Elevii claselor a VIII-a se pregătesc să intre în vacanţă, dar şi de Evaluare Naţională 2022. Elevii de clasa a VIII-a vor termina cursurile pe 3 iunie 2022. Restul elevilor vor lua vacanța de vară pe 11 iunie 2022, conform structurii anului şcolar 2021 – 2022.
De luni, 30 mai, au început înscrierile la Evaluare Naţională 2022. Potrivit metodologiei anuntate de Ministerul Educatiei, la Evaluarea Nationala 2022 se pot inscrie absolventii clasei a VIII-a din seria curenta si din seriile anterioare, care nu au participat in nici o sesiune la unul din examenele nationale: examenul de capacitate, testele nationale, tezele cu subiect unic sau evaluare nationala.
Pentru elevii de clasa a VIII-a care vor sa se inscrie la examenul de Evaluare Nationala 2022 sunt depuse la secretariatul scolii, intre 30 mai si 3 iunie 2022, urmatoarele documente:
– Cerere tip (se va semna atat de copil, cat si de parinti/ reprezentant legal);
– Copie CI (sau certificat de nastere pentru cei care inca nu au carte de identitate);
– Foaia matricola
Probele scrise la Limba şi Literatura Română şi Matematică, precum şi la Limba şi Literatura maternă pentru şcolile cu astfel de profil, vor avea loc în perioada 14 – 17 iunie 2022.
Se interzice candidaţilor la evaluarea naţională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi alte asemenea obiecte, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor
personale, stabilită de comisia din unitatea de învăţământ – centru de examen în acest scop.
Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate mai sus în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.
Se interzice candidaţilor la evaluarea naţională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen orice fel de
lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi alte asemenea obiecte sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din unitatea/unităţile de învăţământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
Se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Încălcarea regulilor menţionate la alin. (3) – (5) va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise etc.
Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.
Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor prevederile metodologice legate de organizarea şi desfăşurarea corectă a evaluării naţionale şi prevederile de mai sus şi le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen.