EVALUARE NAŢIONALĂ clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. La ce discipline au elevii dificultăţi

Majoritatea copiilor se descurcă să redacteze mesaje în limba română, să înţeleagă un text şi să scrie corect, însă au probleme la matematică şi la exprimare atât în română cât şi într-o limbă străină, arată rapoartele privind rezultatele obţinute de elevi la Evaluările Naţionale de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a.
Filip Stan
01 dec. 2015, 14:59
EVALUARE NAŢIONALĂ clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. La ce discipline au elevii dificultăţi

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare din subordinea Ministerului Educaţiei a publicat luni rapoartele privind rezultatele elevilor la Evaluările Naţionale de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a din anul şcolar 2014-2015. Este al doilea an la rând când se susţin aceste testări la nivel naţional. Rezultatele sunt uşor mai bune decât în anii precedenţi, a explicat pentru adevarul.ro secretarul de stat pe preuniversitar, Gabriel Ispas.

Sunt câteva elemente care nu pot fi comparate, deci este dificil să măsurăm calitativ şi cantitativ din cauza schimbărilor care au loc în privinţa curriculumului. În momentul de faţă avem o uşoară creştere a nivelului elevilor, creştere care este sesizabilă încă de la nivelul anului 2011. În consecinţă, cred că vom avea rezultate mai bune la testele PISA. De asemenea, am vrea ca din luna ianuarie să publicăm şi un raport comparativ pe judeţe şi şcoli, să vedem cum a evoluat nivelul elevilor din şcoli. În ceea ce priveşte rezultatele comparative pe judeţe, se poate observa că acolo unde învăţământul este cel mai bine dezvoltat sunt şi cele mai bune rezultate (Bucureşti, Cluj, Iaşi)„, a explicat Ispas.

Elevii de clasa a II-a s-au descurcat destul de bine la testul de citire şi scriere în limba română. 78% dintre ei pot să redacteze corect un mesaj scurt şi 71% din ei scriu corect cuvintele, potrivit Raportului Evaluării Naţionale de la clasa a II-a. Însă, ei nu s-au descurcat la fel de bine şi la matematică unde au probleme la operaţia de scădere, mai arată raportul.

Analizând rezultatele obţinute de elevii evaluaţi, elevii de clasa a II-a au respectat cerinţele referitoare la redactarea unor mesaje simple, respectiv să alcătuiască corect propoziţii, în proporţie de 84,62% în mediul urban, iar în mediul rural în proporţie de 70,24%. La nivel naţional, respectarea conţinutului şi alcătuirea corectă a propoziţiilor a fost îndeplinită de 78,56% dintre elevii participanţi.

Rezultatele sugerează faptul că elevii de clasa a II-a s-au concentrat la începutul testului, cu toate că aveau de redactat un bilet de mulţumire, spre deosebire de cealaltă jumătate a testului, în care trebuiau să scrie un text, răspunzând la câteva întrebări. Scrierea corectă a cuvintelor este realizată în proporţie de 71,17%, la nivel naţional. În funcţie de mediul în care se află unitatea de învăţământ, se observă o diferenţă destul de mare între mediul urban, de 77,68%, şi cel rural, de 62,23%.

La finalul clasei a II-a, 90% din elevi reuşesc să compare corect două numere în concentrul 0-1000 şi să scrie semnul corespunzător. Însă, elevii clasei a II-a întâmpină dificultăţi la rezolvarea unor operaţii de scădere cu trecere peste ordin. De asemenea, raportul mai arată că elevii de clasa a II-a întâmpină greutăţi în rezolvarea de probleme, în special la cele care se rezolvă prin operaţia de scădere şi că o parte dintre elevii clasei a II-a nu încearcă să rezolve exerciţii cu un nivel de dificultate relativ ridicat.

La Evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a, la Limba română, domeniul cognitiv evaluat a fost înţelegerea textului scris, respectiv a lecturilor selectate, în speţă două texte literare din literatura universală, adaptate după Marcus Pfister (,,Povestea Peştişorului-Curcubeu”) şi Arnaud Alméras (,,Patulcălător”). Raportul arată că 85,4% dintre elevi au ştiut să extragă corect informaţii din texte. Mai exact, 8 din 10 copii din mediulrural (80,3%) şi 9 elevi din 10 din mediul urban (89,7%) au dat răspunsuri corecte. Este cea mai bună performanţă într-un unui domeniu de conţinut de la această secţiune, din acest an, notează experţii care au evaluat răspunsurile elevilor.

Răspunsurile date denotă că majoritatea elevilor au sesizat rolul ilustraţiilor ce însoţesc cele două texte, că au citit cu atenţie textele selectate, în care au identificat secvenţele narative, dialogate şi descriptive, că au recunoscut contextual elementele de construcţie a comunicării scrise.

O panoramă asupra rezultatelor obţinute la cele două teste de matematică arată că în ceea ce priveşte problemele cu numere naturale, la nivel naţional, şapte elevi din zece au dat răspunsuri corecte, respectiv 72,7%, cu excedent pentru elevii din mediul urban (79,20%) în comparaţie cu elevii din mediul rural (64,96%), altfel spus, trei elevi din cinci din mediul rural şi patru elevi din cinci din mediul urban au performat la acest domeniu de conţinut evaluat. Este cea mai bună performare a unui domeniu de conţinut de la această secţiune, din acest an, notează experţii de la Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Însă, elevii nu performează la rezolvarea itemilor de raţionament, ci mai mult la cei din domeniul cunoaştere şi din cel de aplicare.

Elevii de clasa a VI-a au susţinut teste de natură interdisciplinară. La limbă şi comunicare, testul a fost o combinaţie între limba română şi o limbă străină, majoritatea elevilor având ca opţiune limba engleză. Experţii spun că rezultatele din 2015 nu au suferit modificări majore faţă de rezultatele din 2014. Astfel, nivelul de înţelegere a textului suport este net superior nivelului de exprimare liberă, atât în privinţa limbii române, cât şi a limbii engleze.

Raportul arată că elevii întâmpină dificultăţi atunci când trebuie să se exprime în scris într-o limbă modernă, deoarece peste 35% dintre ei au dat alte răspunsuri sau nu au putut răspunde deloc. În medie, doar 35% dintre elevi au reuşit să dea un răspuns coerent, care demonstrează capacitatea acestora de a folosi informaţiile din texte în scop propriu.

Citeşte şi Inspectorii şcolari vor primi CALIFICATIVE: Ministerul Educaţiei a publicat noua metodologie de evaluare

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Zodiile protejate divin de Paște 2025. Sunt binecuvântate, au parte numai de lucruri bune în viața lor
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Proiectul lui Ceaușescu, finalizat după trei decenii. O premieră pentru România
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Pensie dublă pentru seniori. Când se dau banii și cine sunt beneficiarii pentru a 13-a și a 14-a pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver