După rezultatele dezastruoase de la examenele de titularizare din ultimii ani, Ministerul Educaţiei a schimbat modul în care se ocupă locurile de profesori şi învăţători.
Cei care vor să lucreze în învăţământ sau să îşi găsească un post mai bun vor fi nevoiţi să susţină un concurs la unităţile şcolare care au posturi disponibile, potrivit romanialibera.ro. Ei vor semna un contract de muncă direct cu şcoala respectivă, iar acesta poate fi pe o perioadă determinată, stabilită de consiliul de administraţie al unităţii.
La concursul pentru un post didactic sau de cercetare pot participa cetăţeni români ori străini, fără nicio discriminare.
Lista de posturi didactice se face publică prin afişare la inspectoratele şcolare şi în unităţile de învâţământ respective şi pe site-ul acestor instituţii cu cel puţin 30 de zile înaintea declanşării procedurilor de selecţie şi angajare pe aceste posturi.
Concursul constă în proba practică sau inspecţie specială la clasă şi proba scrisă din didactica specialităţii la angajarea persoanalului didactic cu contract individual de muncă. În plus, personalul didactic asociat, plătit la oră, şi cadrele didactice pensionate vor fi obligate să prezinte un Curriculum Vitae şi să susţină un interviu.
Posturile didactice rămase neocupate prin concurs sau eliberate în timpul anului şcolar se ocupă prin plata cu ora până la sfârşitul anului, ori până la revenirea pe post a cadrului didactic care a beneficiat de rezervarea postului.
Eliminarea concursului de titularizare vine după rezultatele foarte proaste obţinute de profesorii în devenire în 2011. Atunci, doar 31% din cei care au susţinut concursul au obţinut note peste 7, ceea ce le-a dat dreptul să poată opta pentru titularizare, iar cei care au luat între 5 şi 7 au avut la dispoziţie posturile de suplinitori.