Examen auto 2024. Vine încălzirea globală, dar europenii se păregătesc parcă de glaciaţiune. Parlamentul European a adoptat săptămâna aceasta reguli noi în domeniul transportului rutier. Acestea au impact direct asupra șoferilor din întreaga Uniune Europeană. Printre acestea se numără și includerea unei probe practice de conducere pe zăpadă și polei în examenul de conducere auto. Asta, pentru a pregăti mai bine șoferii pentru condițiile de iarnă dificile.
Conform unui proiect, statele membre ale UE ar putea implementa în viitor noi reguli referitoare la permisul auto, inclusiv România. Acest proiect propune schimbări semnificative în legislația rutieră la nivel european, având ca obiectiv îmbunătățirea standardelor și regulilor din domeniul transportului rutier în întreaga UE.
Una dintre propunerile adoptate se referă la modificarea examenului de obținere a permisului de conducere în statele UE.
Noile reguli impun la proba practică următoarele:
Examen auto 2024. În 2024, obținerea permisului auto în România suferă schimbări semnificative, iar aceste modificări au fost impuse de adoptarea unui nou proiect de lege de către Camera Deputaților. Astfel, a fost adoptat în unanimitate un proiect de lege ce permite susținerea examenului teoretic pentru permisul auto în orice localitate din țară, eliminând astfel cerința anterioară care impunea susținerea acestuia doar în localitatea de domiciliu.
Modificările aduse Ordonanței de Urgență nr. 195/2002 vizează și reducerea timpilor de așteptare între promovarea examenului teoretic și susținerea celui practic. Pentru categoria B, examenul teoretic constă în 26 de întrebări, iar aplicantul trebuie să răspundă corect la cel puțin 22 dintre acestea.
„Proba teoretică de verificare a cunoştinţelor pentru obţinerea permisului de conducere se poate susţine la orice autoritate competentă de pe teritoriul României cu respectarea condiţiilor de vârstă, potrivit legii.
Proba practică pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa sau, în cazul celor aflaţi la studii în România de cel puţin 6 luni, de către autoritatea competentă pe raza căreia se află adresa unde locuiesc”, mai prevede actul normativ.
Proba se desfășoară în format digital, iar timpul alocat este de 30 de minute. Rezultatul este comunicat imediat la finalul examenului, printr-un calificativ de „admis” sau „respins”.
„Persoanele care solicită participarea la examen pentru proba practică în vederea obţinerii permisului de conducere sau a unor noi categorii trebuie să fie apte din punct de vedere medical, potrivit legii, să facă dovada pregătirii practice prin cursuri organizate de unităţi autorizate şi că a fost declarat „admis” de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoştinţelor”, prevede actul normativ.
Când vine vorba despre formalitățile necesare la școala de șoferi, acestea se împart în două categorii distincte. Pe de o parte, sunt documentele esențiale pentru a te înregistra la cursurile practice și teoretice oferite de respectiva unitate, iar pe de altă parte, sunt actele pe care trebuie să le prezinți în vederea susținerii examenului.
Codul Rutier a suferit câteva modificări în 2024, iar altele au rămas doar la stadiul de propuneri. Iată câteva dintre ele:
Începând cu luna mai a anului 2024, un nou regulament auto impune o schimbare semnificativă: toate mașinile noi trebuie să fie echipate cu o „cutie neagră”, cunoscută tehnic sub denumirea de Event Data Recorder (EDR).
Această modificare crucială vine direct de la Comisia Europeană și va avea un impact major în gestionarea accidentelor rutiere și a consecințelor acestora.
Conform informațiilor disponibile, EDR-ul va înregistra o scurtă perioadă de timp înainte și după un accident, oferind astfel beneficii semnificative în analizarea circumstanțelor producerii evenimentului.
Cod rutier 2024. Trusa de prim ajutor şi stingătorul nu mai sunt suficiente. Cutia care va trebui să nu lipsească din maşină din iulie 2024
Multe vehicule de pe piață deja sunt dotate cu un EDR, care stochează datele din ultimele 5 secunde înainte de impact și 0,3 secunde după.
Printre informațiile înregistrate se numără viteza, turația motorului, unghiul de virare și activarea airbag-ului, toate bazate pe datele furnizate de GPS.
Importanța acestui dispozitiv constă în capacitatea sa de a oferi o sursă suplimentară de informații pentru investigarea accidentelor rutiere. Inițial, datele sunt stocate local în vehicul și pot fi accesate de către proprietar sau șofer prin interfața OBD sau de pe unitatea de control airbag.
Accesul la aceste date este restricționat conform regulilor, fiind necesară o hotărâre judecătorească pentru citirea lor de către Poliție.
În contextul noilor reglementări, se ridică și problema protecției datelor și a vieții private. Deși cutiile negre nu pot fi dezactivate, datele pe care le colectează vor fi anonimizate conform cerințelor.
Comisia Europeană a precizat că sistemul nu va permite identificarea proprietarului autovehiculului sau a șoferului și nu va înregistra convorbirile de la bord. Parlamentul European va defini durata păstrării datelor și persoanele sau entitățile care le vor putea consulta.
O altă modificare este creșterea punctului de amendă începând cu 1 ianuarie 2024, care a ajuns la 165 de lei, comparativ cu 145 de lei cât era anterior.
În plus, modul de calcul al acestuia a fost ajustat, astfel încât valoarea punctului de amendă să reprezinte acum 5% din salariul minim brut pe țară, în scădere față de 10% cât era înainte.
Iată cum se structurează noul sistem de sancționare pentru contravențiile rutiere:
Clasa I: Două sau trei puncte-amendă.
Clasa a II-a: Patru sau cinci puncte-amendă.
Clasa a III-a: De la șase la opt puncte-amendă.
Clasa a IV-a: De la nouă la 20 de puncte-amendă.
Clasa a V-a: De la 21 la 100 de puncte-amendă, aplicabilă doar persoanelor juridice.
În ceea ce privește sancțiunile pentru nerespectarea priorității acordate pietonilor sau cicliștilor, acestea pot ajunge până la 825 de lei.
De asemenea, depășirea vitezei cu mai mult de 50 km/h va atrage amenzi cuprinse între 1.485 și 3.300 de lei.
De la 1 ianuarie 2024, parcarea neregulamentară este sancționată în clasa I, cu amenzi între 330 și 495 de lei, înlocuind valorile anterioare de 290 și 435 de lei.
Dacă te gândești să obții permisul de conducere, trebuie să fii conștient de faptul că va trebui să întocmești un dosar care să cuprindă documentele necesare pentru școala de șoferi. Procesul nu este complicat, dar necesită puțină răbdare pentru a obține toate documentele necesare.
În plus față de documente, trebuie să fii pregătit să plătești și unele taxe, care pot varia în funcție de școala aleasă.
Iata ce acte sunt necesare pentru școala de șoferi în 2024:
După cum observi, deși nu sunt multe documente necesare, unele pot avea un timp mai îndelungat de obținere. De exemplu, cazierul judiciar se obține de la orice secție de poliție din orașul de domiciliu și trebuie să conțină mențiunea „Examen auto”. Pentru avizul psihologic, trebuie să consulți un cabinet individual autorizat de Colegiul Psihologilor din România. Fisa medicala pentru permis auto se obține de la o unitate medicală acreditată și autorizată de Direcția de Sănătate Publică.
Înainte de toate, trebuie să știi că durata școlii de șoferi este între 6 și 8 săptămâni, pentru că există o parte teoretică și una practică. Acum că știi ce documente sunt necesare pentru școala de șoferi în 2024, trebuie să afli și ce acte îți trebuie pentru a susține examenul auto.
Partea teoretică, în care vei învăța despre legislația rutieră și cum să o aplici, poate dura până la 30 de ore, în funcție de disponibilitatea ta de timp.
Partea practică, în care vei conduce sub supravegherea unui instructor auto, trebuie să includă minim 30 de ore de conducere. Numărul de ore poate fi suplimentat în funcție de abilitățile fiecărui cursant.
După absolvirea școlii de șoferi, trebuie să știi că aceasta este valabilă timp de 12 luni. În această perioadă, poți încerca să susții examenul auto. Deci, dacă nu obții permisul din prima încercare, nu trebuie să te descurajezi, pentru că ai suficient timp să încerci din nou!
Iata ce acte sunt necesare pentru a sustine examenul auto in 2024:
Atunci cand vrei sa sustii examenul auto, trebuie sa stii si cate ceva despre actele care sunt necesare, nu numai despre acele acte necesare pentru scoala de soferi in 2024.
Fisa de scolarizare va fi eliberata de scoala de soferi unde ai facut cursurile de condus si trebuie semnata de instructorul auto care te-a pregatit, de directorul unitatii respective (scoala de soferi), de secretar si de profesorul de legislatie.
O sa ai nevoie de o cerere pentru a susține examenul auto, iar aceasta poate fi descarcată de aici.
Cazierul judiciar este acelasi pe care l-ai folosit pentru a te inscrie la scoala de soferi. Taxa de permis auto poate fi platita la Trezoreria Statului, la o unitate CEC Bank, la un ghiseu DRPCIV sau online folosind ghiseul.ro.
Cod rutier 2024. Cutia neagră devine obligatorie pentru mașinile noi – O cutie mică va fi obligatorie în toate mașinile noi din iulie 2024. Poate fi deosebit de important pentru șoferi în cazul unui accident. Din 7 iulie 2024, o „cutie neagră” va fi obligatorie pentru toate vehiculele nou înmatriculate. După cum raportează ADAC, așa-numitul Event Data Recorder (EDR) înregistrează o perioadă scurtă de timp înainte și după accident, în cazul unui accident. Un EDR este deja instalat în multe vehicule astăzi. În cazul unui accident, sunt înregistrate 5 secunde înainte și 0,3 secunde după. Acestea includ date precum viteza, turația motorului, unghiul de virare și dacă airbag-ul a fost declanșat. Totul funcționează folosind datele GPS. Caseta înregistrează permanent toate datele și le suprascrie din nou. Datele sunt salvate doar dacă vehiculul se accidentează.
Datele sunt stocate inițial doar local în vehicul. Acestea pot fi citite prin interfața OBD sau pe unitatea de control airbag, unde este instalat de obicei EDR. Trebuie menționat că inițial doar proprietarul vehiculului sau șoferul au voie să acceseze datele înregistrate.
Cod rutier 2024. Poliția are nevoie de o hotărâre judecătorească pentru a le putea citi. ADAC subliniază că EDR nu poate înlocui reconstituirea convențională a accidentelor. Salvează doar date despre propriul vehicul, dar nu despre alți utilizatori ai drumului. În schimb, este o sursă suplimentară de informații.
Cod rutier 2024. Şoferii din România trebuie să țină cont de noile inițiative privind siguranța rutieră, în contextul în care volumul traficului și numărul accidentelor sunt în creștere. Prin urmare, s-a luat decizia ca mașinile să aibă o cutie neagră, exact ca avioanele. Numărul mașinilor care circulă pe drumurile publice din România este în creștere de la o lună la alta, la fel și numărul accidentelor rutiere care, de multe ori, sunt soldate și cu victime. Se estimează că 19 800 de persoane au murit anul trecut în accidente rutiere, ceea ce înseamnă o creștere cu 1 000 (+ 5 %) față de 2020, dar reprezintă totuși cu aproape 3 000 (-13 %) de decese mai puțin față de perioada anterioară pandemiei (2019).
Din păcate, România ocupă primul loc în ceea ce priveşte rata mortalităţii în accidente, înregistrând 86 de morţi la un milion de locuitori.
Următoarele locuri sunt ocupate de Bulgaria și de Croația, care au avut un număr apropiat de pierderi, anume 78 și 71 de decese la un milion de locuitori.
La polul opus, cu doar 21 de decese la un milion de locutori, Suedia este ţara cu cele mai sigure drumuri, iar lista este continuată de Danemarca și Irlanda, care au înregistrat 26, respectiv 31 de decese.
Din dorința de a spori siguranța rutieră, autoritățile vin cu noi inițiative în acest sens, care să fie atât în sprijinul șoferilor, cât și a celorlalți participanți la trafic, cum ar fi pietonii și cicliștii, care, de cele mai multe ori, sunt și mai vulnerabili.
Prin urmare, s-a considerat că, în scopul de a reduce la minimum numărul de vătămări și decese, este necesară introducerea unui set de tehnologii noi. Pe 27 noiembrie 2019, apărea Regulamentul 2019/2144 al Parlamentului European și al Consiliului, aplicabil de la 6 iulie 2022, în care se vorbește despre un dispozitiv de înregistrare a datelor privind evenimentele, un fel de „cutie neagră” a avioanelor.
Această cutie neagră, în cazul avioanelor, stochează datele înregistrate în timpul zborului și sunt de folos în anchetele efectuate ulterior accidentelor aviatice, mai ales atunci când vine vorba de cauzele producerii. Ea înregistrează două ore de conversație și zgomote de fundal din timpul zborului și are, de fapt, culoarea portocalie pentru a putea fi identificată cu ușurință printre resturile aparatelor de zbor
COD RUTIER 2023. Toate mașinile noi din Europa trebuie dotate cu „cutii negre”, începând din 6 iulie. Momentan, regula se aplică maşinilor noi, dar, din 7 iulie 2024, toate mașinile din Uniunea Europeană vor trebui să aibă sistem EDR, nu doar cele noi.
Regulamentul revizuit privind siguranța generală a vehiculelor din Uniunea Europeană, prin care sunt introduse noi elemente obligatorii de siguranță în trafic pentru toate categoriile de vehicule, inclusiv în vederea trecerii la condusul complet autonom, a intrat astăzi în vigoare.
Noul regulament introduce o serie de sisteme avansate obligatorii de asistență pentru conducătorul auto, cu scopul de a îmbunătăți siguranța rutieră și stabilește cadrul juridic pentru omologarea vehiculelor automatizate și complet autonome în UE, transmite Comisia Europeană.
Comisia estimează că noile măsuri vor ajuta la salvarea a peste 25.000 de vieți și la evitarea a cel puțin 140.000 de vătămări corporale grave până în 2038.
“Având în vedere că intrarea în vigoare a Regulamentului privind siguranța generală împuternicește Comisia să completeze cadrul juridic pentru vehiculele automatizate și conectate, Comisia va prezenta în această vară norme tehnice pentru omologarea vehiculelor complet autonome, UE devenind astfel un pionier în domeniu. Aceste norme vor contribui la creșterea încrederii cetățenilor, la stimularea inovării și la îmbunătățirea competitivității industriei europene a autovehiculelor”, potrivit Executivului UE.
Norme privind siguranța generală
Începând de astăzi, noile măsuri care introduc funcții de siguranță pentru asistarea conducătorului auto includ:
• Pentru toate vehiculele rutiere (și anume, autoturisme, camionete, camioane și autobuze): asistență inteligentă pentru controlul vitezei, avertizare la mersul înapoi cu cameră sau senzori, avertizare cu privire la somnolența și lipsa de atenție a conducătorului auto, dispozitive de înregistrare a datelor privind evenimentele, precum și semnal de oprire de urgență;
• Pentru autoturisme și camionete: funcții suplimentare, cum ar fi sistemele de menținere a benzii de circulație și frânarea automată;
• Pentru autobuze și camioane: tehnologii pentru o mai bună recunoaștere a posibilelor unghiuri moarte, avertizări pentru prevenirea coliziunilor cu pietoni sau bicicliști și sisteme de monitorizare a presiunii în pneuri.
Normele se vor aplica mai întâi noilor tipuri de vehicule, începând de miercuri, și ulterior tuturor vehiculelor noi, începând cu 7 iulie 2024. Unele dintre noile măsuri vor fi extinse pentru a fi aplicate mai multor tipuri de vehicule rutiere până în 2029.
Norme tehnice pentru automobilele automatizate
Pe baza Regulamentului privind siguranța generală, Comisia intenționează să adopte în această vară norme tehnice pentru vehiculele automatizate și conectate, axându-se în special pe vehiculele automatizate care înlocuiesc conducătorul auto pe autostrăzi (automatizare de nivel 3) și pe vehiculele complet autonome, cum ar fi navetele urbane sau robotaxiurile (automatizare de nivel 4).
Noile norme vor alinia legislația UE la noile norme ale ONU privind automatizarea de nivel 3 și vor stabili o nouă legislație tehnică a UE pentru vehiculele complet autonome, primele norme internaționale de acest tip.
