Simularea, care înfăţişează distribuţia şi compoziţia numeroaselor tipuri de galaxii, a fost dezvoltată de o echipă condusă de astrofizicianului Mark Vogelsberger de la Massachusetts Institute of Technology.
„Până acum, nicio simulare nu a reuşit să reproducă în acelaşi timp universul pe scară largă şi pe scară mică”, a spus profesorul Vogelsberger.
Echipa a petrecut cinci ani pentru dezvoltarea programului Illustris. Calculele au durat trei luni, folosind 8.000 de computere care au funcţionat în paralel. Dacă ar fi folosit un computer de birou normal, calculele ar fi durat peste 2.000 de ani.
„Illustris este o maşină a timpului. Putem să merge în viitor, cât şi în trecut„, a spus co-autorul studiului Shy Genel. Este o maşină a timpului deoarece cu cât mai departe în univers se uită astronomii, cu atât pot vedea mai adânc în istorie – o galaxie aflată la un miliard de ani lumină este văzută ca acum un miliard de ani, întrucât lumina sa a călătorit până la noi un miliard de ani. Telescoapele precum Hubble pot să ne arate evenimente de la începutul universului, uitându-se la distanţe foarte mari.