Iată cum se derulează sarcina pe săptămâni.
1. Prima săptămână.
În acest moment există un ovul care va fi fecundat, așadar în prima săptămână de sarcină doar seva fecunda ovulul care nu a fost expulzat. În prima săptămână de sarcină o femeie nu va avea simptome specifice unei sarcini.
2. A doua săptămână.
În această săptămână poate să apară ovulație, însă diferă de la o femeie la alta. În prima și a doua săptămână de sarcină este foarte important acidul folic deoarece ajută la dezvoltarea fătului.
3. A treia săptămână.
În a treia săptămână de sarcină va începe să se dezvolte fătul, i se va delimita dunga primitivă a evoluției care va arăta creierul și coloana vertebrală. Fiind încă un stadiu precoce placentă nu este încă formată.
4. A patra săptămână.
În a patra săptămână de sarcină se va forma placenta, respectiv sacul amniotic. În acest moment sarcina are dimensiuni foarte mici nefiind vizibilă la controlul ecograf.
5. A cincea săptămână.
Corpul unei femei însărcinate poate suferi anumite transformări pe parcursul unei sarcini, precum încă din a cincea săptămână sânii acesteia se pot mări și pot deveni sensibili, pot apărea de asemenea și senzațiile de greață.
În ceea ce privește fătul, acesta începe să se dezvolte având deja sistemul cardiac format. Placenta și cordonul ombilical funcţionează, astfel fătul va fi alimentat cu substanțe hrănitoare și cu oxigen.
6. A șasea săptămână.
În săptămâna șase de sarcină fătul are aproximativ între 6 și 10 mm. În această perioadă coloana vertebrală își încheie evoluția. Inima fătului începe să bată.
7. A șaptea săptămână.
În a șaptea săptămână de sarcină trăsăturile faciale ale fătului încep să se contureze. La jumătatea săptămânii șapte de sarcină fătul va produce primele sale mișcări.
8. A opta săptămână.
Fătului i se vor forma dinții și cerul gurii, iar urechile încep să preia o anumită formă. Pielea fătului este foarte subțire în a opta săptămână de sarcină, astfel fiind vizibile foarte bine venele de sânge ale acestuia. Membrele inferioare s-au format și sunt în parametrii normali proporționate cu corpul.
9. A noua săptămână.
În a noua săptămână de sarcină vor începe să se formeze organele sexuale ale fătului. Se formează pleoapele și vor acoperi ochii, inima va avea cele patru camere, iar la nivelul membrelor superioare vor începe să se formeze degetele.
10. A zecea săptămână.
Din a zecea săptămână se vor putea auzi foarte clar bătăile inimii ale fătului, iar în cazul viitoarei mămici vor apărea anumite simptome mai dese precum amețeala, stările de greață și starea de oboseală.
11. A unsprezecea săptămână.
În această săptămână fătul va cântări intre 7 și 10 grame și va avea o lungime de 4,5 sau 5,5 cm.
12. A douăsprezecea săptămână.
Fătul va avea 8cm lungime și o greutate de aproximativ 20 de grame. Fața fătului este complet formată, iar inima acestuia va bate cu 160 de bătăi pe minut. Fătul este de greutatea unei prune.
13. A treisprezecea săptămână.
În săptămâna treisprezece bebelușul are mărimea unei piersici, iar organele interne ale bebelușului sunt formate și încep să funcționeze în parametrii normali.
1. Trimestrul 2 de sarcină pe săptămâni – săptămâna unu.
Bebelușul are mărimea unei lămâi șo greutate de 24 de grame. I se formează amprenta degetelor și i se dezvoltă glandele sudoripare și pancreasul.
2. Trimestrul 2 de sarcină pe săptămâni – săptămâna doi.
Bebelușul are mărimea aproximativ cât o pară, începe să aibă expresii faciale (se poate încrunta), îi va crește părul pe cap și sprâncenele.
3. Trimestrul 2 de sarcină pe săptămâni – săptămâna trei.
Bebelușului i se formează unghiuțele la membrele superioare și inferioare și începe să sughită. Din această săptămână se poate identifica sexul fătului.
4. Trimestrul 2 de sarcină pe săptămâni – săptămâna patru.
Sub pielea fătului începe să se formeze un strat mic de grăsime. Este de mărimea une rodii și are aproximativ 150 de grame.
5. Trimestrul 2 de sarcină pe săptămâni – săptămâna cinci.
Fătul începe să audă bătăile inimii mamei sale. Majoritatea aparatelor organismului său sunt perfect funcționale. Are 190g greutate, iar scheletul său este format în aproximativ in totalitate din cartilaje.
6. Trimestrul 2 de sarcină pe săptămâni – săptămâna șase.
Are mărimea aproximativ cât a unui mango și cântărește 250g. Este acoperit de vernix (un fel de substanță cremoasă albă). I se dezvoltă organele genitale și totodată i se definitivează și aparatele senzoriale.
