EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014: Ministrul Remus Pricopie a motivat că evaluările au fost mutate cu aproape o lună pentru ca elevii să aibă timp să se familiarizeze cu aceste teste, pentru că sunt pe model internaţional.
VEZI ŞI: Ministerul Educaţiei pregăteşte MODIFICĂRI pentru anul şcolar 2014-2015. Vezi ce se schimbă
Evaluările care se fac în premieră anul acesta la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a se vor derula între 28 şi 30 mai pentru elevii de clasa a IV-a, între 2 şi 4 iunie pentru cei din clasa a II-a şi în 5 – 6 iunie pentru elevii de a VI-a, a anunţat, joi, ministrul Educaţiei. Rezultatele evaluărilor nu vor fi trecute în catalog.
Noul CALENDAR stabilit de Ministerul Educaţiei este următorul:
CLASA a IV-a
– 28 mai 2014: – Limba Română
– 29 mai 2014: – Matematică
– 30 mai 2014: – Limba maternă
CLASA a II-a
– 2 iunie 2014: Limba română – scris, citit
– 3 iunie 2014: Limba maternă – scris, citit
– 4 iunie 2014: Matematică
CLASA a VI-a
– 5 iunie 2014: Limbă şi comunicare
– 6 iunie 2014: Matematică şi Ştiinţe ale naturii.
EVALUARE NAŢIONALĂ 2014: Calendarul Evaluării Naţionale 2014, publicat de Ministerul Educaţiei:
Potrivit Ministerului Educaţiei, examenul se va desfăşura în conformitate cu metodologia aplicată şi în 2013. Cu toate acestea, se va modifica Programa pentru Limba şi literatura slovacă maternă, valabilă pentru evaluarea naţională în anul şcolar 2013 – 2014. În schimb, programa pentru restul disciplinelor de examen rămâne aceeaşi.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că notele obţinute în clasele V-VIII vor conta doar în proporţie de 25% la admiterea la liceu, dat fiind faptul că există discrepanţe majore între media de la Evaluarea Naţională şi notele date de profesori, care sunt „subiective”. „Au fost şcoli unde elevii aveau la clasă medii de 7-8 şi la evaluarea naţională au luat 2”, a declarat Remus Pricopie.
Comisiile judeţene de organizare a Evaluării Naţionale vor asigura dotarea cu camere funcţionale de supraveghere video a sălilor de examen, a sălilor în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi a salilor în care se preiau, se evaluează şi se depozitează lucrările scrise.
EVALUARE NAŢIONALĂ 2014: Începând din 2014, în calcularea mediei de admitere în liceu, media de la evaluarea naţională va reprezenta 75 la sută, faţă de 50 la sută în anii trecuţi, scăzând astfel la 25 la sută ponderea notelor din ciclul gimnazial.
Cursurile la clasa a VIII-a se vor încheia în 13 iunie 2014, iar în perioada 16-18 iunie va avea loc înscrierea la evaluarea naţională.
EVALUARE NAŢIONALĂ 2014: Calculul mediei de admitere utilizate pentru admiterea în învățământul liceal pentru anul școlar 2014-2015
1. Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naŃională susŃinută de absolvenŃii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 25% în calculul mediei de admitere.
EVALUAREA NAŢIONALĂ, admiterea la liceu şi bacalaureatul vor fi date, din 2019, după modelul testelor PISA, respectiv cel de interdisciplinaritate, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate luni de Guvern, care modifică Legea educaţiei introdusă în mandatul lui Daniel Funeriu.
Citeşte şi: