Cele mai căutate universități sunt în China, Singapore, Coreea de Sud și Japonia, iar elevii de liceu se pregătesc din timp pentru admitere. Un an de studiu costă în aceste țări între 2.500 și 10.000 de dolari.
De altfel, pe rețelele sociale circulă un videoclip scurt cu 10.000 de studenți care dau examen simultan la Facultatea de Desen din China, într-un hangar unde se parcau avioane.
Imaginile i-au impresionat pe internauți, care au luat cu asalt secțiunea de comentarii: „Colaborez cu o firmă imensă din China… total alt nivel, indiferent despre ce este vorba. Nu se uită la ceas, organizează tot, respect” / „Păi in așa condiții primii 10 sigur ies DaVinci. Ce să ne mai mirăm” / „Au cele mai bune universități din lume în industria mineritului,in ingineria metalurgica și în multe alte industrii.Plus muzică,arte,în orice domeniu sunt cei mai buni” / „Uimitor!” etc.
Citește și Topul celor mai bune facultăți din România. Surpriza din clasament, nu se află în București
Și în România, cererea pentru facultățile din China este mare: „Totul a început ca o pasiune legată de cultura pop, anime-uri, manga; această pasiune s-a adâncit”, a relatat Mira Zaharia, studentă la Litere, la Pro TV.
Acolo, un an universitar este împărțit pe două semestre, iar unele au și un trimestru de vară de practică. Deoarece știu deja limba japoneză, studenții români se gândesc să rămână în Japonia mai mult timp.
„Eu o să merg mult mai focusată pe gramatică, vocabular. Sunt foarte curioasă de cum e viața efectiv în Tokyo, cum e viața într-o metropolă”, a declarat Aida Luca, studentă la Litere.
De departe, limba chineză atrage cei mai mulți elevi români. Bristena a stat în vară, într-o tabără în China, țara unde, de altfel, își dorește să meargă la facultate. Pentru a avea succes la admitere, adolescenta învață chineza din clasa a V-a: „Numele meu este Bristena, am 16 ani și îmi place foarte mult limba chineză!”.
Unii au în plan chiar o carieră într-o companie chineză, fie în Asia, fie în Europa: „Mă ajută atât pentru o carieră diplomatică, cât și pentru un master, dacă o să am ocazia în China sau în altă țară asiatică”, susține Leonard. „Mă gândesc că poate o să mă ajute și pe mine în viitor”, este de părere și Nicolae.
Alexia este elevă și a decis să aplice pentru o bursă Confucius de doi ani „astfel încât să pot să dau un master acolo și să rămân”.
Alexandra Bădescu, reprezentanta unei firme de recrutare pentru studenți, spune că, „pentru anul viitor, ne așteptăm la o creștere a studenților care vor merge la studii de lungă sau de scurtă durată în Asia. Trendul din ultimii ani este în creștere”. Cursurile sunt predate de profesori chinezi în limba engleză.
@cez140 #cezarungurean #realvideotop ♬ original sound – Luciano Pavarotti