Evoluţia coronavirusului de la o zi la alta. Cum deosebeşti simptomele de cele ale unei simple răceli

Potrivit specialiştilor, primele semne ale infectării cu coronavirus pot să apără într-un interval de 2 până la 14 zile de la expunerea la virus. Foarte multe persoane pot crede la început că este vorba despre o simplă răceală, deoarece primul simptom care apare, de obicei, este febra, scrie Business Insider. Situația se poate agrava rapid, astfel că este important să ştim cum evoluează Covid-19 de la o zi la alta.
Filip Stan
19 aug. 2020, 05:27
Evoluţia coronavirusului de la o zi la alta. Cum deosebeşti simptomele de cele ale unei simple răceli

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății și Chinei, începând din 20 februarie 2020, 80% din cazurile confirmate de laborator au fost ușoare până la moderate, 14% au fost severe și 6% au fost critice.

Trebuie știut însă faptul că un caz ușor de COVID-19 nu este ca o răceală ușoară. Simptomele vor fi în continuare destul de severe. În această categorie intră toți cei care nu au nevoie de oxigen pentru a respira. Cazurile severe au nevoie de oxigen suplimentar, iar cele critice sunt definite prin insuficiență respiratorie acută sau insuficiență de mai multe organe.

Simptomele, tratamentele și calendarul bolii variază în funcție de categoria de pacienți.

Cum evoluează COVID de la o zi la alta

Primul simptom poate să apară într-o perioadă de 2 până la 14 zile după expunerea la noul coronavirus. Mulți pacienți ar putea crede că este vorba despre o răceală sau gripa comună. Organizația Mondială a Sănătății și China susțin că aproximativ 88% dintre persoanele care aveau COVID-19 aveau febră.

Un alt studiu efectuat în China a arătat că, în timp ce doar 44% dintre pacienți aveau febră la internarea într-un spital, 89% au dezvoltat febră în cele din urmă. Dar au fost și cazuri în care simptomele gastro-intestinale au fost cele care au apărut prima dată. Este vorba despre diareea, greață, vărsăturile și / sau disconfortul abdominal, care pot apărea cu câteva zile înainte de simptomele respiratorii.

Însă, este vorba despre excepții de la regulă, deoarece COVID-19 este o boală respiratorie.

Pentru majoritatea pacienților, Covid-19 va începe și se va încheia cu afectarea plămânilor. În primele zile ale infecției, virusul invadează celule pulmonare. Mai exact, acest lucru poate afecta cilii, celulele aflate în pasajele bronșice, care au rol de curățare a mucusului în exces din cauza infecției. Când aceste celule sunt afectate, mor și sunt eliminate, adăugându-se resturilor și reducând capacitatea organismului de a împiedica intrarea de resturi în plămâni și trahee.

Inflamația provoacă daune, iar pagubele provoacă mai multă inflamație și acest ciclu ar putea continua până nu mai rămâne țesut sănătos. Această inflamație ar putea explica de ce tusea uscată este unul dintre cele mai frecvente simptome în Covid-19. Același lucru este valabil și pentru scurtarea respirației și producția de flegmă.

Când apar oboseala și durerile de gât

Alte simptome care pot apărea în această perioadă sunt oboseala, durerile de gât, durerile de cap, durerile articulare sau musculare, frisoane și secreții nazale.

În ziua a cincea, pacienții cu afecțiuni preexistente ar putea constata că au probleme cu respirația și, de obicei, durează aproximativ șapte zile pentru ca o persoană să meargă la spital. De regulă, totuși, cazurile ușoare de Covid-19 se vindecă până la această dată.

Pneumonia apare în cazurile moderate sau critice

Cei cu cazuri moderate până la critice, însă, vor dezvolta deja pneumonie, care poate varia de la a nu fi periculoasă pentru viața pacientului la pneunonie severă, care pune viața pacientului în pericol. Timpul de recuperare pentru acești pacienți ar putea fi între câteva zile sau câteva săptămâni. Cu toate acestea, în cazurile grave și critice, simptomele pot escalada până la sindromul de detresă respiratorie (SDRA).

SDRA apare atunci când lichidul se acumulează în alveolele mici, elastice din plămâni. Mai mult fluid în plămâni înseamnă mai puțin oxigen ce poate ajunge în sânge. Acest lucru privează organele de oxigenul de care au nevoie pentru a funcționa.

Inflamarea declanșează un val de celule imune care vizează infecția. De obicei, sunt izolate de zonele infectate, dar uneori organismul cedează, atunci când celulele imune încep să omoare orice le stă în cale, inclusiv celule sănătoase. SDRA este adesea fatală. În cazuri critice, poate duce la insuficiență respiratorie acută, necesitând aparate de menținere în viață, iar pacienții ajung de cele cel mai multe ori la terapie intensivă.

Tratamentul SDRA include oxigen suplimentar și ventilație mecanică. Scopul este de a obține mai mult oxigen în fluxul sanguin, deoarece plămânii nu mai funcționează normal. Când acest tratament nu funcționează, plămânii sunt practic inundați și nu mai pot trimite oxigen în vasele de sânge.  Din acest motiv mor cele mai multe persoane. 

Studii timpurii au descoperit că majoritatea persoanelor care au murit din cauza Covid-19 au decedat într-un interval de 14 până la 19 zile de la infectarea cu coronavirus. Și, în medie, persoanele care se recuperează sunt externate din spital după două săptămâni și jumătate, de la debutul bolii.

În cazurile critice, recuperarea ar putea dura luni de zile. De asemenea, un pacient aflat în perioada de recuperare poate fi în continuare contagios.

Citeşte şi Explozie de cazuri de coronavirus în Liban. A fost decretată izolare totală

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Când se ia glicemia, de fapt. Momentul ideal când poți să o măsuri pentru a obține valoarea corectă
Capital.ro
Vedeta Pro TV, paralizată după ce a mâncat brânză. Era contaminată cu o bacterie rară (VIDEO)
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Autostrada cu tuneluri, de zece ori mai scumpă decât ar fi fost în anii 2000. Urșii nevăzuți, „vinovați” de soarta autostrăzii
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Oana Zăvoranu, la DIICOT! De ce a ajuns în fața procurorilor
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
StirileBZI
Pensiile cresc cu 1.300 de lei! Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Grevă de opt ore pe căile ferate din Italia după un atac asupra unui controlor
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! Cine va fi PREȘEDINTE! RĂSTURNARE TOTALĂ în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi