EVALUARE NAŢIONALĂ clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. La ce discipline au elevii dificultăţi

Majoritatea copiilor se descurcă să redacteze mesaje în limba română, să înţeleagă un text şi să scrie corect, însă au probleme la matematică şi la exprimare atât în română cât şi într-o limbă străină, arată rapoartele privind rezultatele obţinute de elevi la Evaluările Naţionale de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a.
Filip Stan
01 dec. 2015, 14:59
EVALUARE NAŢIONALĂ clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. La ce discipline au elevii dificultăţi

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare din subordinea Ministerului Educaţiei a publicat luni rapoartele privind rezultatele elevilor la Evaluările Naţionale de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a din anul şcolar 2014-2015. Este al doilea an la rând când se susţin aceste testări la nivel naţional. Rezultatele sunt uşor mai bune decât în anii precedenţi, a explicat pentru adevarul.ro secretarul de stat pe preuniversitar, Gabriel Ispas.

Sunt câteva elemente care nu pot fi comparate, deci este dificil să măsurăm calitativ şi cantitativ din cauza schimbărilor care au loc în privinţa curriculumului. În momentul de faţă avem o uşoară creştere a nivelului elevilor, creştere care este sesizabilă încă de la nivelul anului 2011. În consecinţă, cred că vom avea rezultate mai bune la testele PISA. De asemenea, am vrea ca din luna ianuarie să publicăm şi un raport comparativ pe judeţe şi şcoli, să vedem cum a evoluat nivelul elevilor din şcoli. În ceea ce priveşte rezultatele comparative pe judeţe, se poate observa că acolo unde învăţământul este cel mai bine dezvoltat sunt şi cele mai bune rezultate (Bucureşti, Cluj, Iaşi)„, a explicat Ispas.

Elevii de clasa a II-a s-au descurcat destul de bine la testul de citire şi scriere în limba română. 78% dintre ei pot să redacteze corect un mesaj scurt şi 71% din ei scriu corect cuvintele, potrivit Raportului Evaluării Naţionale de la clasa a II-a. Însă, ei nu s-au descurcat la fel de bine şi la matematică unde au probleme la operaţia de scădere, mai arată raportul.

Analizând rezultatele obţinute de elevii evaluaţi, elevii de clasa a II-a au respectat cerinţele referitoare la redactarea unor mesaje simple, respectiv să alcătuiască corect propoziţii, în proporţie de 84,62% în mediul urban, iar în mediul rural în proporţie de 70,24%. La nivel naţional, respectarea conţinutului şi alcătuirea corectă a propoziţiilor a fost îndeplinită de 78,56% dintre elevii participanţi.

Rezultatele sugerează faptul că elevii de clasa a II-a s-au concentrat la începutul testului, cu toate că aveau de redactat un bilet de mulţumire, spre deosebire de cealaltă jumătate a testului, în care trebuiau să scrie un text, răspunzând la câteva întrebări. Scrierea corectă a cuvintelor este realizată în proporţie de 71,17%, la nivel naţional. În funcţie de mediul în care se află unitatea de învăţământ, se observă o diferenţă destul de mare între mediul urban, de 77,68%, şi cel rural, de 62,23%.

La finalul clasei a II-a, 90% din elevi reuşesc să compare corect două numere în concentrul 0-1000 şi să scrie semnul corespunzător. Însă, elevii clasei a II-a întâmpină dificultăţi la rezolvarea unor operaţii de scădere cu trecere peste ordin. De asemenea, raportul mai arată că elevii de clasa a II-a întâmpină greutăţi în rezolvarea de probleme, în special la cele care se rezolvă prin operaţia de scădere şi că o parte dintre elevii clasei a II-a nu încearcă să rezolve exerciţii cu un nivel de dificultate relativ ridicat.

La Evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a, la Limba română, domeniul cognitiv evaluat a fost înţelegerea textului scris, respectiv a lecturilor selectate, în speţă două texte literare din literatura universală, adaptate după Marcus Pfister (,,Povestea Peştişorului-Curcubeu”) şi Arnaud Alméras (,,Patulcălător”). Raportul arată că 85,4% dintre elevi au ştiut să extragă corect informaţii din texte. Mai exact, 8 din 10 copii din mediulrural (80,3%) şi 9 elevi din 10 din mediul urban (89,7%) au dat răspunsuri corecte. Este cea mai bună performanţă într-un unui domeniu de conţinut de la această secţiune, din acest an, notează experţii care au evaluat răspunsurile elevilor.

Răspunsurile date denotă că majoritatea elevilor au sesizat rolul ilustraţiilor ce însoţesc cele două texte, că au citit cu atenţie textele selectate, în care au identificat secvenţele narative, dialogate şi descriptive, că au recunoscut contextual elementele de construcţie a comunicării scrise.

O panoramă asupra rezultatelor obţinute la cele două teste de matematică arată că în ceea ce priveşte problemele cu numere naturale, la nivel naţional, şapte elevi din zece au dat răspunsuri corecte, respectiv 72,7%, cu excedent pentru elevii din mediul urban (79,20%) în comparaţie cu elevii din mediul rural (64,96%), altfel spus, trei elevi din cinci din mediul rural şi patru elevi din cinci din mediul urban au performat la acest domeniu de conţinut evaluat. Este cea mai bună performare a unui domeniu de conţinut de la această secţiune, din acest an, notează experţii de la Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Însă, elevii nu performează la rezolvarea itemilor de raţionament, ci mai mult la cei din domeniul cunoaştere şi din cel de aplicare.

Elevii de clasa a VI-a au susţinut teste de natură interdisciplinară. La limbă şi comunicare, testul a fost o combinaţie între limba română şi o limbă străină, majoritatea elevilor având ca opţiune limba engleză. Experţii spun că rezultatele din 2015 nu au suferit modificări majore faţă de rezultatele din 2014. Astfel, nivelul de înţelegere a textului suport este net superior nivelului de exprimare liberă, atât în privinţa limbii române, cât şi a limbii engleze.

Raportul arată că elevii întâmpină dificultăţi atunci când trebuie să se exprime în scris într-o limbă modernă, deoarece peste 35% dintre ei au dat alte răspunsuri sau nu au putut răspunde deloc. În medie, doar 35% dintre elevi au reuşit să dea un răspuns coerent, care demonstrează capacitatea acestora de a folosi informaţiile din texte în scop propriu.

Citeşte şi Inspectorii şcolari vor primi CALIFICATIVE: Ministerul Educaţiei a publicat noua metodologie de evaluare

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
Playtech.ro
I-a ARUNCAT PISICILE de la balcon iubitei sale! Fanii, șocați: ”Mizerie umană ce ești!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Bianca Drăgușanu, săltată de poliție. E vizată într-un dosar de evaziune fiscală
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pericol în piețe! Legume și fructe contaminate cu pesticide periculoase pentru oameni
Capital.ro
Pensionarii care vor PLĂTI MAI MULT. A intrat în vigoare la 1 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Leon Panetta critică deficiențele de securitate în încercarea de asasinare a lui Donald Trump în Pennsylvania
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'