EVALUARE NAŢIONALĂ. Prima evaluare națională pe care o dau copiii la școală este cea din clasa a II-a.
Elevii au trei probe de trecut: citit, scris și matematică.
La finalul clasei a IV-a, elevii dau o nouă evaluare națională, iar ministrul Educației consideră că toate aceste testări sunt stresante pentru copii.
EVALUARE NAŢIONALĂ. Pavel Năstase a spus, la Europa FM, că nu este de acord cu aceste evaluări naționale pentru elevii din ciclul primar.
„Până la gimnaziu, după părerea mea, n-ar trebui să avem aceste evaluări asupra copiilor. Ei sunt într-o perioadă de dezvoltare a capacităților de gândire. Deci, omul se dezvoltă, și creierul din punct de vedere biologic, până la vârsta asta, se dezvoltă și abia după-aceea, este în măsură să perceapă o evaluare, să vadă niște teste de genul acesta. Trebuie să prelungim, dacă vreți, primii 7 ani de acasă cu această perioadă care înseamnă învățământul primar și să îi dăm baza de gândire. Trebuie procedat în mod gradual, astfel încât el să se obișnuiască, dar nu evaluări de genul celor pe care le dăm acum, care îi stresează și îi sperie pe copii”.
Ministrul Educației a precizat că decizia privind eliminarea acestor evaluări naționale în învățământul primar nu va fi luată de pe o zi pe alta, ci în urma unei analize.
EVALUARE NAŢIONALĂ. Chiar și concursurile la care sunt invitați să participe copiii din clasele I-IV trebuie să se desfășoare sub formă de jocuri – spune ministrul Educației, care a avut și câteva recomandări pentru părinți.
Manualele şcolare vor fi revizuite total pentru simplificarea lor
EVALUARE NAŢIONALĂ. Ministrul Educației Naționale a declarat că va începe revizuirea totală și sistematică a manualelor. Potrivit Ministrului Învățământului, această revizuire ar dura maxim un an de zile și ar duce la simplificarea tuturor manualelor școlare.
„Avem manuale noi pentru clasele I-IV, dar nu s-a întrebat nimeni dacă aceste manuale sunt potrivite sau nu” – a spus ministrul pavel Năstase. „Nu a făcut nimeni o evaluare în acest sens. O s-o facem noi, pentru a realiza o corelare la nivelul sistemului, între manualele de la învățământul primar, gimnazial și liceal. Suntem în proces de reînnoire a manualelor. Anul acesta este rândul manualelor de clasa a V-a. Dar, dacă nu privim ca sistem, și nu plecăm de la cele 8 competențe care sunt la nivel european, și cu dezvoltarea acestora pe competențe specifice – primar, gimnazial și liceal – atunci există riscul să apară suprapuneri. Această revizuire – de la clasa I la clasa a XII – va fi una laborioasă, care să scoată în evidență toate problemele care țin de conținutul manualelor.”