere din rândul cadrelor didactice abilitate in domeniul evaluării, prin cursuri de formare recunoscute de Ministerul Educației Naționale”.
Calendar Evaluarea Naționala 2015
13 iunie 2015 Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
15-17 iunie 2015 Înscrierea la Evaluarea Naționala
22 iunie 2015 Limba si literatura romana – proba scrisa
23 iunie 2015 Limba si literatura materna – proba scrisa
24 iunie 2015 Matematica – proba scrisa
26 iunie 2015 Afișarea rezultatelor (pana la ora 16)
26 iunie 2015 Depunerea contestațiilor (orele 16 – 20)
27 – 29 iunie 2015 Rezolvarea contestațiilor
30 iunie 2015 Afișarea rezultatelor finale după contestații
Rezultatele de la simulări vor fi analizate la nivelul fiecărei scoli prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum si la nivelul consiliului profesoral, potrivit Ministerului.
BACALAUREAT 2015 Începe in 8 iunie 2015, cu examenul oral la limba romana, potrivit calendarului de bacalaureat 2015. Ministerul Educaţiei a publicat in Monitorul Oficial ordinul privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat national – 2015.
BACALAUREAT 2015: Absolvenţii de liceu se vor putea înscrie la prima sesiune a examenului de bacalaureat între 25-29 mai 2015 şi vor încheia cursurile în 29 mai.
Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română se va face între 8-10 iunie, iar absolvenţii de liceu aparţinând minorităţilor naţionale vor susţine proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă între 10-12 iunie.
Evaluarea competenţelor digitale va avea loc între 15-19 iunie, iar proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională între 22-26 iunie.
BACALAUREAT 2015: Prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română, va fi susţinută în 29 iunie, proba la limba şi literatura maternă în 30 iunie, proba obligatorie a profilului 1 iulie, proba la alegere a profilului şi specializării în 3 iulie.
Rezultatele vor fi afişate în 6 iulie până la ora 12,00 şi tot în aceeaşi zi se vor putea depune contestaţiile până la ora 16,00. Rezolvarea contestaţiilor se va face între 7-9 iulie.
Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate în 10 iulie.
BACALAUREAT 2015: Sesiunea august-septembrie 2015
La solicitarea comisiilor de bacalaureat judeţene/a municipiului Bucureşti sau din proprie iniţiativă, Comisia Naţională de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de susţinere a probelor de evaluare a competenţelor digitale sau lingvistice
Modelele de subiecte de la BACALAUREAT 2015, la limba română, nu vor crea probleme liceenilor, pentru că, spun profesorii, acestea sunt de dificultate medie.
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la LIMBA ROMÂNĂ, profil real
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la LIMBA ROMÂNĂ, profil uman
VEZI ŞI: MODELELE DE SUBIECTE la MATEMATICĂ BACALAUREAT 2015
Codul etic interzice orice activitate care generează corupţie:
Este interzis implicării elevilor în activităţi de partizanat politic şi de prozelitism religios, organizate special în acest sens de către persoanele responsabile cu instruirea şi educaţia elevilor, în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar sau în afara acestora.
În relaţia cu părinţii/tutorii legali, persoanele responsabile cu instruirea şi educaţia, în mod particular cadrele didactice, vor respecta şi aplica următoarele norme de conduită:
Personalul din sistemul de învăţământ preuniversitar responsabil cu instruirea şi educaţia, în mod particular cadrele didactice, vor respecta şi aplica următoarele norme de conduită colegială:
În exercitarea activităţilor didactice (şcolare şi extraşcolare), membrilor personalului didactic le sunt interzise:
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la LIMBA ROMÂNĂ, profil real
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la LIMBA ROMÂNĂ, profil uman
Modelele de subiecte la BACALAUREAT 2015, la MATEMATICĂ:
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la MATEMATICĂ, profil real, mate-info
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la MATEMATICĂ, profil real, ştiinţele naturii
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la MATEMATICĂ, profil tehnologic
Modelele de subiecte la BACALAUREAT 2015, la PROBA LA ALEGERE:
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la ISTORIE
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la GEOGRAFIE
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la CHIMIE
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la FIZICĂ
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la INFORMATICĂ
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la ANATOMIE-BIOLOGIE
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la ŞTIINŢE SOCIO-UMANE
EVALUAREA NATIONALA pentru clasele mici
Testele pentru Evaluarea Nationala la finalul Clasei a II-a sunt structurate astfel:
Testele pentru Evaluarea Nationala la finalul Clasei a IV-a sunt structurate astfel:
Testele pentru Evaluarea Nationala la finalul Clasei a VI-a sunt structurate astfel:
Cum se desfasoara Evaluarea de la finalul claselor
Evaluarile se desfasoara in timpul orelor de curs, un functie de programul fiecarei scoli. La clasa a VI-a, comisiile judetene trebuie sa stabileasca un interval orar unic pentru desfasurarea testelor, pentru toate scolile din judet.
La clasa a II-a, elevilor le vor fi date testele si vor fi supravegheati de invatatoarea de la clasa. La clasele a IV-a si a VI-a, administratorul de test este un profesor care nu preda la clasa respectiva. Pe toata durata evaluarii, administratorul de test este asistat de un al doilea profesor, care nu preda la clasa respectiva, prevede metodologia.
Salile in care se desfasoara evaluarile sunt, de regula, salile de clasa in care elevii clasei invata in mod obisnuit, iar copiii se aseaza in banci in aceeasi ordine pe care o respecta la ore.
Fiecare elev primeste testul, pe care isi scrie numele, prenumele si scoala. Pe durata evaluarii, profesorul asigura respectarea ordinii si a linistii in sala de clasa.Este interzis ca profesorul sa le dea elevilor indicatii de rezolvare a testelor, sa faca modificari ale testelor sau sa realizeze completari ale rezolvarilor testelor.
Testele la care au raspuns copiii sunt evaluate in scoala, de catre profesorii din scoala respectiva. Fiecare test de la clasele a II-a si a IV-a este evaluat de catre doi profesori, dintre care unul este invatatorul de la clasa.
Corectarea testelor trebuie sa se termine la cel mult 7 zile de la sustinerea ultimului test la fiecare clasa evaluata. Metodologia prevede ca directorul scolii trebuie sa asigure incarcarea rezultatelor de la teste intr-o aplicatie informatica dedicata si transmiterea fiselor de evaluare si a testelor catre profesorii de la clasele a II-a, a IV-a, respectiv a VI-a, pentru ca ele sa fie analizate cu elevii si parintii.
Rezultatele individuale obtinute la Evaluarile Nationale de la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a NU se afiseaza, NU se comunica public si NU sunt trecute in catalog.