Evaluarea Naţională 2022, reguli stricte de la Ministerul Educaţiei. Sfaturi pentru nota 10

​Examenul de Evaluare Națională 2022 începe marți, 14 iunie, cu proba de română și continuă joi, 16 iunie, cu proba de matematică. În afară de studiul la clasă, elevii de clasa a VIII-au au avut la dispoziție o serie de teste de antrenament pentru a se familiariza cu rezolvarea subiectelor la română și la matematică pentru Evaluarea Națională 2022.
Filip Stan
13 iun. 2022, 07:55
Evaluarea Naţională 2022, reguli stricte de la Ministerul Educaţiei. Sfaturi pentru nota 10

Evaluarea Naţională 2022 se apropie cu pasi repezi și, la fel ca în fiecare an, Ministerul Educației a emis un set de reguli importante care trebuie respectate de candidați, atât cu privire la buna desfășurare a examinării, cât și cu privire la depunerea contestațiilor și afișarea rezultatelor. Iată ce trebuie să știe atât elevii, cât și părinții, deopotrivă.

Ce reguli vor trebui să respecte elevii la Evaluarea Națională 2022

Viitorii absolvenți de gimnaziu sunt tot mai aproape de primul examen important din viața lor. Rezultatele obținute la testele de Evaluare Natională vor decide liceul la care vor urma să studieze în următorii patru ani, așadar elevii trebuie să se pregătească temeinic pentru ca aspirațiile lor să se îndeplinească.

Vezi AICI noile Subiecte rezolvate pentru Evaluarea Nationala – la Limba Romana si Matematica

Evaluarea Națională 2022 se desfășoară, ca şi anii trecuţi, într-o singura sesiune, unde atât elevii absolvenți ai învățământului de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să sustină examenul fară taxă. Pentru a veni în ajutorul lor, Ministerul Educației a venit cu unset de reguli precise în ceea ce privește Evaluarea Națională 2022.

Când se intră în sala de examinare

Potrivit portalinvatamant.ro, intrarea elevilor în sală, pentru a susține examenul, se va realiza până la ora 8:30. Candidații la Evaluarea Națională vor trebui să își lase gentile sau ghiozdanele într-o sală special aleasă de comisia din centrul de examinare.

Reguli clare la Evaluarea Națională 2022. Cu ce le este interzis elevilor să vină în sala de examen

Conform regulamentului transmis de Ministerul Educației, candidaților le este interzis să aibă asupra lor, în sălile de examinare, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte obiecte de acest fel ori în băncile în care sunt așezați orice fel de lucrări: manuale, cărți, culegeri, dicționare, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau alte lucrări de orice fel, care ar putea fi folosite la rezolvarea subiectelor.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2022, subiecte română. Precizări importante de la Ministerul Educaţiei

Reguli Evaluarea Națională 2022

De asemenea, candidații nu trebuie să aibă asupra lor, în sala de examen, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte  obiecte de acest fel sau în băncile în care sunt așezați telefoane mobile, caști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet, care să fie utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu cei din exterior.

Și nu în ultimul rând, candidații nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care ajută la copiat sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau orice alt material care ar putea fi utilizat pentru rezolvarea subiectelor.

Schimbări majore în structura noului an şcolar. Câte vacanțe și zile libere vor avea elevii în anul şcolar 2022-2023

Ce se întâmplă cu elevii dați afară din examen

Orice fel de încălcare a acestor reguli la Evaluarea Națională 2022 se va considera fraudă/tentativă de fraudă, iar elevii vor fi eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de altii și indiferent dacă ei au primit sau au transmis materiale interzise.

Cei care sunt eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor primi nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

Calendar Evaluarea Națională 2022

  • 14 iunie 2022: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 16 iunie 2022: Matematică – probă scrisă
  • 17 iunie 2022: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 23 iunie 2022 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00): Depunerea contestațiilor
  • 24 iunie 2022 (ora 08:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor
  • 30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Important! Media obținută la Evaluarea Națională 2022 este singurul criteriu care contează la admiterea în învățământul liceal.

Cum se corecteaza lucrarile la Evaluarea Nationala 2022

Comisia nationala de organizare a Evaluarii Nationale stabileste prin procedura specifica modalitatea de evaluare a lucrarilor, de solutionare a contestatiilor si de transmitere a lucrarilor, precum si componenta, atributiile membrilor comisiilor din centrele de examen, din centrele zonale de evaluare si din centrele regionale/judetene/al municipiului Bucuresti de contestatii, modelul tipizatului de examen, modalitatea de secretizare si securizare a lucrarilor scrise si consemnarea in documentele de examen a rezultatelor obtinute de candidati la evaluarea nationala pentru absolventii clasei a VIII-a.

