EVALUARE NAŢIONALĂ 2022, subiecte română. Precizări importante de la Ministerul Educaţiei

Absolventii de clasa a VIII-a vor redacta lucrarea astfel incat sa evite o serie de elemente care nu vor putea fi punctate sau care nu se vor puncta.
Filip Stan
09 iun. 2022, 11:15
EVALUARE NAŢIONALĂ 2022, subiecte română. Precizări importante de la Ministerul Educaţiei
EVALUARE NAŢIONALĂ 2022, subiecte română.Ministerul Educatiei a anuntat o serie de precizari despre Evaluarea Nationala, mai precis despre structura subiectului de la Limba Romana. O adresa venita de la Centrul National de Politici si Evaluare in Educatie vorbeste despre faptul ca DOOM3 nu va fi luat in considerare in evaluarea lucrarilor de examen, despre Textele-suport alese, dar si despre itemii de tip intrebare structurata sau evaluarea competentei de prezentare a unor raspunsuri personale.

Cititi mai jos anuntul oficial despre structura subiectului de la Limba Romana de la Evaluarea Nationala din 2022. Nu uitati ca data examenului de Limba Romana este 14 iunie 2022

  MINISTERUL EDUCATIEI – CENTRUL NATIONAL DE POLITICI SI EVALUARE IN EDUCATIE

PRECIZARI CU PRIVIRE LA EVALUAREA NATIONALA 

PENTRU ABSOLVENTII CLASEI A VIII-A 

PROBA DE LIMBA SI LITERATURA ROMANA

Aceste precizari fac referire la structura subiectului la disciplina limba si literatura romana de la Evaluarea nationala pentru absolventii clasei a VIII-a:

– Subiectele pentru Evaluarea nationala pentru absolventii clasel a VIII-a la disciplina Limba si Literatura romana se realizeaza in conformitate cu programa de examen aprobata prin Ordinul ministrului educatiei nr. 3237/2021. Programa de evaluare are la baza Programa scolara la disciplina limba si literatura romana, clasele V-V111, aprobata prin OMEN nr. 3393/2017.

– Variantele de subiect sunt construite astfel incat itemii sa masoare gradul de formare/dezvoltare a competentelor prevazute in programa de examen.

– Desi in 2022, s-a publicat editia a treia a Dictionarului Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane (DOOM3), variantele de subiect vor fi proiectate in asa fel incat sa fie valorificate experientele de invatare ale elevilor, prin aplicarea normelor ortografice, ortoepice sl morfologice ale limbil romane ale DOOM2, publicat in 2005. Subliniem faptul ca evaluarea lucrarilor absolventilor de clasa a VIII-a se va face tinand cont de cele doua editii ale acestei lucrari normative (DOOM2 si DOOM3), fara a fi vizate elemente tratate distinct.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2022, subiecte română:

– Textele-suport sunt alese, preponderent, din patrimoniul cultural (national si universal) si respecta temele precizate in programa: Eu si universul meu familiar; Eu si lumea din jurul meu; Orizonturile lumii si ale cunoasteril; Reflectil asupra lumii

– Este esential ca absolventul de clasa a VIII-a sa citeasca atent cerintele si sa respecte prevederile acestora.

– In cazul itemilor care nu solicita explicit formularea raspunsului in enunt, absolventul de clasa a VIII-a poate raspunde punctual, fara integrarea in propozitii sau in enunturi a raspunsului dat.

– Pentru verificarea respectarii limitei de cuvinte, se vor lua in calcul toate cuvintele scrise de elev (inclusiv conjunctii, prepozitii, articole etc.).

Detaliem, in cele ce urmeaza, structura subiectelor, aceeasi ca la Evaluarea nationala pentru absolventii clasei a V111-a din anul scolar 2020-2021:

✓ Subiectul I — cuprinde itemi obiectivi si semiobiectivi, de tip intrebare structurata, care vizeaza: A — preponderent, evaluarea competentei de lectura, a competentei interculturale; B — preponderent, evaluarea competentei lingvistice.

– Itemul care evalueaza competenta de Recunoastere a modurilor in care sunt organizate informatille in texte literare si nonliterare, continue, discontinue si multimodale sau pe cea de Evaluare a informatiilor si a intentiilor de comunicare din texte literare, nonliterare, continue, discontinue si multimodale poate avea in vedere: identificarea structurii/a tiparului textual, a mijloacelor de caracterizare, rolul textului descriptiv/dialogat/narativ in textui literar, relatia dintre imagine si cuvant in textul multimodal, valoarea stilistica a diminutivelor, identificarea/interpretarea unor figuri de stil etc..

– Pentru evaluarea competentei de prezentare a unor raspunsuri personale pe marginea unor texte diverse, se solicita absolventului de clasa a VIII-a redactarea unui text de opinie. Astfel, nu este obligatorie utilizarea unor conectori lingvistici de tipul: in primul rand, in al doilea rand, in concluzie etc., accentul fiind pus pe gandirea critica.

– In ceea ce priveste itemii care urmaresc evaluarea competentelor de comparare din programa de examen: Compararea diferitelor puncte de vedere exprimate pe marginea unor texte diverse, Compararea a cel putin doua texte sub aspectul temel, al idellor si al structurilor si Compararea unor elemente comune identificate in cultura proprie si in cultura altor popoare sau a unor traditii romanesti cu traditii din alte culturi (asa cum este, de exemplu, cerinta A9 din modelul oficial, publicat in noiembrie 2021: Asociaza fragmentul din „Croitorul de carti” de Monica Pillat cu un alt text literar studiat la clasa sau citit ca lectura suplimentara, prezentand, in 50 — 100 de cuvinte, o valoare culturala comuna, prin referire la cate o secventa relevanta din fiecare text), compararea se poate realiza, conform competentelor, dupa o serie de criterii date, prevazute de acestea si de continuturile asociate: tema, valoare (culturala/morala), personaj, idei, punct de vedere, structura etc.; subliniem ca pentru rezolvarea cu succes a acestor cerinte nu este necesara memorarea unor citate/fragnnente, in baza carora sa se realizeze asocierea dintre texte, iar textele pot fi alese din literatura nationala sau universala.

– Subiectul I.B are in vedere, preponderent, evaluarea competentei lingvistice, cu accent pe caracterul comunicativ-functional.

✓ Subiectul al 11-lea consta intr-un item subiectiv, de tip eseu structurat, prin care se evalueaza scrierea despre textul literar (metatext) sau scrierea creativa.

– Pentru itemii care vizeaza redactarea unui tip de text studiat (rezumat, text argumentativ etc.), reperele nu vor fi precizate in cerinta, intrucat ele se suprapun cu achizitiile elevului. in cazul rezumatului, de exemplu, evaluarea vizeaza in ce masura elevii cunosc regulile de alcatuire a acestuia, deosebindu-l de planul simplu/dezvoltat de idei sau de simpla relatare a evenimentelor.

Programul Euro 200. Bani de la stat pentru elevi şi studenţi

– Un alt item care vizeaza scrierea despre text ar putea solicita caracterizarea personajului, pe baza unor repere ca: precizarea identitatii, a statutului personajului, prezentarea trasaturilor morale si fizice, precizarea unor mijloace de caracterizare identificate in text, comentarea unor secvente relevante, asocierea personajului din textul-suport cu un personaj dintr-un alt text literar (din perspectiva valorii, a unor trasaturi comune etc.) sau asocierea din perspectiva unei valori comune (o valoare personala si o valoare a personajului); in cazul unui item care vizeaza prezentarea temei sau a semnificatiei/unei semnificatii din textul liric (de asemenea, un item posibil ce vizeaza scrierea despre text), reperele pot avea in vedere: descrierea in cuvinte proprii a lumii textului (redare parafrastica), prezentarea unor semnificatii ale textului dat, interpretarea unor figuri de stil, corelarea unei idei cu o idee dintr-o alta opera artistica etc.

– In cazul scrierii creative, itemul permite adaptarea reperelor date la secventele prototipice/structurile textuale prevazute in programa.