7. Trimestrul 2 de sarcină pe săptămâni – săptămâna șapte.
În săptămâna 20 de sarcină, bebelușul are mărimea unui pomelo și cântărește 300g și începe să înghită (lichid amniotic).
8. Trimestrul 2 de sarcină pe săptămâni – săptămâna opt.
Creierul fătului începe să se dezvolte foarte rapid, i se dezvoltă complet ochii și sprâncenele și este de mărimea unei banane.
9. Trimestrul 2 de sarcină pe săptămâni – săptămâna nouă.
Bebelușul cântărește 370g, iar bătăile inimii sale pot fi auzite cu lejeritate cu ajutorul unui teto scop. Bebelușul se va mișca foarte mult în uterul mamei sale.
10. Trimestrul 2 de sarcină pe săptămâni – săptămâna zece.
Fătul cântărește aproximativ 500g, i se dezvoltă plămânii, buzele sunt perfect delimitate, iar papilele gustative încep să i se formeze.
11. Trimestrul 2 de sarcină pe săptămâni – săptămâna unsprece.
I se dezvoltă vasele de sânge și plămânii pentru a putea respira normal, are o greutate de 550g și o mărime de 32cm. Ochii sunt formați, de asemenea prezinte gene și sprâncene.
12. Trimestrul 2 de sarcină pe săptămâni – săptămâna doisprezece.
Bebelușul cântărește aproximativ 650g și are mărimea unei vinete mature. Fătul începe să reacționeze la sunetele comune din jurul său.
13. Trimestrul 2 de sarcină pe săptămâni – săptămâna treisprezece.
Bebelușul are o greutate de 750g și măsoară 33cm. Începe să se miște din ce în ce mai mult.
Bebelușul are între 800 și 900 de grame, se dezvoltă rapid și i se vor deschide pentru prima oară pleoapele. Bebelușul aude tot ceea ce se petrece în exterior, pielea sa încă este subțire dar este acoperită cu un strat de cremă albă.
Bebelușul începe să recunoască vocea mamei sale, are dimensiunea unei verse chinezești și măsoară aproximativ 37 de centimetri. De asemenea unii specialiști afirmă faptul că bebelușii încep să viseze în cea de-a 28 – a săptămână de sarcină.
Bebelușul are o greutate de o mie de grame sau o mie și 100 grame, din acest moment va continua să crească mai lent luând în greutate câte 1900 de grame, începe să se miște tot mai des.
Creierul bebelușului se dezvoltă tot mai mult, cântărește aproximativ 1300g și are o lungime de 38 de centimetrii. Scheletul și mușchii bebelușului continuă să se maturizeze.
I se formează tractul digestiv și plămânii se formează în totalitate. Bebelușul are o greutate de aproximativ 1500g și o lungime de 42 de centimetrii. Va deschide și va închide ochii în repetate rânduri. Bebelușul începe să distingă lumina.
Bebelușul cântărește aproximativ 2000 de grame, i se schimbă nuanţa pielii de la culoare roșie spre culoarea roz.
Bebelușul cântărește 2200 de grame și începe să se poziționeze cu capul în jos. Pentru viitoarele mămici încep să apară crampele, secreţiile vaginale și chiar scurgeri de lichid amniotic.
Bebelușul a căpătat o greutate de aproximativ 2 kilograme și jumătate, auzul său este dezvoltat complet, sistemul nervos central continuă să i se dezvolte.
În acest stadiu bebeluşul poate să respire, să înghită și să sugă. Va avea o lungime de 46 sau 48 de centimetrii și o greutate de 2,7 kilograme. Scade nivelul de lichid amniotic.
Bebelușul ajunge la o greutate de aproximativ 3 kilograme, începe să coboare spre zona pelvisului. În cazul viitoarelor mămici există posibilitatea de a avea o permanentă stare de a urina.
Bebelușul măsoară acum aproximativ 52 de centimetrii, prezintă reflexe care să îl poată ajuta să strângă lucrurile în mâini, poate respira.
Placenta crește la 180cm în diametru și are o greutate de aproximativ 500 sau 1000 de grame. Viitoarele mame vor resimți o ușoară „apăsare” în parte inferioară a abdomenului.
Organele interne ale bebelușului sunt complet dezvoltate, băiețeii sunt mult mai mari decât fetițele cântărind între 3100 g și 3400g. Intestinele bebelușului sunt pline cu meconiu, ceea ce va reprezenta primul scaun al bebelușului.
Din acest moment bebelușul se poate naște oricând, greutatea sa variază între 2,5kg și 3,5kg. Lichidul amniotic devine tulbure și lăptos. Viitoarelor mămici le pot apărea crampele travaliului și astfel se poate produce nașterea. Culoarea ochilor bebelușului se va schimba odată cu expunerea la lumina și creșterea acestuia.