Comisia nationala de organizare a evaluarii nationale poate decide ca activitatile din cadrul evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII a sa se realizeze utilizand aplicatia informatica dedicata examenelor nationale.

In procesul de evaluare initiala a lucrarilor scrise si de rezolvare a contestatiilor, dupa validarea finalizarii evaluarii de catre cei doi profesori evaluatori, in cazul in care diferenta dintre notele celor doi evaluatori este mai mica sau egala cu 1 punct, este calculata nota finala, ca medie aritmetica cu doua zecimale a notelor acordate de evaluatori, fara rotunjire, fiind inregistrata in catalogul evaluarii nationale.

In cazul in care diferenta intre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectata de alti doi profesori evaluatori.

Dupa validarea finalizarii evaluarii, nota finala este calculata luand in considerare cele 4 (patru) note. Dupa eliminarea celor doua note/valori extreme, nota finala se calculeaza ca medie aritmetica cu doua zecimale, fara rotunjire, a celor doua note/valori centrale. Media rezultata reprezinta nota finala si este inregistrata in catalogul evaluarii nationale.

In cadrul etapei de solutionare a contestatiilor, dupa incheierea evaluarii lucrarilor, notele acordate dupa reevaluare sunt comparate cu cele acordate in etapa de evaluare initiala. In situatia in care se constata o diferenta de notare mai mare de 1 punct, in plus sau in minus, intre nota de la evaluarea initiala si cea de la contestatii, lucrarea este reevaluata de alti doi profesori evaluatori.

Reevaluarea se face respectand cu strictete baremul de evaluare si notare si toate procedurile de evaluare. Nota acordata de cea de-a doua comisie de contestatii este nota finala obtinuta de candidat.

Nota obtinuta in etapa de solutionare a contestatiilor este nota definitiva, indiferent de punctajul obtinut, in plus sau in minus, fata de nota acordata in etapa de evaluare initiala a lucrarii. Aceasta nota nu mai poate fi modificata si reprezinta nota obtinuta de candidat la proba respectiva.

Comisia nationala de organizare a evaluarii nationale va transmite comisiilor judetene/comisiei municipiului Bucuresti modelul borderoului de evaluare care va fi utilizat in centrele zonale de evaluare si in centrul de contestatii judetean/al municipiului Bucuresti, anexa la procedura specifica evaluarii nationale.

Cum se corecteaza un raspuns gresit pe foaia de examen la Evaluarea Nationala

Potrivit regulamentului de redactare a lucrarii scrise de la Evaluarea Nationala, un raspuns completat in casuta de raspuns poate fi corectat prin taierea cu o linie orizontala a literei scrise in casuta si scrierea in dreapta casutei a literei asociate raspunsului considerat correct;

Un raspuns care consta in marcarea cu X a unei optiuni poate fi corectat prin taierea cu o linie orizontala a marcajului X si marcarea cu X a raspunsului considerat correct.

Sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastra.

In cazul itemilor care vizeaza sintaxa frazei, nu se considera semn particular delimitarea propozitiilor in fraza.

Copii de nota 10. Cum gândesc cei mai buni elevi români: „Drumul e mai important decât rezultatul”

Anul trecut, 120 de absolvenți de clasa a VIII-a, de șapte ori mai puțini decât anul pprecedent, au obținut media 10 la Evaluarea Națională.  A fost primul an în care Evaluarea a fost făcută după așa-numitul sistem PISA, un programul de evaluare internaţională a elevilor, care a făcut, poate, ca numărul celor „de 10” să fie mai mic decât anul trecut (120 față de 839).

În acest sistem nu sunt evaluate cunoștințele învățate „pe de rost”, ci ceea ce ştiu şi pot face elevii în mod practic, la finalul învăţământului obligatoriu, cu cunoștințele pe care le-au asimilat. De altfel, numărul notelor de 10 la limba și literatura română, o materie cu un grad de subiectivism mai mare au fost cu mult mai puține decât cele de la matematică (467 față de 1.439).

Portrete de elevi de 10

Robert Lascăr dorește să devină neurochirurg și spune că pasiunea de a fi medic a moștenit-o de la tatăl său. Drumul pentru media 10 a însemnat pentru el concentrare, stabilirea clară a obiectivelor și echilibru între muncă și relaxare.

Mai important decât rezultatul în sine, la orice fel de concurs, este drumul și toate experiențele și tot ce ai învățat din asta.

Când ai un obiectiv, ca mine, un examen atât de important și o echipă de profesori care sunt foarte interesanți și implicați reușești să treci peste obstacole și reușești să-ți găsești un ritm armonios de lucru, cum am reușit eu și colegii mei”, spune la Europa Liberă elevul de 10 de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași.

