Privită din perspectiva timpului „profund”, în care ultimii 10.000 de ani constituie un capitol scurt într-o saga lungă, evoluţia umană se află în cea mai interesantă fază, scrie Wired.com.
Cel puţin asta arată cel mai mare studiu care monitorizează variaţia genetică. Rezultatele arată peste un milion de schimbări în ADN, la nivelul populaţiei, schimbări recente, după cum notează oamenii de ştiinţă.
Selecţia naturală nu a ţinut pasul cu rapiditatea acestor schimbări genetice. „Cele mai multe mutaţii au fost descoperite în ultimele 200 de generaţii. Suntem mai „evoluabili” acum decât în orice alt moment al istoriei”, spune geneticianul Joshua Akey, de la University of Washington.
„Potenţialul nostru genetic este complet diferit de cel al strămoşilor de acum 10.000 de ani”, a completat acesta. „Am trecut de la câteva sute de milioane de oameni la 7 miliarde, într-o clipită. Asta a avut un efect important asupra speciei”.
„Seminţe genetice” ale unor trăsături excepţionale, cum ar fi puterea, anduranţa sau inteligenţa ieşită din comun, circulă mai uşor, acum, în populaţia umană.