„Mindfulness-ul” (un termen dificil de tradus în limba română, care numeşte un concept psihologic definit prin a fi ancorat în prezent; mai înseamnă concentrarea atenţiei şi conştientizarea sau acceptarea deplină a prezentului, fără a judeca) este adeseori asociat cu meditaţia, reflecţia şi o stare de spirit paşnică. Aparent este asociat şi cu activităţile casnice. Nu este tocmai ceva ce ţi-ar fi venit în minte când te gândeşti să meditezi.
Dar un nou studiu condus de cercetătorii de la Florida State University sugerează că simplul act de a spăla vasele ar putea, de fapt, să încurajeze o stare de „mindfulness”, care a fost legată de faptul că favorizează bunăstarea, reduce nivelul de stres şi chiar stimulează sistemul imunitar.
Citeşte şi Lucruri pe care le poţi curăţa în maşina de spălat vase. Nu te-ai fi gândit la ele
51 de studenţi de la această universitate au participat la studiul menţionat, care a fost publicat în jurnalul „Mindfulness”.
Puţin peste jumătate dintre participanţi au fost învăţaţi să se concentreze pe experienţa conştientă a spălatului vaselor (cu alte cuvinte, să fie prezenţi în ceea ce fac, fără a lasa gândurile să zboare), cum ar fi să se concentreze pe mirosul detergentului pentru vase, să simtă spuma făcută de apă, să simtă temperatura apei, dar şi forma şi designul farfuriilor şi celorlalte vase pe care le spălau.
Ceilalţi participanţi la studiu, care au acţionat în cadrul studiului ca grup de control, s-au concentrat pur şi simplu pe ideea de a termina treaba şi atât.
Concluziile studiului au fost semnificative. Studenţii care au învăţat despre abordarea inspirată de „mindfulness” au raportat o scădere cu 27 de procente în ceea ce priveşte nervozitatea, iar 25% dintre participanţi au înregistrat o creştere în stimularea mentală după spălatul vaselor.
Citeşte mai mult pe feminis.ro.