Robert povestește că a muncit mult – și acasă și la școală și la meditații, dar a reușit o facă fără a fi epuizat: „Am muncit, dar nu mă simt foarte solicitat. Desigur că trebuie să existe un ritm organizat și trebuie să existe și pauze, și recreere. E foarte important, pe lângă ritmul de lucru. Eu fac un sport de care sunt foarte atașat, tenis, și în fiecare weekend mă duceam o oră – două la tenis, îmi eliberam mintea și chiar am simțit că m-a ajutat foarte mult.” Lui Robert i s-au părut destul de ușoare subiectele, dar a știut și că „trebuie să fie foarte multă concentrare ca să nu îți scape lucrurile ușoare”.

Examenul la matematică a fost mai ușor pentru Robert pentru că îi place mai mult matematica. Anul acesta a fost și la Olimpiada națională și a luat medalia de argint. Robert a analizat lucrurile pragmatic și s-a concentrat mai mult pe învățatul la română.

Mai important decât rezultatul în sine, la orice fel de concurs, nu numai la această evaluare, este drumul și toate experiențele și tot ce ai învățat din asta. Normal că și rezultatul este important, dar mie mi se pare că tot prin ce am trecut eu a fost mai important și am fost foarte fericit de tot ce s-a întâmplat”, spune Robert Lascăr, elev de 10 la Evaluarea Națională din 2021.

Ilinca Balaban are 14 ani, este proaspătă absolventă a Școlii Gimnaziale nr. 97 din București, și a obținut media 10 la examenele de Evaluare Națională – o confirmare a muncii și un lucru bun pentru viitor.

„În primul rând înseamnă posibilitatea de a merge la orice liceu, ceea ce înseamnă foarte mult și înseamnă și că n-am muncit degeaba. În niciun caz nu mă așteptam să iau 10 la română”, spune Ilinca. Chiar dacă e mai bună la matematică, a învățat la fel de mult și a luat meditații pentru ambele examene nu doar pentru a parcurge materia, dar și pentru a înțelege ce trebuie să învețe pentru examen. „Am făcut și meditații, în principal am avut nevoie la română și m-au ajutat foarte mult. M-a ajutat și doamna profesoară de la școală. Și la matematică am făcut, dar la matematică eram mai sigură pe mine, n-am avut la fel de multe probleme ca la româna”.

Ilinca spune că pandemia i-a afectat programul de învățare, dar a reușit să se adapteze rapid la sistemul online.

Pentru că și-a dedicat ultimii patru ani învățării matematicii și pentru că are media 10 la evaluare, Ilinca vrea să aleagă cel mai bun liceu cu profil de matematică/informatică. Cât despre relaxare, are trei proiecte pentru această vară: să vadă locuri noi, să stea mai mult cu prietenii și să învețe o nouă limbă străină.

Și pentru Andra Vârlam de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași examenul a fost o bună experiență pentru viitoare competiții, iar media 10 înseamnă accesul la un liceu bun. Și nu numai: „Acest examen a fost cheia spre intrarea într-o viață mai bună și spre un viitor strălucit. Nu cred că pot să spun că a fost greu sau ușor pentru că fiecare l-a interpretat [n.r. diferit], cred că a fost exact ce mi-a trebuit mie ca să fiu atentă la subiecte și să rezolv ca să iau notă maximă.”

Andra spune că s-a pregătit în fiecare zi și că au ajutat-o foarte mult profesorii ei. Nu a făcut și meditații, pentru că lucrul cu profesorii ei și munca acasă au fost suficiente.

Pe județe, cele mai multe medii de 10 au fost obținute în Cluj: 13 în Cluj-Napoca, una la Turda și una la Gilău.

Ioana-Daiana Drânda, de la Liceul Teoretic „Gelu Voievod” din Gilău ne-a spus că e foarte importantă experiența câștigată în urma examenului, dar și nota, care arată că tot ce a făcut în ultimii ani are sens și că a muncit cu folos.

Am muncit foarte mult și mă bucur că mi s-a confirmat munca. Nu a fost foarte greu examenul, dar a fost greu să învăț tot ca să mă asigur că orice ne-ar da, știu. La matematică nu mi-a fost deloc greu pentru că am fost și olimpică pe țară, în schimb, la română am muncit mai mult. Asta pentru că la simulare am luat 10 la matematică, dar numai 9.70 la română și am vrut să iau tot 10”.

Cu Ioana am vorbit în timp ce era în mașină cu tatăl ei. S-au oprit în fața Liceului din Gilău pentru a face această poză.

