Evaluarea psihosomatică pentru înscrierea la clasa pregătitoare 2019. Cum se desfăşoară

Copiii care împlinesc 6 ani după 1 septembrie 2019 pot să urmeze clasa pregătitoare numai după ce trec printr-o evaluare psihosomatică. Durează 20 de minute, se realizează la grădinițele de stat pentru copiii înscriși acolo și la sediile Centrelor de resurse și asistență educațională în cazul celor care urmează o grădiniță privată.
Iulian Tudor
26 feb. 2019, 08:48
Evaluarea psihosomatică pentru înscrierea la clasa pregătitoare 2019. Cum se desfăşoară

Ce anume verifică psihopedagogii care îi evaluează pe copii și ce înseamnă că un copil nu este pregătit să urmeze școala, a explicat pe larg profesorul psihopedagog Aurelia Stănculescu, directorul Centrului din București care realizează această activitate. Irina Geabot, psihoterapeut, a punctat pentru Edupedu.ro elementele la care părintele trebuie să fie atent, înainte de a lua o decizie cu privire la școlarizarea copilului.

Citeşte şi Înscriere clasa pregătitoare 2019, prima etapă. Cine se poate înscrie în clasa pregătitoare în anul şcolar 2019 – 2020

Copiii care fac 6 ani până la 31 august 2019 este obligatoriu să meargă la școală, în clasa pregătitoare.

Însă copiii care împlinesc această vârstă după 1 septembrie pot să urmeze școala numai după ce trec printr-o evaluare psihosomatică și dacă rezultatul evaluării atestă că cel mic este pregătit pentru școală.

Evaluarea psihosomatică se realizează în perioada 26 februarie – 20 martie 2019, iar rezultatul NU poate să fie contestat.

Evaluarea psihosomatică se realizează de către Centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE/CMBRAE), după ce părinții au depus o cerere fie la aceste instituții, fie la grădinițele de stat unde se desfășoară evaluarea, prevede metodologia de înscriere în clasa pregătitoare 2019.

Evaluarea copiilor care sunt în grădinițele de stat se face chiar la grădiniță. „Părinții trebuie să fie alături de copii în momentul în care se desfășoară această activitate. Trebuie să aibă copia certificatului de naștere, precum și documentul medical care atestă că fiul/fiica este apt pentru școală sau clinic sănătos”, a declarat pentru Edupedu.ro profesorul psihopedagog Aurelia Stănculescu, directorul Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE).

Pentru copiii din gradinițele private, evaluarea se realizează la sediul CMBRAE, după ce părinții sună pentru a face programare în vederea evaluării. Programările pentru evaluarea psihosomatică la CMBRAE a copiilor din grădinițele particulare se pot realiza începând din 25 februarie, la următoarele numere de telefon: 031.805.50.40, 031.805.56.98 sau 021.23.23.011. „Părinții pot să sune la aceste numere între orele 9:00 și 16:00 și cineva răspunde la cele 3 telefoane. Se poate întâmpla ca mai mulți părinți să sune deodată, noi nu avem dispecerat, ci sunt profesorii cei care răspund la telefon”, a declarat Aurelia Stănculescu pentru Edupedu.ro.

„Evaluarea durează 20 de minute. Părinții să vină relaxați, pentru că aici nu se dau examene, ci un coleg de-al nostru se împrietenește cu fiica sau fiul. Am primit telefoane de la părinți care ne-au întrebat dacă pot face pregătire pentru evaluarea psihosomatică. Evident că aici nu este vorba despre așa ceva”, a precizat pentru Edupedu.ro directorul CMBRAE.

Există un chestionar standard în funcție de care psihopedagogul evaluează copiii, „instrument pe care noi l-am validat pentru acest an școlar” și care respectă rigorile testelor standardizate, a declarat Aurelia Stănculescu.
Ce anume contează, în evaluarea psihosomatică?

„Ne intersează dacă copilul are prerechizitele necesare unui parcurs școlar, deci dacă e pregătit pentru școlaritate. Contează partea socioafectivă, comportamentul cognitiv, compartamentul verbal, dar și cel motric. Noi avem 20 de itemi, deci 20 de întrebări. Dacă cel mic a răspuns la 15 întrebări, atunci a trecut testul. Dacă are mai puțini itemi rezolvați de 15, îi recomandăm să mai rămână puțin la grădi.

Evaluarea psihosomatică ne asigură să îi depistăm pe cei care sigur vor avea probleme de adaptare la școală. Nu putem prezice performanța lor școlară, dar putem anticipa capacitatea de adaptare la mediul școlar.

Având în vedere că acești copii sunt la vârsta de 5-6 ani, când achizițiile se fac în ritmuri alerte și cantitatea de informație pe care o procesează e foarte mare, e posibil ca un copil care acum, la începutul lui februarie, nu face cei 15 itemi, să îi facă în apropiere de începutul școlii. De aceea, noi nu îi descurajăm pe cei care acum nu iau testul și le spunem că pot să îl mai facă peste 6 luni. Deci ei se poate întoarce. Au fost foarte puține cazuri, până în 5, care au venit la reevaluare în august.

