Comunitatea evreiască din România şi-a exprimat luni nemulţumirea faţă de nominalizarea senatorului Dan Şova, care a negat progromul de la Iaşi, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, a declarat preşedintele comunităţii evreieşti din Bucureşti, citat de site-ul israelian Ynetnews.
Preşedintele comunităţii evreieşti din Bucureşti Erwin Simsensohn a declarat pentru site că evreii din România s-au „înfuriat” din cauză că un politician care a făcut unele „declaraţii cinice” a fost nominalizat în funcţia de ministru. Afirmaţiile pe care senatorul Dan Şova (PSD, la putere) le-a făcut în martie încalcă legislaţia română, care interzice negarea Holocaustului, a notat Simsensohn.
„Doar în România poţi să negi Holocaustul şi apoi să fii numit ministru”, a declarat acesta pentru site-ul Ynetnews. „În ceea ce ne priveşte, este inacceptabil”, a continuat el, adăugând că membrii comunităţii sunt „loiali României şi vor coopera cu orice Guvern”. „Vom face orice efort necesar pentru a susţine proiecte care sunt benefice României. Dar nu vom sta degeaba atunci când o asemenea persoană este numită ministru”, a subliniat Simsensohn.
Acelaşi mesaj vine şi din partea trustului media Arutz Sheva, o reţea israeliană de ştiri difuzate în mai multe limbi. Potrivit acesteia, liderii comunităţii evreieşti de la Bucureşti sunt foarte supăraţi de propulsarea lui Şova într-un post cheie din executiv.
Dincolo de reacţia evreilor, presa internaţională scrie că războiul politic de la Bucureşti, afectează ţara pe plan economic. Premierul României îşi remaniază cabinetul, în vreme ce guvernatorul BNR avertizează asupra bugetului. Asta scrie cotidianul american Chicago Tribune, conform căruia lupta dintre premeier şi preşedinte ar putea slăbi şi mai mult leul. În plus, finanţarea bugetului va deveni tot mai dificilă din cauza crizei politice.
Agenţia Bloomberg notează şi ea un avertisment al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Acesta a declarat că inflaţia ar putea depăşi predicţiile iniţiale pe fondul luptelor politice şi al secetei.
Criza guvernamentală din ţara noastră este urmărită cu interes şi de presa franceză. Potrivit ziarului Le Figaro, războiul politic prelungit de la Bucureşti a îngrijorat Uniunea Europeană şi investitorii.
Şova a provocat reacţii în martie, imediat după ce a fost numit purtător de cuvânt al PSD, afirmând într-un interviu că „niciun evreu nu a suferit pe teritoriul României”. Potrivit site-ului, în pofida faptului că unii istorici apreciază că aproximativ 13.000 de evrei au fost ucişi în cursul progromului de la Iaşi, în 1941, Şova a declarat în interviul respectiv că „în total 24 de evrei au fost ucişi în progromul de la Iaşi de către armata germană”.
Ulterior, PSD i-a retras lui Şova funcţia de purtător de cuvânt şi l-a trimis la Washington, să efectueze o vizită „educaţională” la US Holocaust Memorial Museum. În urma vizitei Şova şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că declaraţia sa a fost neînţeleasă, dar a refuzat să îşi ceară scuze, potrivit site-ului israelian.
Dan Şova a fost numit, luni, ministru pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernul Ponta, în care s-au mai operat patru modificări. Mircea Duşa a fost numit la Interne, Radu Stroe a devenit ministru delegat pentru Administraţie, Mona Pivniceru a fost propusă la Justiţie, de unde Titus Corlăţean a plecat pentru a prelua portofoliul Externelor de la Andrei Marga.