Ioana a făcut meditații, a fost la un club de matematică iar după examen au urmat tortul și cadoul promis de părinți: exact telefonul mobil pe care și-l dorea. Vrea să facă matematică/informatică la liceu, iar după aceea are doua variante: fie Academia de Poliție, fie profesoară la universitate

Româna a fost mai greu pentru că nu erau doar lucruri exacte și nu știi cum vor interpreta profesorii, fiecare percepe in mod diferit.

Amalia Lefter de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași este convinsă că succesul la Evaluare are legătură directă cu munca din toți cei patru ani de gimnaziu și cu cei din jurul ei.

Sunt foarte fericită. Când am văzut rezultatele eram foarte surprinsă și nu mă așteptam să iau notele maxime, deși știam că am scris foarte bine și aveam încredere în cunoștințele mele. Am învățat constant toți anii ăștia de gimnaziu și consider că meritul nu e numai al meu și că au contribuit și colegii mei și părinții, dar și profesorii, în primul rând, care m-au îndrumat și m-au susținut în fiecare moment dificil.” Evaluarea Amaliei cu privire la examen, în noul sistem PISA, este că nu a fost unul dificil, dar admite și că s-a pregătit foarte mult.

Erau câteva exerciții la care se putea greși mai ușor, dar cu atenție, se putea primi o notă destul de bună. La româna a fost mai greu pentru că nu erau doar lucruri exacte și nu știi cum vor interpreta profesorii, fiecare percepe in mod diferit”, spune ea.

Amalia nu este sigură ce și-ar dori să facă în viitor, dar știe că nu vrea să plece din țară.

Amalia a făcut meditații pentru a consolida informațiile din clasă „cred că profesorii de la clasă au fost foarte importanți. Și cei de la pregătire m-au încurajat foarte mult”.

Îmi plăcea să desenez, dar n-am mai desenat de un an.

Ștefan Matei de la Școala Gimnazială numărul 97 din București spune că a muncit foarte mult pentru a obține media 10. Și a făcut chiar sacrificii: „Am învățat destul de mult, nu prea am avut timp liber, mi-am uitat toate pasiunile pe care le aveam. Îmi plăcea să desenez, dar n-am mai desenat de un an”.

Meditațiile au contat foarte mult, pentru că a putut învăța mai bine subiectele de la evaluare. „Am făcut meditații mai ales la limba română, de două ori pe săptămână, iar la matematică am făcut o dată pe săptămână. La matematică mă descurcam mai bine, dar la română nu aveam prea multe cunoștințe”, spune Ștefan.

Chiar dacă Ștefan își dorea în copilărie să devină astronaut, acum se gândește la meseria de programator și va alege un liceu de matematică/informatică. „Mi se pare că și nota și experiența învățatului sunt la fel de importante, deoarece nota este oglinda experienței, adică arată că am învățat și că m-am pregătit”, spune Ștefan.

Clasa a VIII-a în pandemie

Specialiștii în educație și psihologii admit la unison că elevii au fost printre cei mai afectați de urmările pandemiei de COVID-19. Oscilarea între școala online și cea față în față, îndepărtarea de prieteni și de colegi, nesiguranța, au fost realități cu posibile efecte pe termen lung care trebuie gestionate cu atenție, spun psihologii

Pentru elevii de 10 la Evaluarea Națională, pandemia a schimbat multe lucruri, dar, în cazul lor, ajutorul venit de la părinți și profesori a fost vital. Amalia spune că provocările pandemiei au trecut, pur și simplu mai ușor cu ajutorul celor din jurul ei și al profesorilor. Și Robert completează: „nu mi-a fost foarte greu, am avut noroc că profesorii ne-au fost alături și ne-au ajutat”.

Chiar dacă pandemia i-a dat peste cap programul de învățare, Ilinca a reușit să se adapteze. „Învățarea în perioada de pandemie a fost destul de grea la început, înainte să ne adaptăm și să se pună la punct toate lecțiile online făcute de profesori. Însă de la începutul clasei a VIII-a, de exemplu, totul a decurs foarte bine și nu mi s-a părut că avut un mare impact în ceea ce înseamnă învățarea pentru evaluare, pentru că profesorii au fost foarte serioși și ne-au ajutat să înțelegem chiar și în perioadele acestea”, spune Ilinca. 76,80%, dintre elevii care au participat la Evaluarea Națională 2021 au obținut medii mai mari sau egale cu 5, un procent apropiat de cel din 2020, care a fost de 76,10%.

Pentru Andra, partea grea a pandemiei a fost că nu a reușit să își vadă prietenii atât de mult cât și-ar fi dorit, dar a exista și o parte bună: a avut mai mult timp să se concentreze asupra pregătirii pentru examen.

Și Ioana confirmă – pandemia a avut o parte bună: a putut sta acasă, unde a avut tot confortul necesar învățatului.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Un scenariu horror pentru șoferi. Cum rezolvă o mare criză
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!