EVALUARE NAŢIONALĂ clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. La ce discipline au elevii dificultăţi

Majoritatea copiilor se descurcă să redacteze mesaje în limba română, să înţeleagă un text şi să scrie corect, însă au probleme la matematică şi la exprimare atât în română cât şi într-o limbă străină, arată rapoartele privind rezultatele obţinute de elevi la Evaluările Naţionale de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a.
Filip Stan
01 dec. 2015, 14:59
EVALUARE NAŢIONALĂ clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. La ce discipline au elevii dificultăţi

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare din subordinea Ministerului Educaţiei a publicat luni rapoartele privind rezultatele elevilor la Evaluările Naţionale de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a din anul şcolar 2014-2015. Este al doilea an la rând când se susţin aceste testări la nivel naţional. Rezultatele sunt uşor mai bune decât în anii precedenţi, a explicat pentru adevarul.ro secretarul de stat pe preuniversitar, Gabriel Ispas.

Sunt câteva elemente care nu pot fi comparate, deci este dificil să măsurăm calitativ şi cantitativ din cauza schimbărilor care au loc în privinţa curriculumului. În momentul de faţă avem o uşoară creştere a nivelului elevilor, creştere care este sesizabilă încă de la nivelul anului 2011. În consecinţă, cred că vom avea rezultate mai bune la testele PISA. De asemenea, am vrea ca din luna ianuarie să publicăm şi un raport comparativ pe judeţe şi şcoli, să vedem cum a evoluat nivelul elevilor din şcoli. În ceea ce priveşte rezultatele comparative pe judeţe, se poate observa că acolo unde învăţământul este cel mai bine dezvoltat sunt şi cele mai bune rezultate (Bucureşti, Cluj, Iaşi)„, a explicat Ispas.

Elevii de clasa a II-a s-au descurcat destul de bine la testul de citire şi scriere în limba română. 78% dintre ei pot să redacteze corect un mesaj scurt şi 71% din ei scriu corect cuvintele, potrivit Raportului Evaluării Naţionale de la clasa a II-a. Însă, ei nu s-au descurcat la fel de bine şi la matematică unde au probleme la operaţia de scădere, mai arată raportul.

Analizând rezultatele obţinute de elevii evaluaţi, elevii de clasa a II-a au respectat cerinţele referitoare la redactarea unor mesaje simple, respectiv să alcătuiască corect propoziţii, în proporţie de 84,62% în mediul urban, iar în mediul rural în proporţie de 70,24%. La nivel naţional, respectarea conţinutului şi alcătuirea corectă a propoziţiilor a fost îndeplinită de 78,56% dintre elevii participanţi.

Rezultatele sugerează faptul că elevii de clasa a II-a s-au concentrat la începutul testului, cu toate că aveau de redactat un bilet de mulţumire, spre deosebire de cealaltă jumătate a testului, în care trebuiau să scrie un text, răspunzând la câteva întrebări. Scrierea corectă a cuvintelor este realizată în proporţie de 71,17%, la nivel naţional. În funcţie de mediul în care se află unitatea de învăţământ, se observă o diferenţă destul de mare între mediul urban, de 77,68%, şi cel rural, de 62,23%.

La finalul clasei a II-a, 90% din elevi reuşesc să compare corect două numere în concentrul 0-1000 şi să scrie semnul corespunzător. Însă, elevii clasei a II-a întâmpină dificultăţi la rezolvarea unor operaţii de scădere cu trecere peste ordin. De asemenea, raportul mai arată că elevii de clasa a II-a întâmpină greutăţi în rezolvarea de probleme, în special la cele care se rezolvă prin operaţia de scădere şi că o parte dintre elevii clasei a II-a nu încearcă să rezolve exerciţii cu un nivel de dificultate relativ ridicat.

La Evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a, la Limba română, domeniul cognitiv evaluat a fost înţelegerea textului scris, respectiv a lecturilor selectate, în speţă două texte literare din literatura universală, adaptate după Marcus Pfister (,,Povestea Peştişorului-Curcubeu”) şi Arnaud Alméras (,,Patulcălător”). Raportul arată că 85,4% dintre elevi au ştiut să extragă corect informaţii din texte. Mai exact, 8 din 10 copii din mediulrural (80,3%) şi 9 elevi din 10 din mediul urban (89,7%) au dat răspunsuri corecte. Este cea mai bună performanţă într-un unui domeniu de conţinut de la această secţiune, din acest an, notează experţii care au evaluat răspunsurile elevilor.

Răspunsurile date denotă că majoritatea elevilor au sesizat rolul ilustraţiilor ce însoţesc cele două texte, că au citit cu atenţie textele selectate, în care au identificat secvenţele narative, dialogate şi descriptive, că au recunoscut contextual elementele de construcţie a comunicării scrise.

O panoramă asupra rezultatelor obţinute la cele două teste de matematică arată că în ceea ce priveşte problemele cu numere naturale, la nivel naţional, şapte elevi din zece au dat răspunsuri corecte, respectiv 72,7%, cu excedent pentru elevii din mediul urban (79,20%) în comparaţie cu elevii din mediul rural (64,96%), altfel spus, trei elevi din cinci din mediul rural şi patru elevi din cinci din mediul urban au performat la acest domeniu de conţinut evaluat. Este cea mai bună performare a unui domeniu de conţinut de la această secţiune, din acest an, notează experţii de la Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Însă, elevii nu performează la rezolvarea itemilor de raţionament, ci mai mult la cei din domeniul cunoaştere şi din cel de aplicare.

Elevii de clasa a VI-a au susţinut teste de natură interdisciplinară. La limbă şi comunicare, testul a fost o combinaţie între limba română şi o limbă străină, majoritatea elevilor având ca opţiune limba engleză. Experţii spun că rezultatele din 2015 nu au suferit modificări majore faţă de rezultatele din 2014. Astfel, nivelul de înţelegere a textului suport este net superior nivelului de exprimare liberă, atât în privinţa limbii române, cât şi a limbii engleze.

Raportul arată că elevii întâmpină dificultăţi atunci când trebuie să se exprime în scris într-o limbă modernă, deoarece peste 35% dintre ei au dat alte răspunsuri sau nu au putut răspunde deloc. În medie, doar 35% dintre elevi au reuşit să dea un răspuns coerent, care demonstrează capacitatea acestora de a folosi informaţiile din texte în scop propriu.

Citeşte şi Inspectorii şcolari vor primi CALIFICATIVE: Ministerul Educaţiei a publicat noua metodologie de evaluare

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Orașul care va scoate asistații sociali la muncă în folosul comunității. Vor trebui să lucreze 3 ore pe zi pentru binele comun
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale? Acum s-a aflat: E scris negru pe alb
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Motivul bizar pentru care iei amendă dacă stai la bloc. Puțină lume s-ar fi gândit
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
„Ai plecat mult prea devreme”. Ea este Maria Ligia, tânăra în vârstă de 26 de ani, care și-a pierdut viața în accidentul de la Valea Călugărească! Maria era asistent medical și mama unui băiețel
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu e terminat, e game over! Verdict clar: Nu îl vor susține niciodată!
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Căsătoriile între persoane de același sex, legalizate în Thailanda: O piatră de hotar pentru comunitatea LGBTQ+
MediaFlux
S-A DECIS ce se întâmplă cu facturile tuturor românilor! E OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București