Evaluare naţională 2023. România Educată dă primul test după pandemie şi greva profesorilor. 15.000 de absolvenți nu s-au înscris: „Mai mult am stat în vacanță decât la școală”

Ministerul Educaţiei anunţă că peste 161.500 de absolvenţi ai clasei a VIII-a s-au înscris pentru Evaluarea Naţională. Prima probă începe luni, la Limba şi literatura română. 15.000 de copii care au terminat ciclul gimnazial nu s-au înscris la evaluare.
Filip Stan
19 iun. 2023, 06:00
Evaluare naţională 2023. România Educată dă primul test după pandemie şi greva profesorilor. 15.000 de absolvenți nu s-au înscris:

Evaluare naţională 2023. Ministerul Educaţiei a anunţat că peste 161.500 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost înscrişi pentru a susţine Evaluarea Naţională, în perioada 19 iunie – 4 iulie. Prima probă la Limba şi literatura română va avea loc luni, urmată de proba la Matematică, miercuri. De asemenea, proba la limba şi Literatura maternă este programată joi, 22 iunie, iar toate cele trei probe sunt scrise.

Primele rezultate vor fi afişate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00. Contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) şi 29 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00), mai anunţă Ministerul Educaţiei, în comunicatul de presă.

Candidaţii care depun sau transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai candidaţilor minori.

Rezultatele finale vor fi afişate marţi, 4 iulie.

Elevii, fără șanse de a copia la BAC și Evaluarea Națională. Ministerul Educației a dat ordinul pentru pornirea camerelor VIDEO de supraveghere și a microfoanelor

Evaluare naţională 2023. Accesul candidaţilor în unităţile de învăţământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30. Candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion negru, mai indică sursa citată.

Probele încep la ora 9:00, când candidaţii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne (acolo unde este cazul, pot fi solicitate şi pagini suplimentare).

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare. Asistenţii vor verifica datele înscrise de candidaţi şi vor secretiza caseta, conform procedurilor.

Evaluare naţională 2023. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care a fost aprobată această solicitare de către Comisia Judeţeană/a Municipiului Bucureşti de Organizare a Evaluării Naţionale, în baza prevederilor procedurilor specifice cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare care susţin examenele naţionale în anul 2023.

Probele sunt monitorizate audio-video. „Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a  instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare. De asemenea, se interzice candidaţilor să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen. Nu sunt acceptaţi în examen candidaţii care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop”, mai indică Ministerul Educaţiei..

Alte informaţii utile privind desfăşurarea acestui examen sunt publicate aici.

Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi privind desfăşurarea Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise (19 – 22 iunie, între orele 8:00 – 16:00).

Potrivit unei decizii aprobate prin ordin de ministru, lucrările scrise ale absolvenţilor de clasa a VIII-a din judeţul Dâmboviţa vor fi evaluate digitalizat în cadrul programului-pilot lansat anul trecut, mai indică sursa menţionată.

EDU.RO SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2023. Cum se putea lua 10, bareme română evaluare naţională 2023

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor, atât în centrele de examen, cât şi pe Internet, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Codurile individuale vor fi distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, este media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la probele din cadrul Evaluării Naţionale, conform MEN.

Evaluarea Naţională 2023. Sfatul profesorilor

Profesorii îi sfatuiesc pe elevi să citeasca textele cu mare atenţie, dar şi cerinţele. „La primele exerciţii trebuie să caute cuvântul cheie. La exerciţiul 5 să fie foarte atenţi la deducţii, iar la exerciţiile care presupun să realizeze text să încerce să răspundă exact pe cerinţă în limita numărului de cuvinte”, recomandă Bogdan Raţiu, profesor de limba şi literatura română.

E recomandat ca elevii să aibă un ceas la ei, ca să ştie cât timp mai au la dispoziţie. În rest, odihnă, curaj şi vorbe bune din partea părinţilor. „Trebuie să-i încurajeze şi să nu pună o presiune care nu îşi are rostul cu 24 de ore înainte de examen”, spune Iulian Cristache, Președinte Federația Părinților.

Evaluare naţională 2023, sfaturi de la Ministerul Educaţiei

Dragi absolvenți ai clasei a VIII-a,
Cel mai important examen din viața voastră de elevi începe mâine.
Să aveți cu voi toată încrederea în ceea ce sunteți și în ceea ce știți și să fiți mai puternici decât emoțiile voastre!
Nu uitați:

  • Accesul în școală se va face între orele 8.00 și 8.30. Asigurați-vă că nu întârziați!
    Asigurați-vă, de asemenea, că aveți la voi actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, gumă de şters, eventual apă și şerveţele.
    Când primiți broşura, citiți TOATE subiectele, pentru a vă familiariza cu ele, înainte de a începe rezolvarea lor.
    Odată subiectele rezolvate, reveniți asupra lor, pentru corectură, dacă este cazul! Este recomandat ca, pentru această ultimă lectură, să păstrați 10-15 minute din timpul total destinat rezolvării subiectelor.
    Nu vă grăbiți să părăsiți sala de examen înainte de expirarea timpului de lucru, chiar dacă ați terminat de rezolvat subiectele. Folosiți timpul rămas pentru a reciti răspunsurile și pentru a vă asigura că ați parcurs toate cerințele!
    Mult succes tuturor!

La această sesiune s-au înscris peste 161.000 de elevi. 15.000 dintre absolvenții de clasa a opta de anul acesta nu vor participa la examene.

Ștefan, absolvent de clasa a VIII-a: „Mai mult am stat în vacanță decât să învățăm la școală. N-am făcut pregătire. Nu mă simt pregătit pentru examen.” Ștefan locuiește într-un sat din Iași și ar vrea să se înscrie la liceul din comună. Visează să fie mecanic. Se teme însă că proba de matematică de la Evaluarea Națională îi va pune piedică. „Am încercat sa exersez și singur și m-am mai uitat pe caiete din urmă. Teorema lui Pitagora n-am reușit să o învăț. Am simțit, cum ar veni, că nici n-am învățat lunile astea. Din cauza grevei, profesorii chiar nu au avut timp să ne spună să ne pregătim”, mai spune Ştefan, la Digi 24.

Temerea că vacanțele dese și greva prelungită de anul acesta i-au scos din rutină o au toți absolvenții de clasa a opta. Emoții mari au și părinții.

„Ce putea sa învețe el acasă, că dacă a stat acasă nu s-a mai complicat copilul sa învețe. Dar nu prea s-au complicat nici profesorii ca să îl mai cheme sa facă ore suplimentare. Foarte mult au pierdut. Din cauza ca ei dacă au stat acasă au uitat tot. Au uitat. Aproape au uitat tot.”,  spune Paraschiva Dumbravă, mama lui Ștefan.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Facultățile care se închid definitiv în 2025. Programele de licență vor fi lichidate prin decizia Ministerului Educației
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Alina Badic, horoscop pana pe 4 mai 2025. „Este o perioada destul de dura, o conjunctie care poarta un mesaj deosebit pentru noi”
MediaFlux
Spania, Portugalia și Andorra au rămas fără curent. UPDATE: Și Franța e afectată! Ce spun autoritățile despre blackout-ul care a lăsat în beznă milioane de oameni LIVE VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre