„În contextul în care se militează pentru valorizarea sistemului educaţional, renunţarea la Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a şi intrarea la liceu fără examen naţional sau fără examen de admitere va îngropa definitiv actualul sistem educaţional. Prin urmare, dat fiind contextul real în care se situează învăţământul românesc- scăderea prestigiului şcolii din cauza pierderii valorii actului educativ şi a diminuării până la anulare a rolului evaluării la sfârşitul ciclurilor de şcolarizare, devalorizarea impactului social al absolvenţilor de învăţământ mediu şi superior- solicităm Ministerului Educaţiei maturitate decizională, astfel încât opţiunea care va substitui actuala procedură de admitere în învăţământul liceal să fie într-adevăr una care să asigure creşterea calităţii educaţiei naţionale într-un timp cât mai scurt”, reiese din comunicatul de presă al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar.
Reprezentanţii părinţilor sunt de părere că orice fel de evaluare care pune elevii într-o situaţie de competitivitate este un plus pentru sistemul de educaţie.
„Suntem convinşi de rolul major al competitivităţii în societate ca impuls al evoluţiei, şi tocmai de aceea, considerăm imperios necesară competitivitatea în sistemul educaţional, unde rezultatele din ultimii ani demonstrează mediocritatea întregului demers educativ şi lipsa oricărei perspective a progresului. Atâta timp cât se doreşte un parcurs fără evaluarea competenţelor, atâta timp cât deja se acceptă o procedură de admitere în liceu a elevilor care au medii cu mult sub nota 5 şi care nu au, din păcate, nicio perspectivă în a-şi construi o carieră profesională care să le garanteze inserţia socială, ne întrebăm care va fi traiectoria unui învăţământ ale cărui etape sunt asumate în lipsa unei ierarhizări valorice dictate de o testare”, se mai arată în comunicatul de presă, potrivit Mediafax.
Potrivit celui mai recent raport realizat de UNICEF, prezentat miercuri, România ar trebui să ia în considerare suspendarea evaluării de la clasa a VIII-a şi revizuirea parcursurilor şcolare.
„Având în vedere consecinţele negative ale actualelor examinări naţionale asupra învăţăturii, motivaţiei şi evoluţiei elevilor, este importantă creşterea calităţii lor. Ca o primă prioritate, România ar trebui să îmbunătăţească calitate şi imparţialitatea evaluării naţionale pentru clasa a VIII-a, ţinând cont de miza importantă a acestei pentru studiile viitoare ale elvilor. Pe viitor, România ar trebui să revizuiască parcursurile şcolare şi certificarea de la nivelul învăţământului secundar, luând în considerare inclusiv posibilitatea suspendării evaluării naţionale pentru clasa a VIII-a”, se arată în raportul „Evaluările şi examinările în sistemul de educaţie din România”, realizat de Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF).
Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a explicat că încă nu se poate lua o decizie referitoare la evaluarea naţională de la clasa a VIII-a.