Astronauţii Mihail Tiurin (Rusia), Rick Mastracchio (SUA) şi Koichi (Japonia) au decolat la 04h14 GMT de pe cosmodromul rusesc de la Baikonur la bordul unei rachete Soiuz cu simbolul Jocurilor Olimpice de la Soci (sudul Rusiei), în februarie 2014 – Soci2014.ru – şi cele cinci inele olimpice, relatează AFP, citată de Agerpres.
Ei se vor alătura altor şase astronauţi care sunt deja prezenţi la bordul ISS. Staţia va fi ocupată timp de aproape o săptămână de nouă persoane, pentru prima dată din octombrie 2009, potrivit NASA.
Înainte de a urca în nava cu care urmau să plece spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), astronauţii au pozat pe rând în faţa presei cu o torţă de culoare roşu-gri, simbolul Jocurilor Olimpice.
Citeşte şi Plângere NEOBIŞNUITĂ la Parchet. Un bărbat a fost virusat de „flacăra olimpică”
La bordul Soiuz TMA-11M, iar apoi pe ISS au fost luate precauţii speciale pentru a nu avaria habitatul spaţionauţilor. Astfel,în mod excepţional, flacăra va fi stinsă în timpul voiajului spaţial din motive de securitate.
Sosire transmisă în direct
„Capsula Soyuz TMA-11 s-a conectat cu succes la ISS”, a declarat joi, către prânz, Agenţia spaţială rusă Roskosmos, în timp ce televiziunea rusă a transmis în direct sosirea la bordul ISS a „Soyuzului olimpic” ce transportă torţa Jocurilor Olimpice de la Soci. După manevrele de conectare, deschiderea trapei dintre capsulă şi ISS era prevăzută la ora 12.40 GMT (14.40 ora României, n.r.). Astronautul rus Mihail Tiurin, cel american Rick Mastracchio şi cel japonez Koichi Wakata vor pătrunde apoi la bordul ISS cu torţa olimpică.
Ca o excepţie de la regulamentul Jocurilor Olimpice, flacăra olimpică va fi stinsă în timpul călătoriei în spaţiu, din motive de securitate.
Alţi doi cosmonauţi ruşi aflaţi deja la bordul ISS, Oleg Kotov şi Serghei Riazanski, vor efectua sâmbătă o ieşire în spaţiu cu torţa olimpică.
După această etapă inedită, torţa va reveni pe Terra, la bordul unei capsule Soyuz, însoţită de astronauţii Fiodor Iurcikin (rus), Karen Nyberg (americană) şi Luca Parmitano (italian), care se întorc dintr-o misiune de cinci luni şi jumătate în spaţiu. Aterizarea este prevăzută pentru 11 noiembrie, la ora 0.50 GMT (4.50, ora României) în stepele Kazahstanului.
În afară de călătoria în spaţiu, torţa olimpică va fi purtată şi în adâncurile Lacului Baikal (Siberia), după ce a călătorit deja la Polul Nord, într-un periplu de 123 de zile, început pe 7 octombrie, la Moscova, care se va încheia la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă, pe 7 februarie 2014.