SALARII profesori: Ce sumă vor lua în mână încă din prima lună la catedră. Detalii despre TITULARIZARE 2022

Absolventii de clasa a VIII-a vor redacta lucrarea astfel incat sa evite o serie de elemente care nu vor putea fi punctate sau care nu se vor puncta, precum: truismele, utilizarea unor idei cu caracter general, folosirea nejustificata a conceptelor de teorie literara, a ideilor teoretice care nu sunt relevante pentru itemul propus, a citatelor si a referintelor irelevante scopului comunicarii, utilizarea cliseelor lingvistice si ideatice.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2022, subiecte română, modele

Subiectul I 
Citeste fiecare dintre textele de mai jos pentru a putea raspunde cerintelor formulate.
Textul 1
Stateam seara la fereastra,
Iar stelele prin ceata
Cu tainica dulceata
Pe ceruri izvora.
Citeam pe-o carte veche,
Cu mii de negre ganduri
Si literele-n randuri
Prinsese a juca.
Jos lacul se-ncretise
Sub purpura tarzie
Si valuri verzi de graie
Se legana pe lan.
O stea din cer albastru
Trecu a ei icoana
Din fata apei plana
In fundul diafan…
Si cred pe inteleptul
Ce-l vad ca-n carte zice
Ca-n lume nu-i ferice,
Ca toate-s naluciri…
Deodata la ureche-mi
Aud soptind copila…
Iar vantul intoarce fila
Cu negrele gandiri.
Mihai Eminescu – „Lectura”
Textul 2
Lectura
Lectura sau cititul este un proces cognitiv complex de decodare a simbolurilor cu scopul de a construi sau de a deriva sens si intelegere. Lectura dezvolta limbajul, este folosita pentru comunicare, in schimbul de informatii si idei. Interactiunea dintre text si cititor este modelata de cunostintele, experientele, atitudinile si limba comunitatii de unde provine cititorul, de pozitionarea lui din punct de vedere cultural si social.
Procesul de lectura necesita o preocupare continua care se dezvolta si se rafineaza in timp. In plus, cititul necesita creativitate si analiza critica. Lectura este un proces complex si de aceea nu poate fi limitata la a avea doar o interpretare sau doua. Lectura nu are reguli concrete. Ea permite cititorilor sa isi creeze propriile interpretari. Acest proces de interpretare permite o explorare profunda a textelor. Cititorii folosesc o multitudine de strategii de lectura pentru a-i ajuta in procesul de decodare si de intelegere. Cititorii pot folosi indicii contextuale pentru a identifica sensul cuvintelor necunoscute. Cititorii integreaza cuvintele pe care le-au citit intr-o schema de cunostinte acumulate.
Lectura cartilor si scrisul sunt unele dintre activitatile care stimuleaza creierul si care s-a dovedit ca incetinesc declinul cognitiv la varstele inaintate. Oamenii care au participat la mai multe activitati de stimulare mentala in timpul vietii lor au un ritm mai lent de declin al memoriei si al altor capacitati mentale. Lectura de placere a fost legata de o crestere a progreselor cognitive pentru dezvoltarea vocabularului si matematica in timpul adolescentei. Mai mult, beneficiile cognitive ale lecturii continua pe tot parcursul vietii.
A.
1. Transcrie doi termeni din campul lexical al lecturii, din textul 2. 
2. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect.
Primul text este alcatuit din:
a) sase tertine
b) sase catrene
c) sase distihuri
d) sapte catrene
Raspunsul corect:
3. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect.
Lectura are roluri importante in:
a) dezvoltarea relatiilor interumane, dezvoltarea gandirii, a limbajului si a bucuriei de a trai
b) dezvoltarea sentimentelor, a limbajului, a gandirii si a capacitatii de relationare
c) dezvoltarea sentimentelor, a gandirii, empatie si dorinta de miscare
d) dezvoltarea limbajului, comunicare, schimbul de informatii si idei
Raspunsul corect:
4. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect.
In textul „Lectura”, de Mihai Eminescu, se evidentiaza:
a) influenta lecturii asupra sentimentelor fiintei poetice
b) frumusetea naturii
c) bucuria de a trai
d) frumusetea naturii si influenta naturii asupra sentimentelor fiintei poetice
Raspunsul corect:
5. Noteaza X in dreptul fiecarui enunt pentru a stabili corectitudinea sau incorectitudinea acestuia, bazandu-te pe informatiile din cele doua texte:
– Prezenta stelelor favorizeaza meditatia eului liric.
– Textul „Lectura” evidentiaza teme si motive tipic simboliste.
– Limbajul figurat contribuie la conturarea mesajului artistic al textului.
– Marcile subiectivitatii eului liric accentueaza lirismul textului si profunzimea trairilor si a sentimentelor.
– Lectura este un proces cognitiv simplu.
– Lectura cartilor si scrisul sunt unele dintre activitatile care incetinesc declinul cognitiv la varstele inaintate
6. Prezinta, in 2-3 enunturi, o trasatura a textului liric, pe baza textului 1. 
7. Prezinta, in 30-70 de cuvinte, o tema comuna celor doua texte date, valorificand cate un element de continut.
8. Crezi ca, prin intermediul lecturii, un cititor poate patrunde in alte lumi si poate trai alte existente decat cea a lui? Justifica-ti raspunsul, in 50-100 de cuvinte, valorificand textul dat.
9. Asociaza textul „Lectura”, de Mihai Eminescu, cu un alt text literar studiat sau citit ca lectura suplimentara, prezentand, in 50-100 de cuvinte, o valoare culturala comuna, prin referire la cate o secventa relevanta din fiecare text.
B.
1. Desparte in silabe urmatoarele cuvinte: albastru, declinul.
2. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect.
Sunt derivate toate cuvintele din seria:
a) dulceata, preocupare, comunicare, cultural
b) dulceata, fereastra, deodata, negrele
c) dezvolta, limbajul, interactiunea, lectura
d) lacul, procesul, necesita, preocupare
Raspunsul corect:
3. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect.
Enuntul: „Beneficiile cognitive ale lecturii continua pe tot parcursul vietii si indeparteaza perspec –
tiva sumbra a mortii.” contine:
a) antonime
b) sinonime
c) paronime
d) omonime
Raspunsul corect:
4. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect.
Pentru cuvintele subliniate in enuntul: „Lectura cartilor si scrisul sunt unele dintre activitatile care stimuleaza creierul si care s-a dovedit ca incetinesc declinul cognitiv la varstele inaintate.”, un sinonim si un antonim sunt, in ordine:
a) sporesc, batrane
b) atenueaza, fragede
c) cresc, matusalemice
d) dezvolta, mari
Raspunsul corect:
5. Transcrie din fragmentul de mai jos trei substantive cu functii sintactice diferite, pe care le vei preciza: „Lectura nu are reguli concrete. Ea permite cititorilor sa isi creeze propriile interpretari.”
6. Alcatuieste un enunt asertiv in care forma verbala nepersonala „a ajuta” sa aiba functia sintactica de subiect si un enunt interogativ in care adjectivul pronominal interogativ „ce” sa aiba functia sintactica de atribut adjectival. 
7. Scrie opinia ta despre lectura, sub forma unei fraze alcatuite dintr-o propozitie principala si o propozitie subordonata completiva directa. 
8. Enunturile de mai jos reprezinta opinia unui adolescent pasionat de lectura despre participarea la un targ de carte. Rescrie-le, corectand greselile de orice natura: 
Mereu mi-am doriit sa particip la un targ de carte. Gandul la zecii de edituri care sau strins la un loc ma face sa cred ca am ajuns in paradis! Chiar se merita sa faci un asemenea efort si sa participi!
Subiectul al II-lea
Imagineaza-ti ca participi la o dezbatere pe tema influentei lecturii asupra dezvoltarii tinerilor. Redacteaza un text argumentativ, de minimum 150 de cuvinte, cu titlul: Influenta lecturii in evolutia unui adolescent, in care sa apara o secventa descriptiva si una explicativa.
REZOLVAREA testului propus
Subiectul I 
A.
1. Doi termeni din campul lexical al lecturii sunt: text, cititor.
2. b)
3. d)
4. d)
5.Prezenta stelelor favorizeaza meditatia eului liric. corect
Textul „Lectura” evidentiaza teme si motive tipic simboliste. corect
Limbajul figurat contribuie la conturarea mesajului artistic al textului. corect
Marcile subiectivitatii eului liric accentueaza lirismul textului si profunzimea trairilor si a sentimentelor. corect
Lectura este un proces cognitiv simplu. incorect
Lectura cartilor si scrisul sunt unele dintre activitatile care incetinesc declinul cognitiv la varstele inaintate. corect
6. Textul liric se remarca prin transmiterea directa a gandurilor, ideilor si sentimentelor, prin intermediul vocii poetice si cu ajutorul limbajului figurat, bazat pe imagini artistice si figuri de stil: „Citeam pe-o carte veche,/ Cu mii de negre ganduri/ Si literele-n randuri/ Prinsese a juca.