Normele tehnice stabilite prin intermediul unui act delegat și al unui act de punere în aplicare vor permite efectuarea unei evaluări cuprinzătoare a siguranței și a maturității vehiculelor complet automatizate înainte ca acestea să fie introduse pe piața UE. Ele vor include procedurile de încercare, cerințele în materie de securitate cibernetică, normele de înregistrare a datelor, precum și monitorizarea performanței în materie de siguranță și cerințele de raportare a incidentelor de către producătorii de vehicule complet autonome.
COD RUTIER 2024. Autoturismele vor fi nevoite să poarte la bord, prin lege, o cutie neagră, precum avioanele. Implementarea acestuia se va face în două etape, notează reuters.com.
Prima etapă prevede că, începând cu data de 6 iulie, toate modelele noi de autoturisme, camioane, autobuze și vehicule comerciale aprobate vor trebui să includă acest nou sistem în echipamentele lor de serie. Peste doi ani, în iulie 2024, toate mașinile care vor fi înmatriculate pentru prima dată vor fi nevoite să îndeplinească această cerință.
Noul dispozitiv, cunoscut colocvial ca o cutie neagră prin analogie cu cele folosite în aviație, primește denumirea tehnică de EDR (Event Data Recorder). Funcția sa este de a înregistra un număr mare de date care sunt utilizate pentru a analiza circumstanțele anterioare unui accident.
Mai exact, EDR înregistrează informațiile care sunt generate în timp ce vehiculul se află în mișcare. Şi salvează informațiile care apar în intervalul de timp cuprins între 30 de secunde înainte de producerea accidentului și 10 secunde după.
În datele stocate de EDR sunt înregistrate variabilele diferiților parametri ai mașinii. Printre altele, se înregistrează viteza, accelerația, frânarea, poziția volanului sau starea centurilor de siguranță. De asemenea, se va ști dacă au fost activate semnalizatoarele sau luminile. Precum și forța impactului (longitudinală și laterală), turația motorului și înclinarea vehiculului.
Introducerea cutiei negre pentru mașini ridică, evident, mai multe semne de întrebare în ceea ce privește protecția datelor și a vieții private.
Cutiile negre nu vor putea fi dezactivate, dar datele pe care le colectează vor fi anonimizate. Un dispozitiv de înregistrare a datelor privind evenimentele nu poate înregistra și stoca ultimele patru cifre din numărul de identificare a vehiculului sau orice altă informație care ar putea permite identificarea individuală a vehiculului ori a proprietarului sau a deținătorului acestuia.
CE a precizat că sistemul nu va permite identificarea proprietarului autovehiculului sau a șoferului și nu va putea înregistra convorbirile de la bord, ca în cazul avioanelor. Iar Parlamentul European va defini clar și precis durata păstrării datelor, precum și persoanele sau entitățile care le vor putea consulta.
Detalii despre cutia neagră
Noua cutie neagră pentru mașini vine cu tot felul de aplicații de siguranță: înregistrează toate datele de conducere, de la viteză și accelerație, până la utilizarea centurii și frânare.
De asemenea, include sisteme avansate care ajută șoferii să respecte limita de viteză. În plus, există o opțiune de instalare a unui blocaj cu alcool.
La fel ca în avioane, dispozitivul ar veni cu un înregistrator de date în vehicul pentru incidente, cu diferența fiind că nu va înregistra nicio conversație în interiorul vehiculului.
Cutia neagră sau EDR
Noul dispozitiv, cunoscut sub numele colocvial de cutie neagră prin analogie cu cele utilizate în aviație, este cunoscut din punct de vedere tehnic sub numele de EDR (Event Data Recorder). Funcția sa este de a înregistra o cantitate mare de date utilizate pentru a analiza circumstanțele care au dus la producerea unui accident.
Mai exact, EDR înregistrează informațiile generate în timpul funcționării vehiculului și stochează informațiile produse între 30 de secunde înainte de accident și 10 secunde după accident.
