Evaluarea Națională 2024. Recomandările profesorului Cătălin Ciupală la proba de Matematică

În această săptămână, elevii de clasa a 8-a susțin probele pentru Evaluarea Națională 2024. Marți, 25 iunie, aceștia vor susține proba la limba română, iar joi, 27 iunie, la matematică.
Alina Costache
24 iun. 2024, 09:14
Evaluarea Națională 2024. Recomandările profesorului Cătălin Ciupală la proba de Matematică

Elevii de clasa a 8-a susțin în această săptămână Evaluarea Națională 2024. Marți, 25 iunie, va avea loc proba la limba română, iar joi, 27 iunie, la matematică. În cazul celei de-a doua probe, elevii trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte. Mai exact, elevii sunt îndemnați să rezolve problemele pe care le consideră dificile, pentru că pot fi notați dacă din explicații reiese un raționament corect de abordare.

Evaluarea Națională 2024. Sfaturile profesorului Cătălin Ciupală

Cătălin Ciupală, profesor de matematică la  Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov vine cu o serie de recomandări pentru absolvenții de gimnaziu.

„Dacă un exercițiu nu a fost rezolvat corect, ar fi de dorit ca aceștia să înțeleagă baremul, apoi soluţia să fie scrisă complet, iar apoi trebuie făcută o reverificare a corectitudinii”, a spus profesorul pentru Edupedu.

Mai mult, „Este important de știut că se pot primi puncte și pe rezolvare parțială. Dacă un elev nu știe să rezolve un exercițiu, ar fi bine să se gândească la el intens aproximativ 10 minute și apoi să treacă mai departe la o altă problemă, urmând să revină asupra exercițiului lăsat – de multe ori, copiii vor reuși să găsească soluția”, a mai spus acesta.

Totodată, odihna este extrem de importantă în această perioadă pentru elevi, iar înainte de examen, trebuie să aibă grijă să doarmă suficient.

„Ar fi bine să fie cât se poate de odihniți, să doarmă cel puțin 8-9 ore pe noapte, este de preferat se ducă la culcare până la ora 22:00. Înainte de somn și imediat ce se trezesc, este bine să stea o perioadă de timp fără telefon, să se relaxeze sau să citească ceva plăcut. După-amiezele/serile până la examen, să facă activități sportive plăcute, ușoare, să se plimbe cu prieteni în aer liber, dacă este posibil, în natură.

Pe căldurile acestea, copiii să aibă la ei o sticlă cu apă (de preferat plată), biscuiți sau o ciocolată, în caz că le scade glicemia și nu se mai pot concentra. Penarul și ustensilele de geometrie să fie pregătite cu o seară înainte, ca să nu aibă grija lor în dimineața examenului.

Până la școală, înainte de examen, copiii să meargă câteva minute pe jos, fiindcă ajuta la diminuarea emoțiilor. În dimineața examenului, să mănânce ceva ușor, astfel încât procesul de digestie să nu consume multe dintre resursele organismului.

Formulele la matematică ar trebui să fie verificate prin autotestare. Să rezolve variantele de examen din anii trecuți și apoi, cu un pix roșu, să verifice, cu datele, criteriile, răspunsurile sau soluțiile din barem, dacă au făcut bine sau nu, marcând/bifând corespunzător.

Citește și: Ligia Deca aruncă bomba despre Evaluarea Națională. Cum se va face repartizarea în centrele de examen

Dacă un exercițiu nu a fost rezolvat corect, ar fi de dorit ca elevul să înțeleagă baremul, apoi soluţia să fie scrisă complet, iar apoi trebuie făcută o reverificare a corectitudinii. Foarte important este ca elevul să studieze baremul ca să vadă, pe de o parte, etapele importante ale rezolvării și, pe de altă parte, exact ce se punctează. Este posibil să nu rezolve complet o cerință, dar să ia 1p sau 2p.

Este important de știut că se pot primi puncte și pe rezolvare parțială. Dacă un elev nu știe să rezolve un exercițiu, ar fi bine să se gândească la el intens aproximativ 10 minute și apoi să treacă mai departe la o altă problemă, urmând să revină asupra exercițiului lăsat – de multe ori, copiii vor reuși să găsească soluția.

Elevii să fie pragmatici, să scrie exerciţiile pe foaia de examen imediat ce le-au rezolvat – este important să bifeze ce au rezolvat. Totdeauna să înceapă cu problemele pe care le ştiu. Scopul final este „câştigarea” a cât mai multor puncte.”, a mai spus Cătălin Ciupală.

Citește și: Statutul elevului 2024. Părinții și elevii pot solicita, în scris, în termen de 5 zile lucrătoare, reevaluarea lucrării scrise dacă sunt nemulțumiți de notare

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ministrul Energiei cere prelungirea plafonării la energie și gaze: subvenții bazate pe venit
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București