Evenimentele culturale sunt dezavantajate de restricțiile dure impuse de autorități. Asociaţia română a organizatorilor de concerte şi evenimente culturale (AROC) acuză că pentru desfășurarea activităților culturale trebuie să urmeze în continuare niște restricții foarte dure, deși în weekend au avut loc mai multe manifestări religioase și sportive la care au participat zeci de mii de persoane.
În comunicatul de presă al Asociației s-a dat ca exemplu pelerinajul de la Şumuleu Ciuc și primele meciuri cu spectatori de pe stadioane. Autoritățile sunt acuzate că practică un dublu standard în ceea ce privește impunerea restricțiilor.
Asociația reproșează că au făcut propuneri autorităților pentru organizarea de evenimente culturale, în care au fost stipulate foarte clar măsurile de siguranță atât pentru organizatori, dar și pentru publicul participant. De asemenea reprezentanții Asociației au oferit și metodell de implementare necesare pentru ca orice activitate culturală să aibă loc în condiții care să minimalizeze orice risc.
„Cu toţii am primit o lecţie dură despre ce înseamnă dublul standard şi cum este aplicat acesta de către autorităţi în România. AROC a participat la toate dezbaterile publice organizate de autorităţi cu privire la sectorul cultural (atât pentru scheme de ajutor, cât şi pentru planul de redeschidere), a avut membri activi care au discutat constant cu reprezentanţi ai guvernului, a realizat un sondaj cu privire la percepţia publicului privind redeschiderea evenimentelor, a trimis două scrisori deschise către preşedintele României, a realizat numeroase memorii şi a contribuit decisiv la propunerea de regulament de redeschidere a evenimentelor, în grupul de lucru constituit la cererea prim-ministrului, Florin Cîţu, din care mai făceau parte, pe lângă reprezentanţi ai sectorului cultural, reprezentanţi INSP şi ai ministerelor Culturii, Sănătăţii şi Economiei” se arată în comunicatul Asociației, conform news.ro.
AROC reclamă cele mai multe dintre inițiativele lor au fost ignorate „deşi au fost agreate cu INSP şi ceilalţi participanţi în grupul de lucru, iar puţinele răspunsuri pe care le-am primit au fost evazive sau au fost amânări şi promisiuni nerespectate”.
„Acum sectorul cultural a primit cea mai mare palmă din ultimul an, noi toţi fiind puşi în situaţia de a vedea la televizor desfăşurarea unui pelerinaj cu 50.000 de participanţi, practic mai mare decât majoritatea evenimentelor culturale din ţară, sau meciuri de fotbal, cu tribune pline, în timp ce autorităţile se mândresc cu buna desfăşurare a acestora. Asta în contextul în care sectorul cultural are parte în continuare de un regulament strict, dificil de implementat, ambiguu şi care nu asigură predictibilitatea pe care o cerem de aproape un an de zile”, afirmă AROC.
Asociaţia română a organizatorilor de concerte şi evenimente culturale acuză autoritățile de discriminarea împotriva sectorului cultural.
„E deosebit de umilitor să tot ieşi public şi să-ţi ceri drepturile şi să te compari cu alţii, mai ales când nimeni nu pare să te asculte sau să încerce măcar să-ţi înţeleagă punctul de vedere. Menţiunile noastre referitor la evenimentele sus menţionate nu sunt menite să critice acţiunile efective, ci să exemplifice dublul standard pe care-l vedem cu ochiul liber. Cum se justifică din punct de vedere medical desfăşurarea unor evenimente religioase sau sportive cu atâţia participanţi, dar limitarea activităţilor sectorului cultural la capacităţi de 500 de oameni? Cum se justifică din punct de vedere economic discriminarea sectorului cultural şi distrugerea sistematică a antreprenoriatului din acest domeniu? Trăim într-o operă de Kafka din care nu ştim cum să mai ieşim. Cum au ajuns evenimente din România, care înainte de pandemie contribuiau la dezvoltarea locală, erau atracţii turistice şi proiecte strategice în oraşele lor, să fie ignorate şi sacrificate fără nici măcar o explicaţie? Cum s-a ajuns aici?”, se mai arată în comunicatul AROC.