EVALUARE NATIONALA 2016. Evaluările se desfășoară în timpul orelor de curs, în funcție de programul fiecărei unități de învățământ, notele nu se trec în catalog, însă rezultatele sunt utile atât pentru profesori, cât şi pentru părinţi şi copii, pentru a vedea care este nivelul de pregătire în şcoală.
La proba de Matematică şi Ştiinţele naturii, elevii de clasa a VI-a au avut de rezolvat 15 cerinţe. Au primit un text şi au avut de calculat aria suprafeţelor unor judeţe, de identificat instrumente de măsură a distanţei dintre două puncte, specii de animale nevertebrate, grupe de păsări, un calcul de durată a deplasării unei bărci şi probleme de aritmetică şi geometrie. La final, au avut de scris câteva rânduri pe o temă referitoare la mediul înconjurător. Primul model de subiect a cuprins un text despre Parcul Naţional Lunca Mureşului, iar al doilea despre Transalpina.
CITEŞTE ŞI EVALUARE NAŢIONALĂ 2016, clasa a VI-a: Ce SUBIECTE au avut elevii la testele de Limbă şi comunicare
Rezultatele individuale obținute nu se afișează, nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei. Specialiștii din Ministerul Educației atrag atenția că testele nu vizează „ceea ce se predă la clasă”, pentru că nu urmăresc reproducerea unor conținuturi, ci evaluează deprinderi și competențe pe care curriculumul trebuie să le formeze copiilor. Rezultatele sunt comunicate fiecărui părinte și stau la baza planurilor individualizate de învățare pe care învățătorii trebuie să le construiască pentru elevii la care descoperă anumite probleme.
În cadrul evaluării naţionale, elevii de clasa a IV-a vor susține pe 30 mai proba la Limba română, pe 31 mai — Matematică, 2 iunie — Limba maternă. Durata de rezolvare a subiectelor este 60 de minute, iar probele se susţin în sălile de clasă în care elevii îşi desfăşoară activitatea.
EVALUARE NATIONALA 2016. Ultimii care vor susține evaluarea sunt elevii de clasa a II-a. Astfel, proba la Limba română scris va avea loc pe 6 iunie, pe 7 iunie (citit), Limba română pentru minoritățile naționale scris/ citit — 7 iunie, Matematică — 8 iunie, Limba maternă — 9 iunie (scris) și 10 iunie (citit). Elevii de clasa a II-a vor avea la dispoziţie 30 de minute pentru rezolvarea subiectelor.
Subiectele sunt elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare și vor fi formulate clar, precis și în strictă concordanță cu programele școlare în vigoare pentru fiecare disciplină de studiu.