Evaluarea Naţională 2020: Elevilor cu peste 37.3 grade li se mai ia de încă 3 ori temperatura, la interval de 2-5 minute

Ministerul Educaţiei a anunţat ce reguli vor fi respectate în zilele de examen la Evaluarea Naţională. La intrarea în şcoală, cadrele medicale vor face triajul epidemiologic al elevilor cărora li se va lua temperatura "ce nu trebuie să depășească 37.3 grade Celsius". Dacă temperatura înregistrată depăşeşte maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute.
Romania TV
12 iun. 2020, 14:51
Evaluarea Naţională 2020: Elevilor cu peste 37.3 grade li se mai ia de încă 3 ori temperatura, la interval de 2-5 minute

Regulile de triaj au fost comunicate de Ministerul Educaţiei, după ce Avocatul Poporului a cerut de urgenţă eliminarea limitei de 37,3 grade Celsius care a fost stabilită anterior drept condiţie pentru ca elevii să poată întra în examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat, notează edupedu.ro.

Ministerul Educaţiei a anunţat, vineri, 12 iunie, că elevii „care au avut temperatura peste maximul admis” vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie. Instituția menține, astfel, triajul epidemiologic și temperatura 37.3 ̊C ca prag maxim pentru intrarea în examen.

Cum va fi efectuat triajul epidemiologic al elevilor la examenele naţionale

  • În zilele de examen, la intrarea în centrul de examen (în școală), cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor astfel:
  • Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 grade Celsius. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;
  • Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră;
  • Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

Măşti de protecţie pentru elevi şi profesori, obligatorii la fiecare centru de examinare

Fiecare centru de examen trebuie să aibă covorașe dezinfectante, măști de protecție pentru elevi și profesori, substanțe dezinfectante pentru mâini, dar și să:

  • se realizeze curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
  • intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
  • se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
  • În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.

Comunicatul Ministerului Educației

„Peste 170.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține Evaluarea Națională, sesiunea 2-27 iunie 2020.

La Evaluarea Națională din sesiunea 2-27 iunie 2020 s-au înscris 172.482 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care 16.004 în municipiul București, conform situației centralizate de către Ministerul Educației și Cercetării.

Examenul începe luni, 15 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Miercuri, 17 iunie, se desfășoară proba la Matematică. 10.294 de absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține joi, 18 iunie, proba la Limba și literatura maternă.

Probele pentru examenele naționale încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 4.337 de centre de examen.

Ultima zi de şcoală. Elevii intră în vacanţa de vară. Calendarul de la Evaluarea Naţională şi BAC 2020. Când se întorc la cursuri

Primele rezultate vor fi comunicate marți, 22 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.

Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise, după finalizarea ultimei probe prevăzute în Calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale.

Ce reguli trebuie să respecte elevii în timpul examenului

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.

În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învățământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor astfel:

Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;
Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră;
Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).
Reamintim faptul că fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc). De asemenea:

se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.

Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 15 – 18 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.”

Calendarul sesiunii de examene pentru Evaluare Națională 2020

  • 2-5 iunie 2020 Înscrierea la evaluarea națională;
  • 15 iunie 2020 Limba și literatura română – probă scrisă;
  • 17 iunie 2020 Matematica – probă scrisă;
  • 18 iunie 2020 Limba și literatura maternă – probă scrisă;
  • 22 iunie 2020 (până la ora 14:00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;
  • 22 iunie (ora 16:00-ora 19:00) – 23 iunie (ora 8:00-ora 12:00) Depunerea contestațiilor;
  • 23-26 iunie 2020 Soluționarea contestațiilor;
  • 27 iunie 2020 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor;

Calendarul sesiunii pentru Bacalaureat 2020

  • 3 – 10 iunie 2020 Înscrierea candidaților
  • 11 – 17 iunie 2020 Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale
  • 22 iunie 2020 Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă
  • 23 iunie 2020 Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă
  • 24 iunie 2020 Proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă
  • 25 iunie 2020 Proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă
  • 30 iunie 2020 Afișarea rezultatelor la probele scrise – până la ora 12:00
  • 30 iunie 2020 Depunerea contestațiilor în intervalul orar 16:00 – 20:00
  • 1 iulie 2020 Depunerea contestațiilor în intervalul orar 8:00 – 12:00
  • 1 – 4 iulie 2020 Rezolvarea contestațiilor
  • 5 iulie 2020 Afișarea rezultatelor finale

BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA 12 IUNIE. 222 de noi cazuri de COVID şi 11 DECESE în 24 de ore

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Vești la extreme pentru pensionari. Cine câștigă bani în plus, cine pierde
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Discursul Președintelui SUA Donald Trump la Forumul Economic Mondial de la Davos
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin