„Înmormântarea lui Nyiro Jozsef nu va mai avea loc, programul nu se va modifica, însă în loc de înmormântare va fi oficiată o slujbă de pomenire, în memoria scriitorului, şi potrivit ultimei sale dorinţe, ca măcar sufletul să i se odihnească la Odorheiu Secuiesc. Înmormântarea a fost anulată pe motiv că dragul nostru de primar a dat o autorizaţie greşită, iar Prefectura a contestat-o în contencios-administrativ. În acest moment autorizaţia a fost anulată, iar noi a trebuit să renunţăm la reînhumare. Încă nu ştim dacă primarul a făcut această greşeală intenţionat sau nu”, a spus Molnar Miklos, citat de Mediafax.
La Odroheiu Secuiesc are loc, duminică, totuşi, o ceremonie de comemorare a poetului maghiar.
Pe 17 mai, Parlamentul Ungariei ceruse clarificări în legătură cu poziţia României faţă de reînhumarea poetului maghiar Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc. „Ungaria doreşte să ştie dacă poziţia României sugerează că va tolera evenimentul sau va interzice reînhumarea lui Nyiro în Odorheiu Secuiesc”, declara Laszlo Veress, şeful de cabinet al preşedintelui Parlamentului de la Budapesta, precizând că răspunsul Bucureştiului era aşteptat până luni.
Potrivit MAE român, Nyirő József s-a născut în 1889, la Jimbor, judeţul Braşov şi a decedat în 1953, la Madrid, în Spania, unde a fost înhumat până de curând. În perioada interbelică a lucrat ca jurnalist la mai multe publicaţii de limba maghiară din Transilvania şi a publicat mai multe nuvele.
În 1941, după anexarea Transilvaniei de Nord de către Ungaria, a fost invitat în calitate de deputat ardelean în Parlamentul de la Budapesta şi s-a mutat în capitala ungară. A fost redactor-şef la două ziare de extremă dreapta („Magyar Erő” şi „Magyar Ünnep”).
După lovitura de stat din 15 octombrie 1944 şi-a continuat activitatea în Parlamentul Ungariei (Parlamentul de la Sopron), care a adoptat legislaţie antisemită. În această calitate, Nyirő József a susţinut activitatea guvernului fascist al lui Szálasi Ferenc. În 1940 i-a fost acordată distincţia „Coroana Corvin”, înfiinţată de către Miklos Horthy.