COD RUTIER. Coşmar pentru şoferii care calcă acceleraţia, apar radarele fixe în oraşe
Potrivit elpais.com, în datele stocate de EDR sunt înregistrate variabilele diferiților parametri ai mașinii. Printre altele, se înregistrează viteza, accelerația, frânarea, poziția volanului sau starea centurilor de siguranță. De asemenea, se va ști dacă au fost activate semnalizatoarele sau luminile, precum și forța impactului (longitudinală și laterală), turația motorului și înclinarea vehiculului.
Cutia neagră, o cutie mică atașată sub scaunul șoferului, stochează aceste informații importante pe un microcip. Astfel, după un accident, doar anchetatorii, autoritățile judiciare și agențiile oficiale de siguranță rutieră vor avea acces la acestea pentru a studia cauzele accidentului folosind un program special de calculator
Reglementările europene aprobate în acest sens prevăd în mod expres că datele colectate nu va include nicio informație personală despre șofer sau a pasagerii din maşină. De exemplu, conversațiile dintre ei sau locația GPS a vehiculului nu vor fi înregistrate.
Așa cum s-a întâmplat deja cu alte echipamente de siguranță și asistență la conducere, este posibil ca EDR-ul va face prețul mașinilor puțin mai mare. Cu toate acestea, această creștere ar putea fi compensată cu o scădere a primelor de asigurare. Acest lucru s-a întâmplat deja în Statele Unite după implementarea EDR în urmă cu câțiva ani, deoarece a fost confirmată o corelație directă cu o îmbunătățire a statisticilor accidentelor.
Unele asociații de șoferi nu sunt mulțumite de această decizie și o consideră „un cost suplimentar pentru mașinile noi”.
„Prețul aparatului este de aproximativ o sută de euro. Acest lucru se va reflecta în prețul mașinii și va fi inclus și în asigurare”, a declarat Pierre Chasseray, delegat general al asociației franceze „40 million motorists”, pentru France Info. Mandatul cutiei negre va fi extins la mașinile private și la alte vehicule comerciale second-hand începând cu 2024, scrie brusselstimes.com.
COD RUTIER 2024. Noi reguli de siguranță vor creşte preţurile maşinilor
Al treilea segment important care va influența creșterea prețului automobilelor sunt reglementările în materie de siguranță. Potrivit unui document adoptat de Comisia Europeană în martie 2019, viitoarele mașini vor trebui să întrunească mult mai multe condiții decât cele care se vând în prezent.
Printre acestea se numără: asistența la frânare de urgență cu detectarea vehiculelor și pietonilor, alcoolmetru, sisteme de detectare a oboselii la volan, sisteme de recunoaștere a semnelor de circulație, cruise control adaptativ, sisteme de menținere a benzii, sisteme de monitorizare a unghiului mort, măsurarea presiunii în pneuri și chiar cutii negre.
Multe dintre aceste norme sunt implementate de majoritatea mărcilor, dar sub formă de opționale care cresc serios prețul automobilului. Altele au devenit deja obligatorii pentru orice mașină nouă, iar unele vor fi obligatorii chiar de la anul. Cruise controlul trebuie să atragă atenția conducătorului auto, prin sistemul de control al accelerației sau prin alt feedback specific, adecvat și eficace, asupra faptului că limita de viteză este depășită.
Șoferul trebuie să aibă posibilitatea de a deconecta sistemul, dar informațiile privind limita de viteză să fie furnizate în continuare. Sistemele nu vor trebui să limiteze posibilitatea de a depăși viteza setată.
Avertizarea cu privire la somnolența și lipsa de atenție a conducătorului auto și sistemele de avertizare privind starea avansată de distragere a atenției conducătorului auto vor fi proiectate astfel încât să nu înregistreze și să nu păstreze în continuu niciun alt tip de date decât cele necesare în scopurile pentru care au fost colectate.
Din 2024, automobilele trebuie să permită „facilitarea instalării sistemului antidemaraj cu etilotest”, o interfață standardizată care facilitează montarea acestor sisteme. Mașinile vor trebui echipate în mod obligatoriu cu un sistem fiabil de monitorizare a presiunii în pneuri, capabil, pentru o gamă largă de condiții rutiere și de mediu, să îi atragă atenția conducătorului auto, printr-o avertizare la bordul vehiculului, atunci când are loc o scădere a presiunii în oricare dintre pneuri.