Consilierul local din localitatea Jebel, Aurel Popa, şi unul dintre fiii săi, precum şi preotul Petru Roşoga din localitatea Cireşu şi soţia acestuia au fost conduşi sub escortă la audieri, fiind implicaţi în afaceri cu o grupare infracţională organizată specializată în evaziune şi spălare de bani.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că liderii grupării au identificat agenţi economici interesaţi să-şi diminueze ilegal baza impozabilă prin înregistrarea în documentele contabile a unor operaţiuni comerciale nereale, după care, prin firmele controlate de către ei prin interpuşi, au emis facturi aferente operaţiunilor fictive derulate cu societăţile comerciale respective.
Grupul infracţional organizat a furnizat facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 3-10% din valoarea înscrisă pe acestea, iar contravaloarea lor este achitată în principal prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente, dar şi cu chitanţe de plată în numerar.
Ulterior, după retragerea în numerar a sumelor respective şi după reţinerea comisioanelor stabilite, liderii grupării înapoiau banii partenerilor de afaceri care îi reintroduceau în patrimoniul firmelor deţinute.
Astfel, în cursul anilor 2009-2013, firmele controlate de liderii grupării au efectuat livrări nereale de mărfuri către mai multe firme, care în acest fel şi-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, situaţie care a condus la prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de peste 6.000.000 de lei, constând în TVA şi impozit pe profit deduse în mod nelegal.
Astfel, în perioada 2009-2013, în scopul îngreunării cercetărilor fiscale şi penale, beneficiarii facturilor ce nu reflectă operaţiuni economice reale au înregistrat în evidenţele contabile facturi emise şi de alte societăţi, înfiinţate de membrii grupului infracţional organizat pe numele lor sau al unor persoane interpuse.
Au fost identificate astfel, ca fiind folosite în activitatea infracţională, mai multe societăţi cu comportament de tip „fantomă” în numele cărora au fost emise facturi ce nu reflectă operaţiuni economice reale.
Reprezentanţii legali şi persoanele împuternicite pe conturile societăţilor comerciale de unde au fost efectuate retragerile masive de numerar, în înţelegere cu reprezentanţii legali ai societăţilor comerciale care au avut calitatea de ordonator pentru tranzacţiile financiare respective, au disimulat adevărata natură a circulaţiei acestor fonduri, cunoscând că banii provin din săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală.
La sediul DIICOT – BT Mehedinţi vor fi aduse în vederea audierii 22 de persoane, mai precizează sursa citată.
Preotul Roşoga a fost primar în Criciova, fiind asociat unic în două firme. El declara presei, în 2010, că este un adevărat „bun samaritean”, spunând că din bani proprii a construit din temelii biserica din sat, o mănăstire şi câţiva kilometri de drum în comună, iar de salariul de preot din banii bisericii, proveniţi din încasările de la enoriaşi, nu s-a atins de peste zece ani.
„Soţia mea, preoteasa, are o firmă de construcţii şi trăim din banii ei. Tot cu ajutorul ei am construit şi drumurile din comună”, a declarat Roşoga.
Citeşte şi Un primar din Mehedinţi, reţinut într-un dosar de evaziune fiscală