Evită să mai pui leuştean în ciorbă. Medicii avertizează că acesta ar putea fi dăunător persoanelor care suferă de infecţii renale şi femeilor însărcinate.
În ciuda numeroaselor beneficii pe care le are leuşteanul, medicii ne avertizează că trebuie să fim atenţi la utilizarea acestuia. Potrivit acestora, leușteanul nu trebuie să fie administrat în cantități mari și nici pe perioade mai lungi de timp de persoanele care suferă de infecții renale.
De asemenea, acesta nu trebuie consumat nici de femeile care sunt însărcinate. În cazul femeilor care alăptează, leușteanul este recomandat în cantități moderate, mai exact 3g pe zi de frunze proaspete.
Nici bucătarii nu recomandă utilizarea leușteanului în exces. Aceștia susțin că strică gustul mâncărurilor precum ciorbe sau mâncare gătită cu pui, vită, sau legume.
Cu toate acestea, leuşteanul are o mulţime beneficii pentru sănătate. Este bogat în quercetina, unul dintre cele mai active flavonoide prezente în regnul vegetal, ce are o puternică acțiune anti-oxidantă, modulatoare a sistemului imunitar, anti-inflamatoare, anti-cancerigene. Leușteanul este recomandat și în cazul bolilor precum depresia, indigestia, anorexia, colicile intestinale, potrivit capital.ro.
De asemenea, în frunzele de leuștean se regăsește și cumarină, un compus chimic care are un gust amar și are efecte benefice în cazul hipertensiunii, septicemiei, osteoporozei, astm și de asemenea favorizează reducerea tumorilor și a inflamațiilor, suprimând totodată pofta de mâncare.
Citeşte şi Topul alimentelor preferate în pandemie. Leguma care a câştigat în popularitate