Aflat de 13 luni în fruntea Bisericii catolice, care numără 1,2 miliarde de credincioşi, papa Francisc, caree se bucură de aceeaşi popularitate ca şi Karol Wojtyla, a ţinut o slujbă în piaţa Sfântul Petru, în prezenţa a mii de catolici veniţi din lumea întreagă. Se vorbeşte despre circa 800.000 de participanţi la ceremonie.
Ceremonia a debutat cu rugăciuni, imnuri şi a culminat cu Litania Sfinţilor. Apoi Papa Francisc a rostit formula prin care cei doi suverani pontifi, emblematici pentru Biserica Catolică a secolului trecut, au fost trecuţi în rândul sfinţilor. Nici n-a apucat Papa să termine de rostit formula că sutele de mii de credincioşi au izbucnit în aplauze. În faţa Papei au fost aduse relicvele celor doi noi sfinţi. În cazul Papei Ioan Paul al II-lea este vorba despre o mostră de sânge, folosită şi la beatificarea din 2011, iar în cazul Papei Ioan al 23-lea de o bucată de piele obţinută la exhumarea trupului său, în 2000.
La slujba în aer liber din Piaţa Sfântul Petru a fost prezent şi fostul Papă, Benedict, care a fost primit cu aplauze de credincioşi. Aceasta este prima lui apariţie în public după ce a renunţat la Scaunul Apostolic în februarie anul trecut. În mod simbolic, presa a numit această zi istorică Ziua celor 4 Papi.
Sâmbătă seară, pelerinii ajunşi deja la Roma au participat la slujbe ţinute în 15 biserici care au rămas deschise peste noapte.
Alături de pelerini, la ceremonia de duminică au participat 150 de cardinali, o mie de episcopi, 6.000 de preoţi şi 24 de şefi de stat şi capete încoronate. În total, 98 de delegaţii străine participă la acest eveniment istoric.
În Roma au fost instalate ecrane gigantice pentru ca pelerinii să poată asista la un spectacol fără precedent.
Canonizarea lui Ioan al XXIII-lea, iniţiator al Conciliului Vatican II (1962-1965), care a marcat deschiderea Bisericii catolice spre lumea modernă, pare a nu fi criticată decât de tradiţionalişti. Ioan Paul al II-lea rămâne cel mai popular papă din toate timpurile. Dar, chiar dacă nimeni nu contestă importanţa sa internaţională şi rolul jucat în căderea comunismului, are detractori care îi reproşează îndeosebi ignorarea infracţiunilor de natură pedofilă şi severitatea faţă de teologii disidenţi.
Dubla canonizare de duminică este percepută ca un eveniment ce ar putea contribui la ştergerea amintirii anilor marcaţi de scandaluri (mai ales de pedofilie) şi la reconcilierea a două sensibilităţi diferite ale Bisericii, întruchipate de cei doi papi.