„Există deja un amplu consens potrivit căruia cercetările din domeniul inteligenței artificiale vor continua să progreseze și că impactul asupra societății probabil va crește”, în sensul posibilității de a „eradica bolile și sărăcia”. „Ținând cont de potențialul inteligenței artificiale, este important să-i studiem beneficiile și să evităm capcanele”, au subliniat ei, într-o scrisoare deschisă publicată la 11 ianuarie de ‘Future of Life Institute’, potrivit Agerpres.
FLI este un organism american non profit, cu membrii iluștri precum britanicul Stephen Hawking, Ellon Musk și George Church, profesor de genetică la Universitatea Harvard, sau actorul american Morgan Freeman.
Stephen Hawking, care este complet paralizat din cauza unei scleroze laterale amiotrofice și se exprimă cu ajutorul unui computer, a avertizat de la începutul lunii decembrie asupra riscurilor pe care le prezintă dezvoltarea inteligenței artificiale.
Într-un interviu pentru BBC, fizicianul a declarat că acest tip de tehnologie s-ar putea dezvolta rapid și depăși omenirea — un scenariu similar filmelor ‘Terminator’.
Universitatea Stanford din California a lansat, la sfârșitul lui decembrie, un proiect menit să anticipeze evoluția inteligenței artificiale în cursul următorilor o sută de ani, invitând experți în robotică și alte discipline să se mobilizeze.
Cercetătorii de la Stanford vor să examineze impactul pe care îl au mașinile capabile să învețe și să reflecteze asupra vieții oamenilor, precum și modul în care acestea lucrează și comunică.