Pe de altă parte, de multe ori copilul e pregătit din punct de vedere cognitiv, are un comportament verbal în parametri vârstei, dar din punct de vedere socioafectiv nu este bine dezvoltat, lucru care îi va aduce probleme în adaptarea la un colectiv nou. Sunt achiziții esențiale.

Noi le dăm la final o recomandare. Fără recomandare, părintele nu îl poate înscrie la școală pe copil. Este condiție la înscriere”, a declarat pentru Edupedu.ro directorul CMBRAE.

Ce înseamnă că un copil nu este pregătit să urmeze școala?

„Nu e pregătit înseamnă că nu are achizițiile din cele 4 planuri: comportament verbal, cognitiv, motric, socioafectiv. Dacă nu are achizițiile minimale, riscă să nu se adapteze, nu își poate concentra atenția pe o sarcină dată, are probleme să creeze legături în contexte noi, dacă e foarte mic în greutate și înălțime va avea dificultăți în a-și duce ghiozdanul, dacă nu are autonomie (nu se îmbracă singur, de exemplu) va avea dificultăți și diferențele se remarcă imediat de către ceilalți copii.

Câtă vreme copilul nu știe în ce zi a săptămânii se află, atunci va avea o dificultate să se descurce și să înțeleagă orarul de la clasă. Sunt copii care la aproape 6 ani nu știu anotimpurile. E important ca niște achiziții de bază să existe: cifrele până la 10, literele alfabetului scrise cu majuscule să le identifice pe un suport vizual – pentru că va avea o clasă cu o literă și trebuie să știe să își găsească clasa pe culoar, altfel îi va fi dificil să se orienteze într-o școală cu multe clase.

Sunt copii care nu cunosc culorile la 6 ani. Această evaluare nu urmărește să introducă în clasa pregătitoare olimpici, ci copii pregătiți să parcurgă în parametri normali clasa pregătitoare”, a declarat Aurelia Stănculescu pentru Edupedu.ro.
Care sunt riscurile menținerii copilului în grădiniță, cu o altă grupă mai mică decât el?

„Există riscul nestimulării suplimentare. În cazul copiilor care repetă ultima grupă făcută, e bine ca doamna educatoare să aibă în vedere că acest copil trebuie stimulat acolo unde nu a realizat itemii la test și să încerce să compenseze cu activități tocmai aceste lucruri pe care nu le are și să îl stimuleze suplimentar, pentru că vârsta îi permite.

Întotdeauna îi consiliem pe părinții acestor copii și le spunem că le dau copiilor încă un an de copilărie, ceea ce nu e deloc rău. Cu cât copilăria este mai bogată în amintiri, cu atât este mai bine și le spunem care sunt lucrurile pe care trebuie să insiste”, a explicat Aurelia Stănculescu pentru Edupedu.ro.

Directoarea CMBRAE a declarat pentru Edupedu.ro că ar considera necesar „ca instrumentele folosite de toatre CJRAE din țară și CMBRAE să fie avizate de Ministerul Educației, înainte de începerea acestei etape, pentru că la acest moment fiecare instituție își creează propriile instrumente”.

„Noi avem șansa, ca directori de instituții, să discutăm între noi și să facem schimburi de informații astfel încât să aducem la un nivel comun evaluările, însă ele tot diferă. Noi milităm pentru un timp mai scurt de evaluare, un copil de 5 ani nu se poate concentra mult timp. Am aflat că alte CJRAE au stat 45 de minute în evaluare pe un copil, ceea ce îmi poate aduce erori. Copilul nu își poate mențina atenția atâta timp și e posibil ca el să nu rezolve întrebările, dar nu pentru că nu e pregătit pentru școală, ci pentru că a obosit”, a atras aceasta atenția.

Continuarea articolului pe edupedu.ro.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Vești bune pentru mai mulți pensionari: veniturile cresc din luna mai. Cetățenii care primesc bani mai mulți
Capital.ro
România e în doliu. Sportul românesc a pierdut cel mai mare antrenor chiar în a doua zi de Paște. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
La ce viteză decolează avionul? Mulți ar crede că e mai mare, valorea este depășită de vitezomani pe autostrăzi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Circumstanțele discutabile ale vizitei lui JD Vance la Vatican: „A intrat cu forța și a lăsat o lume fără Papă”
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Pericolul ascuns de pe șoselele României. Nici nu știi ce te așteaptă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
De ce a murit Papa Francisc? Boala perfidă care l-a ucis în a doua zi de Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Sold zero la contul bancar. Avertisment pentru românii cu banii pe card: Deplasați-vă la sediul unității bancare!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
MediaFlux
O nouă zi liberă pentru români. Se modifică lista cu sărbătorile legale din Codul Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, și-a tras vilă ANL în Voluntari dar ea se află… în București