EVALUARE NAŢIONALĂ 2017. Cum pot elevii să reducă anxietatea în faţa marilor examene?

Cum săptămâna viitoare elevii de clasa a VIII-a vor susține Evaluarea Națională, a revenit în discuție problema stresului resimțit de elevi în fața marilor testări școlare. În acest context, specialiștii Intuitext în educație oferă o serie de sfaturi pentru a reduce această anxietate și a crește șansele obținerii unor rezultate mulțumitoare.
Iulian Tudor
17 iun. 2017, 11:41
EVALUARE NAŢIONALĂ 2017. Cum pot elevii să reducă anxietatea în faţa marilor examene?

Când vine vorba de examene, nivelul de stres poate crește în asemenea măsură încât elevii nu își mai pot aminti foarte bine ce au învățat. Pot apărea atacuri de panică, gânduri iraționale legate de consecințele evaluării, sentimentul de vinovăție, oboseală, iritabilitate, palpitații sau un apetit scăzut. În acest context, specialiștii Intuitext în educație oferă câteva sfaturi pentru a reduce această anxietate și a crește șansele obținerii unor rezultate mulțumitoare.

Citeşte şi Sfaturi simple, care te ajută să înveţi uşor. Vezi de ce nu poţi memora informaţiile şi ce trebuie să faci

Realizați un orar clar de studiu, cu împărțirea egală a materiei. Mulți elevi se simt copleșiți de volumul mare de informații pe care trebuie să-l asimileze înaintea unui examen important, mai ales dacă momentul începerii pregătirii propriu-zise a fost amânat. Soluția ar putea fi realizarea unui orar, care îi va ajuta pe elevi să se organizeze și să aibă o evidență mai clară a materiei parcurse.

Realizați o hartă a subiectelor. Pentru că de multe ori nu știu de unde să înceapă pregătirea pentru examen, elevii au tendința să amâne acest moment. Exact ca atunci când ne dorim să mergem într-o călătorie, dar nu am ales destinația, și în acest caz, fără un traseu bine stabilit, progresul educațional va fi inexistent. De aceea, specialiștii Intuitext în educație sugerează ca elevii să-și creeze o hartă a subiectelor pe care le au de învățat, alcătuită din toate capitolele din materia de examen. În plus, această listă poate fi împărțită pe sub-capitole și puncte principale, pentru a putea urmări mai ușor evoluția.

Începeți acum pregătirea pentru examen. Deși se simt copleșiți de volumul mare de informații pe care trebuie să-l învețe, mulți elevi amână momentul începerii pregătirii. Dar cum, de regulă, timpul de învățare nu pare niciodată suficient, specialiștii Intuitext în educație îi sfătuiesc pe elevi să valorifice în chip cât mai eficient timpul pe care îl mai au la dispoziție până la examen.

Perspectiva corectă. Sigur că un examen e important și are un impact puternic asupra evoluției academice a elevilor, însă e necesar ca aceștia să aibă, totuși, o perspectivă corectă asupra lucrurilor. Cât timp pregătirea pentru o anumită testare este făcută din timp, iar elevii sunt implicați în propriul parcurs educațional, atunci nu ar exista motive întemeiate pentru ca ei să-și facă griji, să devină anxioși sau să aibă alte manifestări asemănătoare din punct de vedere emoțional.

Citeşte şi BAREME MATEMATICĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2017 EDU.RO: Cum se rezolvau SUBIECTE MATEMATICĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2017

Cea mai bună metodă de învățare. La un simplu search pe Google putem descoperi nenumărate metode de învățare. De la sublinierea cu diverse culori, la rezumate, repetarea zilnică a materiei sau „tehnica palatului memoriei”, internetul oferă soluții rapide și eficiente. Totuși, specialiștii Intuitext în educație le recomandă elevilor să testeze aceste metode înainte de examen, astfel încât în perioada de dinaintea acestei testări să se pregătească folosind exact acele tehnici care li se potrivesc. Nu există o metodă unică, eficientă pentru toți elevii, așa că aflarea celei potrivite fiecăruia dintre elevi este esențială.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Condimentul care reduce colesterolul. Costă numai câțiva lei, se găsește în orice supermarket și ajută la menținerea echilibrului în corp
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
Înşelăciunea Kaufland face ravagii printre clienţi. Mesajul care ar trebui să îi pună pe gânduri pe cumpărători, ce date se cer
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Radarul de ultimă generație, instalat în România. Detectează de la 450 de km
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
CDU/CSU pe primul loc în exit-pollurile alegerilor anticipate din Germania
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!