Profesorilor le este interzis să facă meditaţii cu propriii elevi. Traficul de influenţă şi favoritismul în evaluarea la clasă sunt evident interzise, iar profesorii nu-i pot ameninţa pe elevi să le facă anumite servicii sau să le ofere cadouri, conform prevederilor din proiectul iniţiat de minister. De asemenea, documentul stipulează limpede că le este interzis profesorilor să implice elevii „în activităţi de partizanat politic şi de prozelitism religios în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar sau în afara acestora”. Totodată, proiectul Codului de etică prevede că profesorii nu pot face meditaţii cu propriii elevi în schimbul unor„avantaje materiale sau financiare”.
Profesorii sunt obligaţi să asigure egalitatea de şanse şi să promoveze principiile educaţiei incluzive, să respecte demnitatea fiecărui elev şi să recunoască meritul fiecăruia.
Cadrului didactic îi este interzis să fie profesorul propriului copil sau al unei rude până la gradul al treilea, cu excepţia situaţiei în care este singurul care predă disciplina respectivă în unitatea în care lucrează.
Profesorii sunt obligaţi să ocrotească sănătatea fizică, psihică şi morală a elevilor, sunt obligaţi să-i supravegheze permanent pe aceştia şi nu au voie să-i bată, să-i hărţuiască sexual, să-i umilească, să-i ridice în picioare la oră, să-i dea afară din clasă, să-i ameninţe, să-i jignească, să-i exploateze. Proiectul mai prevede că profesorii au obligaţia să asigure protecţie fiecărui elev şi să denunţe orice formă de violenţă fizică, de discriminare, abuz, neglijenţă sau de exploatare a elevilor. Acelaşi proiect prevede că profesorii trebuie să pregătească elevii, astfel încât aceştia să atingă „standardele de performanţă prevăzute de documentele şcolare”.
Sursa: tribunainvatamantului.ro