7. O tema comuna a celor doua texte este lectura, evidentiata in mod diferit in poezia lui Eminescu si in textul nonliterar „Lectura“. Astfel, primul text infatiseaza o ipostaza meditativa a vocii poetice, ca un tanar care citeste o carte veche la fereastra, frumos acompaniat de dulceata tainica a stelelor.
Al doilea text ofera informatii esentiale despre procesul complex al lecturii si evidentiaza aspectele specifice ale acestei activitati.
8. Da, eu cred ca, prin intermediul lecturii, un cititor poate patrunde in alte lumi si poate trai alte existente decat cea a lui, deoarece mintea patrunde in lumea fictiunii, unde sufletul traieste cu intensitate fiecare emotie alaturi de personaje si pentru cateva momente se rupe de realitate.
Astfel, fiinta poetica este surprinsa in ipostaza de a intelege cu adevarat sentimentele si realitatea cruda pe care poetul o infatiseaza: „Si cred pe inteleptul/Ce-l vad ca-n carte zice/ Ca-n lume nu-i ferice,/ Ca toate-s naluciri…”. Astfel, sentimentele sunt mai bine-intelese si au un impact mai mare asupra cititorului.
9. Textul citat, „Lectura”, de Mihai Eminescu, poate fi asociat cu un text al lui Mircea Eliade, „Romanul adolescentului miop”, in care placerea protagonistului de a citi il face sa renunte la orice altceva. Mai mult chiar, uita si sa invete, pentru ca isi petrece tot timpul citind. Lectura joaca, asadar, un rol important in dezvoltarea unui tanar, acest mesaj fiind valoarea comuna a celor doua opere citate. Astfel, textul lui Eminescu este unul liric, cu accent pe transmiterea directa a sentimentelor, in timp ce textul lui Eliade este unul memorialistic, imbinand mijloacele literaturii cu respectarea adevarului si a verosimilitatii
B.
1. albastru – al-bas-tru
declinul – de-cli-nul
2. a)
3. a)
4. b)
5. lectura – subiect
reguli – complement direct
cititorilor – complement indirect
6. A ajuta inseamna a face bine.
Ce carte ai pe banca?
7. Ma gandeam1/ sa descoperim lumea prin lectura.²/
8. Mereu mi-am dorit sa particip la un targ de carte! Gandul la zeci de edituri care s­au strans la un loc ma face sa cred ca am ajuns in paradis! Chiar merita sa faci un asemenea efort si sa participi!
Subiectul al II-­lea 
Lectura are un rol important in evolutia unui adolescent, fiind una dintre activitatile cu un important rol formativ. In opinia mea, lectura determina schimbari majore in viata unui tanar, prin multiplele beneficii pe care le aduce.
Un prim argument in ceea ce priveste rolul lecturii in evolutia unui adolescent este efectul pe care-l exercita o carte asupra unei persoane. Citind o carte, omul isi imbogateste lumea interioara prin intermediul imaginatiei. Desigur, exista si multe filme bazate pe anumite carti, insa avantajul citirii unei opere este ca fiecare isi poate imagina intr-un anumit fel un personaj, un loc sau poate sa judece in felul sau un eveniment, fara sa fie legat de viziunea unui regizor.  Un al doilea argument care sustine importanta lecturii in dezvoltarea unui adolescent este faptul ca aceasta ofera subiecte de meditatie si reprezinta o sursa imensa de idei care pot fi impartasite altor oameni sau chiar aplicate in viata de zi cu zi. Astfel, un anumit paragraf dintr-o carte de psihologie poate sa reprezinte un raspuns la o intrebare care demult preocupa mintea tanarului. Ideea principala a unui roman poate fi privita din mai multe puncte de vedere, la fel si actiunile protagonistului sau chiar decorul, iar aceste aspecte ale unei carti pot fi discutate la infinit cu cineva care a citit la randul sau opera data.
In concluzie, lectura este un aspect important in viata unui adolescent, ajuta la antrenarea imaginatiei si reprezinta o forma de socializare si descoperire a oamenilor ce impart aceeasi pasiune.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi, dacă ignori
Playtech.ro
Sociologul Alfred Bulai, acuzat că ar fi făcut avansuri studentelor, în timp ce era profesor și decan la SNSPA. Poliția a început o anchetă
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Românii, mai săraci din toamnă. Vestea care le pune capac
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Comandant al grupului Wagner ucis în Mali în timpul unui atac al rebelilor
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!