George Maior propune publicului avizat o carte de excepţie, Superpolitica. „Ideea acestei cărţi s-a născut studiind, în decursul multor ani, istoria politicii, a diplomației şi a strategiei, care ne oferă numeroase exemple dramatice de exces strategic sau, după caz, idealist și justițiar, toate acestea conducând la crize, convulsii, violență, războaie devastatoare și descompuneri ale unei ordini statale sau internaționale. George Cristian Maior propune în cartea sa un concept nou, acela al superpoliticii, menit să ofere un plus de lumină asupra mecanismelor puterii aşa cum au fost ele înţelese și aplicate în practică de marii lideri ai lumii pe parcursul istoriei. Printr-o analiză abilă şi documentată a trecutului mai vechi sau mai recent, autorul demonstrează rolul şi influența directă pe care o exercită asupra evenimentelor politice şi sociale liderii individuali, prin obiectivele urmărite, prin cunoştinţele lor, dar şi prin iluziile, ignoranţa şi temerile care îi animă. Astfel, conturează o imagine complexă şi dinamică a politicii prin prisma logicii legitimitaţii”.
Cartea lui George Maior, „Superpolitica”, va fi lansată în luna iulie la editura RAO. Cu o experiență diplomatică de peste 30 de ani, George Maior vorbește în cartea sa despre conducători remarcabili din istorie, ambiții de putere, greșeli strategice făcute de-a lungul timpului. În plus, George Maior a acordat o atenție deosebită în lucrarea sa istoriei lumii arabe și cum se raportează aceasta la situația geopolitică creată de războiul din Ucraina.
Doctor în drept internațional al Universității „Babeş-Bolyai”din Cluj-Napoca, GEORGE CRISTIAN MAIOR a coordonat
negocierile de aderare a României la NATO în perioada 2000- 2004, pentru ca, doi ani mai târziu, să fie numit director al
Serviciului Român de Informații, deţinând această funcție timp de opt ani. A fost ambasador al României în SUA între 2015 şi
2021, în prezent fiind ambasador al României în Regatul Haşemit al Iordaniei.
În postfața cărții Superpolitica, de George Maior, politologul George Friedman face o caracterizare a personalității lui Maior.
George Friedman, politolog, autor de New York Times best sellers și președinte-fondator al Geopolitical Futures și Stratfor, a scris un cuvânt în postfața cărții Superpolitica, de George Maior, aflată în curs de apariție la editura RAO. Referindu-se la personalitatea autorului, politologul a scris că acesta este „o îmbinare interesantă de sensibilitate și de obiectivitate implacabilă.” În postfață se găsește un cuvânt al istoricului Edward N. Luttwak, iar cuvântul înainte este scris de academicianul Ioan Aurel Pop.
„L-am cunoscut pe Maior cu mulți ani în urmă, cu ocazia unei vizite în Europa Centrală. Era o îmbinare interesantă de sensibilitate și de obiectivitate implacabilă. A avut grijă să mă felicite ori de câte ori am înțeles regiunea și, dimpotrivă, să îmi arate cu vigoare cât de mult greșeam în alte ocazii. În numeroasele funcții pe care le-a avut în statul român, acest amestec de duritate și de înțelegere s-a dovedit indispensabil. Nu mulți sunt oamenii de stat înzestrați cu această combinație de însușiri, reușind să se poziționeze ca un ghid, așa cum orice om de stat ar trebui să fie. George Maior este un astfel de om. În cele din urmă, îl percep ca pe un profesor, o ocupație plină de provocări, dar pe care a ajuns s-o stăpânească nu doar ca profesor de meserie, ci mai ales ca profesor existențial. Este un intelectual și un om care trăiește într-o realitate dură. Mă consider norocos că am ajuns să îl cunosc și că a fost generos cu timpul pe care mi l-a acordat.” scrie George Friedman.
La rândul său, Edward N. Luttwak, istoric, autor al clasicelor „Coup d’Etat” și „Strategy: the Logic of War and Peace”, a descris temele abordate în lucrarea lui Maior.
„Scrisă din perspectiva unui fost șef de serviciu de intelligence confruntat zilnic cu probleme practice, dar și din cea a unui diplomat din prima linie, însărcinat cu responsabilitatea integrării României în NATO și apoi cu gestionarea complexităților politicii americane pe parcursul unui îndelungat mandat de ambasador, cartea lui George Maior pune sub semnul întrebării anumite concepte general acceptate în „științele politice” (inclusiv în relațiile internaționale), demonstrând că evoluțiile concrete din lume sunt și produsul obiectivelor, temerilor, cunoașterii, ignoranței și iluziilor liderilor individuali, nu doar al „tendințelor” sistemice sau locale”.
Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, subliniază că titlul cărții derivă dintr-un concept inventat de George Maior, „superpolitica”.
Citeşte şi